Lansare editorială la Muzeul de Istorie: ARMA PONTICA. Dr. Dumitrașcu: „Trebuie să urmărim fenomene și din alte surse, nu doar românești”

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a găzduit, miercuri, festivitatea de lansare a unui număr special al revistei ARMA PONTICA, revistă care apare sub citatul marelui istoric Nicolae Iorga. Acesta spunea: „Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputinţă să-l răsplăteşti”

La lansarea revistei apărută prin eforturile istoricilor constănțeni și a filialei constănțene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” au fost prezenţi mulţi oameni de cultură din judeţ. De precizat, acest număr a apărut în limba engleză, varianta în limba română fiind în prezent în curs de publicare.

Despre publicație, ajunsă la cel de-al 21-lea număr și primul din acest an, a vorbit în deschiderea evenimentului dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf în cadrul MINAC.

„Este prima parte al revistei în limba engleză, va urma una în limba română și a adunat nume mari, nu doar din România sau Constanța, ci și din Rusia, Turcia, Bulgaria, ceea ce înseamnă că este bine, pentru că este greu să urmărim un fenomen numai din punctul nostru de vedere sau numai din sursele noastre. Este bine să apelăm și la alte păreri, poziții, documente”, a spus Lavinia Dumitrașcu.

lavinia dumitrascu minac
Dr. Lavinia Dumitrașcu

Coordonatorul principal al revistei, membru al asociației Cultul Eroilor, Dan Nicolau, a motivat întârzierea apariției revistei printr-o glumă, susținând că „lucrurile bune apar la nouă luni”.

„În articolul pe care am avut onoarea să îl inserez în această revistă am spus că nu este o celebrare, este o tristețe, pentru că războiul a făcut atâtea victime încât ar fi cazul să nu îl mai repetăm. Nu e vorba numai de militari, ci de ce a lăsat în urmă: familii, case, copii… Faptul că s-a rupt un fenomen al moștenirii, al transmiterii de către cei bătrâni către cei tineri, ne pare rău că revista a apărut atât de târziu… Dar, lucrurile bune apar la nouă luni, o spun și din postura de proaspăt bunic. Ne bucurăm că există apropierea între noi și că suntem foarte prezenți prin tot felul de manifestări, participări, contribuții”, a spus Dan Nicolau.

dan nicolau minac
Dan Nicolau

„Bine că avem prieteni mulți care își adună contribuțiile”

La evenimentul de miercuri a participat și directorul MINAC, Sorin Colesniuc, care a salutat apariția revistei.

CITEȘTE ȘI:

„Găzduim o nouă activitate culturală, azi chiar avem două, încă o expoziție de culori, pictură și poezie de la 16:00. Nici lipsa curentului, nici multe alte probleme nu ne împiedică să ne adunăm în această sală, de fiecare dată, să organizăm evenimente culturale. În revista ARMA PONTICA am publicat și eu în anii trecuți, când aveam timp, câteva materiale legate de istoria spațiului dobrogean. Tot pentru această revistă mi-a fost luat un interviu, tot cu mulți ani în urmă, pe vremea aceea eram director la Muzeul Callatis și mi-am prezentat proiectele. Acum nu mai am timp să scriu, nu mai am timp de cercetare, dar e bine că avem prieteni mulți care își adună contribuțiile și le publică în această revistă”, a spus Sorin Colesniuc.

colesniuc minac
Directorul MINAC, Sorin Colesniuc

Cultul Eroilor sădește patriotismul în sufletul tinerilor

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” este o prezență constantă a spațiului cultural dobrogean, una dintre misiunile acesteia fiind întreținerea și creșterea sentimentului național în rândul tinerilor, iar apariția revistei ARMA PONTICA se înscrie în acest registru, după cum a precizat președintele filialei constănțene, col. (r) Remus Macovei.

CITEȘTE ȘI:

„Ceea ce ne este specific nouă celor de la Cultul Eroilor și prietenilor noștri este faptul că ne menținem entuziasmul. Cu pași puțini și cu foarte mult suflet, reușim să organizăm o serie de evenimente și să ajungem în rândul tinerilor și cărora încercăm să le transmitem sentimentul de mândrie că sunt români, pentru trecut și pentru înaintași. Despre această revistă, în 2016, am participat la o sesiune de comunicări științifice, organizată de Ministerul Apărării din Bulgaria, la Sofia. Acolo am cunoscut niște istorici. Am ținut legătura cu ei și anul trecut i-am determinat în ideea aniversării Centenarului să ne trimită câteva materiale”, a spus Remus Macovei.

remus macovei
Col. (r) Remus Macovei

Ciorbea își dorește o monografie a Dobrogei în Primul Război Mondial

Ultimul discurs l-a susținut prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, care a lăudat eforturile asociației, precizând, în altă ordine de idei, că se impune o monografie privind Dobrogea în timpul Primului Război Mondial

„Filiala de la Constanța, din câte știu eu, sub conducerea dl. col. Macovei, are niște realizări cu totul și cu totul remarcabile. Nu cred că există în țară o filială care să fi reușit astfel de lucruri. Nu e vorba doar de revistă, care e greu de ținut, ci mereu să găsești sponsori. Filiala s-a implicat și în participări la sesiuni științifice, are contribuții la volume importante. Domnul Macovei a lansat acum două luni, aici, o carte care aduce în atenție o serie de materiale privind trupele de ocupație aliate în Dobrogea, un subiect extrem de important. Dacă facem referire la bibliografia istorică a evenimentului, nu avem încă o monografie temeinică privind Dobrogea în Primul Război Mondial. Nu este ușor de făcut, trebuie să se apuce cineva să o facă, nu se știe când va apărea acel tânăr…”, a spus Valentin Ciorbea.

valentin ciorbea
Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea
Arma pontica bun var 1

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *