Legea armelor și munițiilor, supusă modificării! Parlamentar PMP spune că situațiile de casare și distrugere a armelor letale și neletale nu sunt reglementate suficient

La începutul acestui an, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Hotărârea Guvernului nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. Astfel, au fost aduse unele modificări legislaţiei, fiind incluse unele prevederi. Printre acestea se numără și interzicerea deținerii sau folosirii de către persoanele fizice sau juridice a armelor de foc lungi, letale, a căror muniţie dezvoltă o energie cinetică la gura ţevii ce depăşeşte 10.000 Jouli. De asemenea, au fost interzise deţinerea, portul şi folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu ţeavă lungă, în activităţi de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor, cu excepţia societăţilor specializate de pază.

Cu toate acestea, unii dintre parlamentari consideră că legea are numeroase lacune. Senatorul PMP Gabi Ionașcu spune că, în practică, sunt situații în care legea actuală nu prevede situații speciale sau nu cuprinde ansamblul operațiunilor desfășurate de armurierii definiți de Legea 265/2004 privind regimul armelor munițiilor. Parlamentarul PMP spune că armurierii autorizați, deținători legali de arme letale neletale, respectiv federații sportive de specialitate, cluburile și asociațiile afiliate acestora și gestionării fondurilor de vânătoare, reclamă insuficiența legii privind reglementarea cazului de casare și distrugerii armelor letale și neletale.

„Legea nu oferă soluția legală armurierilor care ar putea fi autorizați pentru operațiuni de casare distrugere a armelor letale neletale corespunzătoare următoarelor situații: persoane care renunță la armă și piesele acestora posedate legal; succesorii legali ale persoanelor care au deținut legal arme letale neletale, muniții și piesele acestora care nu doresc a deveni deținător al acestora; renunțarea sau pierderea autorizației de deținător legal de arme muniții din cauza diminuării sau pierderii aptitudinilor fizice și psihice; uzura armelor și pieselor acestora; renunțarea sau pierderea la calitatea de vânător; încetarea, desființarea activităților autorizate armurierilor prevăzuți la art. 100 sau retragerea autorizării funcționării acestora. Pentru reglementarea casării distrugerii armelor letale neletale și pieselor acestora care să acopere deficiențele de reglementare legală, se impune completarea Legii nr. 265/2004 privind regimul armelor munițiilor, astfel: Autorizația pentru desfășurarea operațiunilor de casare și distrugere a armelor letale neletale, precum pieselor acestora se acordă armurierilor prevăzuți la art. 100, alin. (2), dacă aceștia îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: dețin spații destinate efectuării operațiunilor de distrugere a armelor și pieselor acestora, asigurate cu amenajări tehnice de protecție și sisteme electronice de alarmare, avizate de organele de poliție și conectate la dispecerate de alarmare intervenție specializate, respectiv autorizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă; dețin spații corespunzătoare, destinate depozitării materialelor rezultate în urmă distrugerii armelor și pieselor acestora, avizate de organele de poliție în vederea predării lor în scopul eliminării; deține un contract de eliminare a materialelor rezultate în urmă distrugerii cu o companie sau societate națională autorizată să producă arme“, se arată în motivarea senatorului PMP

Cu toate că este susținut și de parlamentari de la putere, proiectul, care se află în prezent la Camera Deputaților, a fost respins la Senat.

CITEȘTE ȘI:

Jandarmeria Română, târâtă în dispute politice, se apără: „NU AVEM PERSOANE CU PROBLEME PSIHICE. Există proceduri de identificare și rezolvare a problemelor psihologice generate de situații de suprasolicitare”

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*