Legea dării în plată se modifică! Senatorul Daniel Zamfir: „Vrem să eliminăm arbitrariul din instanțele de judecată, care interpretează impreviziunea fiecare după cum crede!“

Legea dării în plată, adoptată în urmă cu doi ani, pentru a-i ajuta pe românii aflați în imposibilitatea de a mai achita ratele bancare, revine în centrul atenției. În cei doi ani de aplicare, din cele peste 8.000 de dosare de dare în plată, doar câteva sute au fost acceptate. Principalul motiv a fost legat de noțiunea de „impreviziune“. Pentru mulți judecători, impreviziunea nu înseamnă nimic, chiar și în cazul în care, spre exemplu, cineva rămâne fără muncă și nu mai are veniturile necesare să plătească ratele la bancă. În opinia judecătorilor, doar moartea subită sau o calamitate naturală poate determina o dare în plată. Din cauza faptului că mii de dosare au fost respinse de instanțele de judecată, din diverse motive absurde, inițiatorul legii, senatorul Daniel Zamfir, vine cu noi amendamente la lege.

Senatorul vrea ca în text să apară clar situaţiile în care românii pot renunţa la casele luate pe credite. Modificările la care face referire senatorul Daniel Zamfir se referă la situațiile de impreviziune. Astfel, printre altele, se va considera întodeauna că există impreviziune în cazul devalorizării cu mai mult de 50% faţă de valoarea iniţială evaluată a imobilului cu destinaţia de locuinţă.

„Am urmărit două lucruri. Pe de o parte, vrem să consolidăm contractul, așa cum decizia Curții Constituționale a României îndeamnă la continuarea utilității sociale a contractului, adică să se deruleze contractul, dar în condiții cu rate suportabile pentru oameni. Al doilea lucru pe care l-am urmărit a fost să se elimine arbitrariul din instanțele de judecată, care interpretează impreviziunea fiecare cum crede. Dacă pentru unele instanțe devalorizarea monedei, spre exemplu, este considerată impreviziune, la altele nu. Atunci, am spus că cel mai bine e să stabilim noi în lege care sunt situațiile de impreviziune“, a declarat, pentru TOMIS NEWS, senatorul Daniel Zamfir.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *