Spread the love

Propunerea legislativă privind „Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților. Inițiativa, demarată de 67 de deputați și senatori, nu a fost lipsită de clasicele incidente între parlamentari. Nici măcar în momentele care îndeamnă la unitate, solidaritate, mândrie identitară și istorică parlamentarii nu reușesc să se abțină de la atacuri reciproce.

Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 trebuie să marcheze „prin acțiuni, proiecte și manifestări specifice, care să se bazeze pe consens și angajament politic și social în jurul unor obiective și proiecte de modernizare a țării, să genereze coeziune socială și îmbunătățire a calității vieții fundamentate pe dialog interetnic, intercultural și interconfesional, în plan național și european. Anul 2018 trebuie să pregătească România din punct de vedere cultural și instituțional și pentru anul 2019, când țara noastră va asigura președinția Consiliului UE”.

CITEȘTE ȘI:

Cum se pregătește România de Centenarul Marii Uniri de la 1918

„Ungaria alocă un buget impresionant pentru Trianon!”

Miercuri, după votul final, parlamentarii opoziției au luat foc, deși proiectul a fost inițiat de un deputat PNL. Supărarea deputatului Florin Roman a avut ca motivație respingerea amendamentelor PNL în comisiile de specialitate.

„PNL a votat pentru adoptarea Legii Centenarului, completată cu Primul Război Mondial, din respect pentru istoria românilor. Astăzi, din păcate, prin respingerea amendamentelor propuse de PNL, coaliția antiromânească PSD, ALDE, UDMR, pune cruce definitiv Monumentului Unirii! Pune cruce definitiv lucrărilor de reabilitare la Sala Unirii, loc sacru, poate nu pentru dumneavoastră, dar pentru majoritatea românilor este! Este o rușine să nu mai consideri Alba Iulia capitală a Marii Uniri! Este o rușine să nu arunci nici un leu pentru Centenarul Marii Uniri! La 100 de ani de la Marea Unire, urmașii celor care i-au întemnițat pe fruntașii Marii Uniri, foști comuniști, astăzi socialiști, lovesc din nou în istoria statului unitar român! Astăzi, coaliția majoritară scrie o pagină rușinoasă în istoria României, în timp ce Ungaria alocă un buget impresionant pentru Trianon! Să vă dea Dumnezeu gândul cel bun!”, a spus Florin Roman.

Alba Iulia, lăsată de izbeliște? Pambuccian: „Nu putem să medaliem o pajiște”

Liderul parlamentarilor care reprezintă minoritățile, Varujan Pambuccian, a luat cuvântul și a insistat pe necesitatea modificării propunerii legislative.

„Noi am votat legea aceasta, dar pentru că au fost o grămadă de discuții la baionetă, am ieșit la tribună să vă spunem câteva lucruri care eu cred că trebuie corectate în viitor legat de acest text. Când eram mic, am învățat că în lumea asta există lucruri și ființe și mi se pare destul de ciudat să dai o medalie unui lucru, care este imobil, nu îmi dau seama cum se poate face asta. Mi se pare ciudat să se numească medalia loc… lucrurile acestea ar trebui să le corectăm, pentru că, altfel, riscăm să transformăm un lucru cu adevărat solemn în lucruri pe care nu aș vrea să le numesc acum. Să avem în vedere faptul că o pajiște, un versant de munte, nu pot fi decorate, medaliate, măcar prin definiția medaliei!”, a spus Varujan Pambuccian.

PMP vrea ca președinția să își intre în atribuții

Deputații PMP s-au abținut la vot, Eugen Tomac susținând că acordarea medaliilor este o practică a președinției și nu a Parlamentului.

„Grupul parlamentar PMP s-a abținut, pentru că credem cu tărie că instituția președintelui României trebuie să fie cea care oferă cele mai înalte distincții ale statului român și nu Parlamentul României. Parlamentul poate propune, președintele, indiferent de numele său, trebuie să aibă această prerogativă”, a spus Eugen Tomac.

PSD: „Sala Unirii de la Alba Iulia va fi reabilitată de Ministerul Dezvoltării”

În fața tăvălugului de acuzații liberal, social-democrații și-au apărat propunerea legislativă, pe care și-au arogat-o după ce a fost inițiată de un deputat liberal și deputatul Simona Oprescu i-a răspuns lui Florin Roman, susținând că Sala Unirii beneficiază de un contract de reabilitare.

„Grupul parlamentar PSD susține acest act normativ. Este o mare onoare și responsabilitate pentru fiecare dintre noi faptul că am votat astăzi Legea Centenarului. (…) Ne cunoaștem istoria și știm bine că sărbătorim Centenarul Marii Uniri datorită sacrificiilor celor ce prin jertfa propriei vieți, prin decizii politice sau militare au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. (…) Dezideratul Unirii poporului român s-a înfăptuit ca urmare a unui sacrificiu de sânge, destul de însemnat, aproape o zecime din populația țării! După un război greu, rând pe rând, provinciile istorice Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au alipit României prin voința manifestată democratic de majoritatea locuitorilor. Legea unește instituțiile statului român, Parlamentul, președinția, Guvernul, Academia Română, autorități publice locale, creându-le un cadru comun, sinergic, de aniversare a Centenarului. Din păcate, vorbim mult și ne ascultăm și ne înțelegem rar, chiar și în momente de importanța discutării unui asemenea act normativ. Vorbim mult și de puține ori pe conținut. Legea Centenarului este construită pe trei paliere: al marcării evenimentelor, al protecției locurilor istorice și cel organizatoric, în care Guvernul întocmește programul național al instituțiilor și autorităților, Parlamentul constituie o comisie specială împreună cu președinția și Casa Regală. Vreau să vă informez cu privire la Sala Unirii de la Alba Iulia: are un contract semnat de Ministerul Dezvoltării, prin PNDL, nr. 438/30.08.2016. Fiecare dintre noi încercăm să fim oameni politici, cu respect față de România. Legea Centenarului reprezintă contribuția fiecăruia dintre noi, în spiritul Constituției României, pentru un proiect național, dincolo de orice interpretare politică”, a spus Simona Oprescu.

Propunerea legislativă privind „Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” a fost adoptată cu 204 voturi „pentru” și 33 de „abțineri”. A fost respinsă de Senat pe 10 octombrie 2016, iar la ședința comună a comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și  pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, din 31 octombrie, au fost depuse zece amendamente, din care patru au fost respinse. Retrimisă la aceste comisii, luni, 3 mai, au mai fost depuse 14 amendamente, din care șapte au fost respinse. Pe 28 februarie a.c., Guvernul emitea un punct de vedere favorabil.

Potrivit propunerii, în localitățile și pe teritoriul aflat în administrarea consiliilor locale și județene în care se află monumente comemorative ale Primului Război Mondial sau ale Marii Uniri de la 1918, consiliile județene și locale și președinții și primarii au obligația organizării de manifestări, ceremonii și activități care să cinstească memoria eroilor și victimelor Primului Război Mondial.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *