Legea offshore, varianta 2.0! Senatul a readoptat proiectul cu noi modificări. Senatorul Vergil Chițac: „Au acceptat ca 60% din profit să fie dedus până când se acoperă toată investiția, ceea ce mi se pare grav“

Înnebunim de tot cu legea offshore! Întors de președintele Klaus Iohannis la Parlament, proiectul legii offshore, după ce în varianta Dragnea legea prevedea redevențe mai mari pentru companiile care extrag gaze din Marea, a fost supus din nou votului Senatului. Astfel, Senatul a votat, în calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi „pentru“, 9 „împotriva“ şi 15 abţineri, iar USR a votat împotriva proiectului, în timp ce PNL s-a abţinut. Față de proiectul care a fost adoptat inițial de Camera Deputaților și care a mers la promulgare la președinte, această nouă variantă este mult schimbată, și nu în beneficiul statului român, ci în cel al companiilor care vor exploata resurse din Marea Neagră. Printre primii care s-au declarat împotriva variantei adoptată de Senat a fost deputatul PNL Daniel Gheorghe.

CITEȘTE ȘI:

Circ cu legea offshore: Iohannis a retrimis-o la Parlament! Sesiune extraordinară pentru Senat? Chițac: „Înțeleg întârzierea ca un mic șantaj!” Mihu (PSD): „Legea o să iasă la fel!”

„Forma legii offshore adoptata astăzi (luni, 24 septembrie, n.r) la Senat, incluzând deductibilitatea cheltuielilor companiilor concesionare care descarcă astfel inclusiv riscul financiar aferent lucrărilor de explorare către contribuabilul român, este o formă mascata de ajutor de stat. Un ajutor de stat de mai multe miliarde de euro pe care statul român l-ar făcea în mod iresponsabil unor companii care vor putea externaliza anual cea mai mare parte din profitul rezultat din exploatarea resurselor de gaz din Marea Neagră. Sper că la Cameră Deputaților legea offshore va sta mai mult și va fi modificata substanțial în așa măsură încât economia României sa poată beneficia cu adevărat de aceste resurse naturale iar acest gest de inconștiență politică executat astăzi de majoritatea de la Senat să nu poată deveni lege în vigoare ducând la profitul abuziv al unora și decontarea pasivului de către români“, a spus Daniel Gheorghe.

La rândul său, senatorul neafiliat Vergil Chițac a declarat pentru TOMIS NEWS că „reprezentanții puterii a dat înapoi față de varianta cu care se lăuda Liviu Dragnea, care spunea că el nu dă resursele României“.

CITEȘTE ȘI:

Ponta continuă atacurile la Dragnea. Despre legea offshore: „În România nu se va face nici o investiție, nu se va scoate nici un metru cub de gaz, nu vom încasa nici un leu. Vom importa de la ruși”

„Față de varianta legii adoptată în vară, au acceptat să păstreze nivelul redevențelor la același nivel pe toată perioada exploatării resurselor. Și, a doua variantă, care este și cea mai gravă, este că 60% din profit se deduce până când se acoperă toată investiția.  Adică dacă investitorul are 100 de lei profit, 60% din ei îi păstrează și îi pune deoparte până când își acoperă investiția inițială și rămân 40% de impozat“, a declarat Chițac.

Între timp, deputaţii au amânat votul asupra legii offshore. Deși, deputații ar fi trebuit să dezbată legea în Comisia de Industrii, o vor discuta abia săptămâna viitoare. Preşedintele Comisiei pentru industrii, Iulian Iancu (PSD Constanța), a precizat că decizia a fost luată împreună cu şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, deşi acesta a dat asigurări că legea va primi votul final miercuri.

CITEȘTE ȘI:

Chițac, despre legea offshore: „Se poate transforma într-un eșec național ”

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*