Legea care bagă patronii în sperieți: sindicat constituit din… 3 angajați, în loc de 15! Toma (Blocul Național Sindical Constanța): „Este o CIUNTIRE A DIALOGULUI SOCIAL!”

Un proiect de lege inițiat de deputații PSD, Adrian Solomon, președinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților și Gabriel Petrea, fost ministru PSD, le dă fiori reci administratorilor de societăți comerciale. Proiectul prevede ca un sindicat să se poată constitui din cel puțin 3 angajați, nu din 15, așa cum prevede în prezent legea. Proiectul a căzut la Senat, însă, ajuns în Camera Deputaților, forul decizional, deputatul Solomon îl trece prin Comisia de Muncă, iar la plen se pot schimba lucrurile față de prima cameră sesizată.

Principalele prevederi ale propunerii de modificare a Legii 62/2011 a Dialogului Social:

Pentru constituirea unui sindicat este necesar un număr de cel puțin 3 angajați din aceeași unitate, în loc de 15, cum prevede legea în vigoare.

Persoanele alese în organele de conducere ale organizațiilor sindicale beneficiază de protecțe pe perioada mandatului primit, precum și pe o perioadă de reacomodare la post de 1 an de la data încetării funcției. Astfel, sunt interzise modificarea și/sau desfacerea contractelor individuale de muncă ale membrilor organizațiilor sindicale pentru motive care privesc aparteneța la sindicat și activitatea sindicală.

La nivel de unitate (firmă), un sindicat este considerat reprezentativ dacă are ca membri cel puțin jumătate plus unu din numărul total al angajaților unității.

Hotărârea de a declara grevă se ia de către organizațiile sindicale reprezentative participante la conflictul de muncă, cu acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor de sindicat. Pentru angajații unităților în care nu sunt sindicate, hotărârea declarării grevei se ia de către reprezentanții angajaților, cu acordul scris a cel puțin unei pătrimi din numărul angajaților unității.

Greva de avertisment nu poate dura mai mult de 2 ore. Greva propriu-zisă este de cel puțin 5 zile lucrătoare și poate începe după cel puțin 2 zile de la desfășurarea grevei de avertisment.

Împiedicarea dreptului la liberă asociere sindicală se pedespește cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei.

Firmele care încalcă obligația de a negocia contracte colective de muncă în condițiile legii riscă amenzi de 15.000 – 20.000 de lei.

Discuții intense în Parlament: sindicatele au luat foc. Și patronii!

Mai multe organizații patronale au cerut parlamentarilor să respingă proiectul. Patronii reuniți în principalele șase organizații patronale din România, au cerut oficial parlamentarilor să respingă propunerea de lege și să lase în funcțiune actuala Lege 62. Cele șase organizații care au transmis un comunicat comun sunt Confederaţia Patronală „CONCORDIA”, Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România (CONPIROM), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (C.N.I.P.M.M.R.), Confederaţia Naţională a Patronatului Român (C.N.P.R.), Patronatul Naţional Român (P.N.R.) și Uniunea Generală a Industriaşilor din România (U.G.I.R.).

Concomitent cu inițiativa organizațiilor patronale, Blocul Național Sindical poartă discuții intense în Parlament, așa cum ne-a confirmat președintele BNS Constanța, Cristian Toma.

„Din punctul de vedere al BNS Constanța, este un abuz! Noi nu suntem de acord! De altfel, la nivelul comisiei de muncă de la Camera Deputaților, BNS central are niște revendicări și se tot discută și cu domnul Solomon și cu ceilalți membri ai comisiei pentru a renunța la această prevedere (3 angajați în loc de 15 – n.r.). Momentan suntem în discuții, dar punctul de vedere al BNS este: exclus așa ceva! Nu suntem de acord pentru că, în primul rând, s-ar diviza și mai mult mișcarea sindicală. Din punctul meu de vedere, este un abuz venit din partea Guvernului. Dând dreptul ca doar 3 membri să constituie un sindicat intră într-un paradox: atâta timp cât ridici pragul de reprezentativitate, vă dați seama că se va obține greu această reprezentativitate și, automat, este o ciuntire a dialogului social! Se vrea dialog social, dar se pare că prin propunerile pe care le fac, în general, pe Codul muncii, sunt contradictorii”, a spus Cristian Toma, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Legea care bagă patronii în sperieți: sindicat constituit din… 3 angajați, în loc de 15! Toma (Blocul Național Sindical Constanța): „Este o CIUNTIRE A DIALOGULUI SOCIAL!”

  • duminică, 8 septembrie 2019 la 10:43
    Legătură permanentă

    de angajatii Radionav si-au batut joc toti,inclusiv bns@co., avem 7 luni de neplata salarii…decat asa sindicat,mai bine lipsa…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *