Spread the love

Japonezii au venit la Constanța ca să ne învețe cum să facem curățenie. Nu este o glumă, ci o realitate. Pentru al 8-lea an consecutiv, Institutul Kaizen România și Asociația KAIZEN Manager Club, alături de Asociația Clean – Up Japonia, au organizat acțiunile „5S Public”, în cadrul Programului „Educație KAIZEN pentru România”, iar în acest an, pentru prima dată, o astfel de acțiune a avut loc și în Constanța, în zona Plajei Modern, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Înainte de a trece la treabă, Primăria municipiului Constanța a organizat, luni, 11 iunie, o conferință în cadrul căreia experții japonezi au prezentat mai multe studii de caz privind modul cum se face curățenie.
La eveniment au participat, în afara primarului Decebal Făgădău și câțiva invitați speciali din Japonia: Yutaka TAKEHANA – Ex-Vice-Guvernator al Tokyo Metropolitan; Masato ISHIZAKA – Președintele Companiei JIT, Japonia; Yoshihito TANAKA – Președintele Grupului Nakayama și Corporate Advisor, Asociația Clean-Up Japonia; Toshio CHIGUSA – Director Executiv al Asociației Clean-Up Japonia; Toru SHIMIZU – Ex-Președinte al Yamanashi Police Academy și Director Executiv al Asociației Clean-Up Japonia; Misuzu TANAKA – Director Executiv al Grupului Nakayama și Julien BRATU – Country Manager al Institutului Kaizen România și Președinte al Asociației KAIZEN Manager Club.

„Am avut prima acțiune în 2011, am căutat întotdeauna primari cu minte deschisă și cu responsabilitate socială și într-adevăr am fost în multe orașe ale țării, reușind să obținem întotdeauna la finalul acestor acțiuni satisfacție și bucuria oamenilor. Dar trebuie să realizăm că un astfel de proces durează foarte mult, în Japonia a durat 10 ani până s-au văzut primele rezultate. Nu cred că în România va fi mai repede însă trebuie să fie cineva care face pasul înainte și apoi alții care urmează și sunt perseverenți pe acest drum…Curățenia este sigur toată lumea știe și o face fiecare în felul său. Acest mod este un mod standardizat, adică cu cele mai bune practici pentru ca oamenii să se transforme făcând curățenie, înțelegând că nu trebuie să fie ceva decât un impuls din exterior sau interior, ci trebuie să fie ceva sistematic pentru ca atât el, cât și ceilalți cu care relaționează să fie mai bine, să o ducă mai bine. Este un mod standardizat și poate și aici ați observat avem un gen de standard, cu lideri, cu responsabilități, fiecare ce face, resurse, mănuși, saci în cazul nostru, cu o poză de grup înainte ca oamenii să se simtă bine împreună, cu o poză de grup la final și apoi cu un feedback, care va fi din partea participanților cum s-a simțit fiecare“, a declarat Julien Bratu – director Kaizen insitut și președinte Kaisen Manager Club.

La rândul său, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a admis că municipiul Constanța are o problemă, iar aceasta nu poate fi rezolvată de un singur om sau de o singură firmă sau de un singur contract.

„După ce m-am întâlnit cu alți colegi primari din țară, după ce m-am întâlnit cu cei de la Institutul Kaizen s-a ivit această oportunitate, să vină oameni din Japonia, care fac lucrul acesta în fiecare zi, care și-au făcut din asta un mod de viață, care au reușit să schimbe orașe și am profitat de prezența lor în România, i-am invitat la Constanța tocmai pentru a mai da un semnal de unire, că acest efort ține de fiecare dintre noi, nu de un singur om, nu de o mână de oameni, dar fiecare dintre noi putem schimba lucrurile. Sunt extrem de onorat că fostul viceguvernator și șef al Poliției Tokyo a venit la noi și ne-a arătat din experiența dânsului. (…) Constanța are o problemă, iar această problemă nu poate fi rezolvată de un singur om sau de o singură firmă sau de un singur contract. Vreau să vă spun că cea mai mare mizerie dintr-o dată nu este pe spațiul public, cea mai mare mizerie este pe proprietăți private. Poliția Locală i-a notificat pe toți proprietarii, noi am intervenit cu voluntari acolo unde s-a putut și de la gesturi mărunte aruncat chiștocul de țigară, scuipat coji de semințe, până la aruncat moloz rezultat din construcții pe câmpuri sancționăm pe toată lumea care încalcă regulile de conviețuire într-o comunitate, dar cel mai mult își bate joc de munca noastră“, a declarat edilul Constanței.

După partea teoretică a urmat acțiunea practică pe Plaja Modern, prin Acțiunea ”5S Public” – „Curățenie la standarde japoneze“- un eveniment complex de aplicare a metodelor japoneze Kaizen, pentru îmbunătățirea relațiilor sociale la nivelul orașelor, reunind parteneri din mediul privat, administrație publică, mass media și ONG-uri. Aceasta presupune ecologizarea spațiilor publice din România, în stil japonez, conform filosofiei Kaizen. La eveniment au participat mai mulți voluntari: elevi ai Liceului Teoretic „Ovidius“, Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, Liceului Teoretic „Traian“, cercetașii marini, soldați români și britanici de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu“, Centrul de Voluntari Medgidia, ONG „Youth Vision“, AIESEC, Univesitatea „Ovidius“.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *