Legea achizițiilor publice, modificată din nou. Lovitură pentru contestatarii de profesie! Primarii din județul Constanța își exprimă revolta

Achizițiile publice au dat, de-a lungul timpului, bătăi serioase de cap autorităților, care s-au luptat cu modalitățile de atribuire a unor contracte, dar și cu cei care și-au făcut un scop în sine în a conteste licitațiile. De altfel, numeroase proiecte au zăcut blocate fără motive reale de „contestatari de serviciu”, care au pus în pericol desfășurarea multor lucrări. O hibă din legea achizițiilor publice a vizat principalul criteriu de acordare a contractelor publice: „prețul cel mai mic”. Aleșii au spus că, din cauza acestei condiții, foarte multe lucrări au fost prost executate, cu materiale de calitate îndoielnică. Criteriul „prețul cel mai mic“ a fost eliminat ca principală condiție la atribuirea unui contract.

Cu toate acestea, problemele din sistem au rămas, astfel că proiectele, în special cele cu finanțare europeană, s-au derulat tot cu întârziere, din diferite cauze: contestatari de profesie și proceduri greoaie (durata mare dintre termene). De-a lungul timpului, edilii au cerut insistent autorităților centrale să aducă modificări la legea achizițiilor publice, în sensul simplificării legislației pentru a putea accelera investițiile. O ultimă modificare a fost adusă de Guvernul Dăncilă pe 24 mai mai, când a adoptat Ordonanță de Urgență pentru modificarea pachetului de legi privind achizițiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract să fie simplificată. Astfel, prin noile modificări, doar Curtea de Conturi va fi cea care verifică modul în care sunt făcute cheltuielile publice.

„Curtea de Conturi și ANAP de multe ori se suprapuneau pe anumite atribuţii referitoare la controlul procedurilor de achiziții publice. Prin OUG, doar Curtea de Conturi va fi cea care verifică, după atribuirea unui contract, modul în care acesta a fost atribuit. Oricum Curtea de Conturi verifică modul în care cheltuielile publice sunt efectuate, e normal şi logic ca acel moment să se verifice și modul în care un contract a fost atribuit”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Caz concret: Cazinoul din Constanța. La Albești drumurile au rămas nereabilitate

Pe de altă parte, cele mai importante modificări țin de contestații. Concret, prin noul act se dorește eliminarea „contestatarilor de profesie“. Potrivit actului normativ, cei care contestă licitațiile aferente achizițiilor publice trebuie să depună o cauțiune de 2% din valoarea contractului, sumă care poate fi recuperată doar dacă se dovedește că au avut un motiv întemeiat să conteste procedura.

„Se făcea contestare pentru orice motiv. Am introdus câteva prevederi care fac trimitere la o cauțiune pe care cei care vor să conteste, care este de 2% din valoarea estimată a contractului, dar cuprinsă între 35.000 de lei și 85.000 de lei. În instanță, taxa pentru depunerea plângerii va fi de 2% până la 100 de milioane”, a precizat Teodorovici.

Într-o astfel de situație se află municipiul Constanța, atât cu parcul arheologic, cât și cu Cazinoul. Cât de eficiente vor fi aceste modificări rămâne de văzut; cert este că primarii din județul Constanța așteaptă de prea mult timp ca autoritățile centrale să facă lumină o dată pentru totdeauna în privința achizițiilor publice. Ei spun că din cauza procedurilor greoaie au pierdut finanțări de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI:

SONDAJ al Primăriei pentru constănțeni: ce facem cu Cazinoul?

„Erau foarte mulți contestatari, mulți erau de „meserie“. Noi la Mangalia am pierdut o finanțare importantă doar pentru că procedurile în instanță au durat foarte mult. Acum, cu această nouă reglementare, cea prin care contestatarii trebuie să depună o garanție, să sperăm că vom scăpa de cei care nu fac altceva decât să pună bețe în roate“, a declarat, pentru TOMIS NEWS, primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu.

De asemenea, primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan, a afirmat că cele mai mari probleme pe care le-a avut au fost legate de legislația privind achizițiilor publice.

„Nu numai noi am avut probleme, ci toate primăriile din țară, indiferent de forma administrativă a localității. În primul rând, toate procedurile durau foarte mult. În al doilea rând, ne-am lovit de ofertanții care au venit să dea sub prețul de licitație, chiar și cu 20% mai puțin, ceea ce ne-a pus în incapacitatea de a continua proiectul pentru că s-a oferit mult prea puțin. Am pățit un astfel de pocinog (încurcătură – n.r.). Am avut un proiect derulat cu fonduri europene ce presupunea achiziția unor costume populare. S-a prezentat un individ care a dat „copy and paste“ după caietul de sarcini, a venit cu o ofertă de 60% sub valoarea proiectului trecut în caiet, iar după ce i-am arătat cum am vrea să arate costumele populare a tergiversat lucrurile un an, pentru că, bineînțeles, nu era în stare să facă proiectul. Vedeți, astea sunt problemele, pentru că legea achizițiilor publice a dat posibilitatea oricui să vină la licitații. Într-un alt caz, o firmă care a câștigat licitația privind repararea drumurilor avea datorii pe la ANAF. Din păcate legea nu mi-a permis să îi dau afară. Și, atunci, stau cu drumurile nefăcute! De anul trecut trebuiau reabilitați 5 km de drum. Repet, durata mare a procedurilor este principala cauză a nedezvoltării țării. O altă problemă majoră din legislație era legată de cea a contestațiilor, care fie durau prea mult, fie firme neserioase puneau tot felul de piedici. A… era să uit. Mai e vorba și de standardul de cost, care este învechit și nu este actualizat în funcție de inflație sau alți indicatori“, a spus Gheorghe Moldovan, pentru TOMIS NEWS.

Un alt primar nemulțumit de vechea formă a legii este edilul comunei Vulturu, Eugen Berbec: „Legea achizițiilor publice trebuie să fie mai simplă pentru că nevoile sunt imediate, previzionările trebuie făcute cu mult timp înainte, iar personalul este foarte puțin. Eu personal mă confrunt cu o lipsă acută de personal, iar problemele sunt multe. Revenind strict la legea achizițiilor publice, cred că în primul rând ar trebui să primeze calitatea și nu prețul. De asemenea, trebuie umblat și la timpii de parcurgere a unui proiect, care durează foarte mult”, ne-a precizat primarul din Vulturu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.