Legea petrolului se modifică? Companiile care înregistrează datorii la stat rămân fără contracte

Șase deputați ai ALDE, respectiv Ştefan-Alexandru Băişanu, Florică Ică Calotă, Marian-Gheorghe Cucşa, Ion Cupă, Dumitru Lovin și Toma-Florin Petcu, au înaintat în Parlament un proiect de lege prin care vor să modifice şi să completeze Legea petrolului nr. 238/2004. Concret, cei șase aleși ai ALDE vor să reglementeze prevederea care face referire la exploatarea drumurilor de acces la terenurile unde are loc exploatarea petroliferă.

CITEȘTE ȘI:

Nervi în Parlament pentru gazele naturale. Legea offshore amânată din nou, Ordonanța 64 aprobată: „Se instituie un mecanism clar de formare a prețului” Liberalii: „Nu vom avea niciodată exploatări în Marea Neagră”

În prezent, dobândirea folosinței și accesul la terenurile pe care se efectuează operațiuni petroliere se face „asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare și asupra terenurilor necesare oricăror activități pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului, un drept de servitute legală“. Cei șase deputați spun că, din cauza acestei prevederi, unii care au în exploatații terenuri petrolifere au făcut tot felul de abuzuri, în sensul că au folosit drumurile de acces, altele decât cele de utilitate publică, și nu au plătit pentru folosirea lor.

„Abuzul de interpretare, care a condus în practică la un abuz de drept, s-a născut din relativa imprecizie a textului de lege a cărui completare o propunem și a fost folosit pentru a justifica interpretarea, din partea unor titulari de acorduri petroliere, cum că ar putea exista un drept de acces (drept accesoriu) fără existența unui drept de folosință (drept principal), ceea ce este un non-sens logico-juridic. (…) Numai titularul dreptului principal poate deveni titularul dreptului accesoriu. Clarificarea textului legal are în vedere o intervenție minimă, prin precizarea la care „titular“ se referă legea și anume titularului dreptului de folosință a terenurilor necesare efectuării operațiunilor petroliere, precum și prin sistematizarea celor două ipoteze referitoare la obiectul dreptului de servitute legală, și anume asupra terenurilor necesare accesului pentru efectuarea operațiunilor petroliere, respectiv cele necesare oricăror activități auxiliare pe care acestea le implică (aceasta din urmă, pentru a preveni un alt abuz de drept, prin care titularii acordurilor ar desfășura chiar activitățile de explorare și exploatare pe aceste terenuri, extinzând astfel, în mod nelegal, chiar obiectul acordului petrolier)“, se arată în expunerea de motive.

CITEȘTE ȘI:

Cine îl mai înțelege pe Comănescu? Șeful GSP, confruntat cu un nou PROTEST, îi cheamă la muncă pe angajații pe care nu îi plătește

O altă modificare a legii din partea deputaților face referire la condițiile în care autoritatea competentă reziliază concesiunea: „Autoritatea competentă reziliază concesiunea când constată că titularul acordului petrolier înregistrează, la finalul unui an fiscal, restante la Plata bugetului general consolidat”.

„Propunerea are ca scop împiedicarea prejudicierii bugetelor publice de către companii străine sau românești titulare de acorduri petroliere care nu-și achită datoriile la aceste bugete, iar unele dintre ele, mai ales în cazul în care rezultatele economice ale operațiunilor nu sunt cele așteptate, solicită falimentul, iar în acest mod statul român va fi prejudiciat cu Plata datoriilor fiscale neachitate. În consecință, propunerea are în vedere reinstaurarea legalității și monitorizarea mai atentă sub acest aspect de către autoritatea publică în domeniu – ANRM – și îi conferă acesteia mijlocul legal de a rezilia acordul, în cazul în care titularul acordului dă dovadă de un comportament fiscal neloial față de statul român“, mai notează deputații ALDE în expunerea de motive.

Proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr. 238/2004 se află în dezbaterea Camerei Deputaților și a fost aprobat de Senat în 5 iulie a.c.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul vrea constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de petrol. Modificări la autoritatea preocupată cu siguranţa operaţiunilor petroliere offshore din Marea Neagră

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *