Legea privind comercializarea pachetelor turistice așteaptă promulgarea de la Iohannis. Agențiile de turism reclamă „formă ambiguă de redactare”. Ministrul Dobre: „Acum scoatem la suprafață activitatea lor!”

Mai multe agenții de turism din Constanța acuză faptul că forma ambiguă în care este redactat Proiectul de lege privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice,  propus adoptării în Camera Deputaților, va produce panică în domeniu.

Într-o petiție semnată de zeci de firme autohtone în doar cateva ore de la publicarea ei,  adresată Președintelui României, Klaus Iohannis, se reclamă „neclaritătile din obiectul și conținutul legii ce ar putea pune în dificultate atât siguranța turistului cât și stabilitatea prestatorilor interni și externi”.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Guvernul a aprobat Master-Planul investițiilor în turism. Dobre, ministrul Turismului: „Pentru Constanța se reiau proiecte propuse în 2010. Portul Diamant, de INTERES NAȚIONAL!”

„În momentul de față, în România există 2.640 de agenții de turism autorizate, conform listei afișate pe site-ul Ministerului Turismului și actualizată ultima dată în 19.05.2017, majoritatea acestora fiind constituită din agentii mici. Îngrijorările sunt cauzate de noile definiții date agenției de turism în care nu se prezintă clar ce drepturi și obligații au cele două categorii de agenții, organizatoare sau de intermediere, ori cele referitoare la instrumentele de garantare. Dintre instrumentele de garantare existente, luate in discutie si dezbatute  ( polița de asigurare firmă, polița de asigurare turist, scrisoare de garanție bancară, cont fiduciar, mărirea capitalului social, fond de garantare etc ) în proiectul de lege al Guvernului se menționează doar contribuția agențiilor de turism organizatoare la un Fond de Garantare de stat. Instrumentul de garantare obligă la cheltuieli pentru siguranța turistului iar cea mai recomandată măsură din partea agenţiilor în cadrul numeroaselor comunicări cu autorităţile a fost “asigurarea pe pachet”, prin care, mai ales în cazul vreunui faliment al unui mare jucător pe piață, turistul să fie despăgubit imediat la nivelul sumei plătite pentru concediu și nu parțial dintr-un fond limitat. Varianta propusă de guvern presupune cheltuieli de administrare fără a se preciză valoarea lor; se ridică astfel întrebări firești cum ar fi: câți funcționari publici vor administră acest fond, ce salarii vor avea, vor mai există și alte cheltuieli, ce procent revine turistului și cât cheltuielilor administrative? etc. Agențiile de turism au neclarități cu privire la procedurile de despăgubire: în cazul imposibilității onorarii contractelor, noul proiect nu menționează concret că turiștii trebuie să fie despăgubiți imediat, transparent și la nivelul întregii sume plătite. După ce au trecut prin situații limită în urmă falimentelor unor touroperatori mari aceștia au nevoie instrumente de garantare alternative, așa cum s-a discutat și li s-a promis la întâlnirile consultative cu autoritățile sau în recomandarea Comisiei Europene prin Directiva emisă în această speță. În proiectul de lege sunt prezentate 3 contribuții obligatorii ale agențiilor de turism organizatoare, toate în contul aceluiași fond: o prima plată inițială de minim 2000 de euro, o sumă trimestriala nerambursabila care se calculează pe bază unui procent de contribuție si a treia ce se calculează pe baza unui comision de gestiune. Tot in acest proiect apare o contribuție rambursabilă ce se restituie agenției de turism doar în anumite condiții, acestea nefiind explicitate”, susțin reprezentanții acestor agenții.

De partea cealaltă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, consideră că toate căile de amendare, reglementare, clarificare, redactare a acestui proiect de lege, în prezent aflat pe masa președintelui Klaus Iohannis, au fost epuizate. Pusă în dezbatere publică la începutul acestui an, propunerea legislativă depășește, practic, orice record în acest sens, ministerul considerând că, în prezent, criticile nu își au rostul, la capătul a 140 de zile de dezbateri, așa cum a precizat ministrul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

„Statul român, în acest moment, este în stadiu de preinfringement, pentru că din 2007, de când suntem membri ai UE, nu a implementat o Directivă europeană, care exista la ei deja de 17 ani. Au mai trecut încă zece și statul român nu a implementat-o corect, ceea ce înseamnă că suntem în preinfringement pe această Directivă, adică în infringement de la 1 ianuarie 2018, adică mai avem doar trei săptămâni! Ordonanța 26/2017 pe care o invocă acești domni nu este Legea Turismului! Proiectul Legii Turismului este acum în avizare externă și a fost în dezbatere publică peste normalul legal, 140 de zile! Deci, trebuia luată o decizie în care asigurările de 10.000 și 50.000 de dolari nu reflectă o bună practică în ceea ce privește garantarea pachetelor turistice și statul trebuia să intervină cu o decizie. Ne-am așezat la masă la începutul anului. (…) S-a propus un fond de garantare privat. Nu cred că era cazul, trebuie să fie un fond de stat, în subordinea Ministerului de Finanțe, care se pune la dispoziția investitorilor din domeniu. În primul rând, trebuie garantate pachetele turistice și realizarea unui fond de repatriere. Avem exemplu clar, cu 244 de turiști români peste hotare! Mai ales în Asia, Orientul Mijlociu, acei cetățeni trebuie aduși acasă. Statul român nu are nici un fel de instituție să intervină. Nici MAE, nici președintele, nimeni! Falimentele, insolvențele de răsunet au fost date de marile companii! Au luat banii respectivi și i-au investit în alte domenii de activitate sau în alt scop decât cel pentru care au fost plătiți! (…) Suma de 2.000 de euro inițială pentru fondul de garantare, nu au înțeles, suma asta este o contribuție, un procent pentru sumele încasate în avans. Asta înseamnă fondul de garantare: tu (agenție de turism – n.r.) trebuie să garantezi banii încasați în avans! Touroperatorul lucrează cu bani în avans. Apoi, suma aceea se reglează la trimestru. Ei nu au declarat niciodată, acum vor declara pe proprie răspundere și intră sub incidența legii penale dacă nu corespunde ceea ce declară cu ceea ce au în realitate. Acum scoatem la suprafață activitatea lor!”, a spus ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, prezent la simpozionul „Turismul de litoral – sezonul 2017”, din Mamaia

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*