Spread the love

Adoptarea unui copil în România este unul dintre cele mai anevoioase lucuri, iar birocratizarea excesivă a procesului de adopție a privat multe familii de a avea un copil. Mulți au abandonat ideea de a înfia un copil din cauza procesului de adopție, care durează câțiva ani. De aceea, deputatul Iulian Bulai, susținut de mai mulți parlamentari de la toate formațiunile politice, a depus un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii Adopției nr. 273/2004. Concret, parlamentarul a inclus o serie de stimulente financiare, pentru cine adoptă copii mai mari de 7 ani sau care au grad de handicap accentuat ori grav, infectat cu HIV sau bolnav de SIDA, ori care fac parte dintr-un grup de cel puţin trei fraţi adoptabili împreună. Una dintre cele mai importante modificări vizează consultarea rudelor minorului. În prezent, legea prevede necesitatea consultării rudelor de până la gradul al IV-Iea în vederea deschiderii procesului de adopție. Deputatul vrea ca, în vederea procesului de adopție, să fie consultate rude doar până la gradul al III-lea.

„Noi nu ne cunoaștem rudele de gradul IV, și atunci cum să le cunoască un funcționar care face pe detectivul genealogist să descopere familia lărgită a acestui copil, timp în care, de multe ori, el zace într-o maternitate fără să vadă lumina soarelui. Gradul al IV-Iea până la care se caută rudele este excesiv, iar reducerea lui este reclamată de toți specialiștii consultați. În acest sens, este reprezentativ să menționăm faptul că gradul IV până la care se caută rudele în momentul de față poate bloca un dosar de declarare a adoptabilității chiar și 6 luni pentru obținerea certificatului de deces al stră-stră-bunicului sau dovada decesului acestuia. Este nejustificat acest grad IV întrucât vorbim de persoane cel mai probabil decedate (stră-stră-bunicul, unchii și mătușele stră-bunicului) sau din afara zonei de interferență a copilului (verii sau unchilor părinților)“, arată Bulai în expunerea de motive.

Pe de altă parte, proiectul propus de parlamentarul USR prevede o înlesnire a adopțiilor la nivel internațional, în condiții stricte, cu prevederea că prioritate au familiile române.

„Adopția internațională nu este văzută ca „vânzare de copii“ de către țările civilizate, ci dimpotrivă. În baza Convenției de la Haga, SUA au adopțiile internaționale deschise pentru copiii care nu sunt adoptați național. Mai mult, țările potențial adoptatoare au sisteme de monitorizare a adopției mult mai performante decât în România și sunt aceleași care asigură astăzi monitorizarea copiilor adoptați de cetățeni români cu domiciliul în străinătate. Reglementarea excesivă contravine interesului superior al copilului“, mai spune deputatul USR.

Nu știm care au fost motivele (probabil din rațiuni de… opoziție), dar senatorii au respins proiectul, aflându-se în prezent la Camera Deputaților. Mai mult, nici Guvernul nu și-a dat acceptul pentru acest proiect.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *