Spread the love

Avocatul Poporului a sesizat vineri CCR cu o excepție de neconstituționalitate a art. 8 alin. (3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare” și a art. 19 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Avocatul Poporului spune, printre altele, că izolarea în spital este constituțională doar dacă reprezintă ultima soluție și se recurge la ea după epuizarea oricărei alte căi de rezolvare a problemei.

Premierul Ludovic Orban a catalogat în ședința de vineri a Guvernului sesizările trimite de Avocatul Poporului la CCR pe tema legilor din pandemie ca fiind un „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

„După ce 3 săptămâni nu am avut nici o posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare, carantinare a pacienților diagnosticați ca fiind pozitivi, mii de cetățeni diagnosticați pozitiv, pe lângă asta nu am avut posibilitatea să luăm nici o măsură să putem izola persoanele de contact ale fiecărei persoane depistate pozitiv, după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează și atacă și o lege care a fost adoptată de Parlament în urma deciziei CCR tot la sesizarea Avocatului Poporului. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care personal nu o înțeleg, iar persistența asta în a ataca legi fundamentale care permit Guvernului și autorităților sanitare să lupte împotriva epidemiei, să protejeze sănătatea și viața oamenilor, mie îmi pare deja un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *