Lansare de carte „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică”. Lect. univ. dr. Ciornea: „Avem de a face cu un om care a dat pe deplin măsura profunzimii gândirii ortodoxe”

Conferința și lansarea cărții intitulată „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică” au fost organizate, vineri, la Constanța, la Curtea Brâncovenească. Volumul, întocmit de lect. univ. dr. Carmen Ciornea, cadru didactic asociat la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius”, cercetător acreditat C.N.S.A.S., oferă imaginea globală a spațiului cultural și religios din România primului deceniu interbelic, unde, potrivit autoarei, „figura lui Sandu Tudor se distinge drept o paradigmă a rezistenței prin credință și cultură, o punte de legătură cu formele de rezistență ale Bisericii Ortodoxe Române din acele vremuri.”

CITEȘTE ȘI:

Doi supraviețuitori ai temnițelor comuniste, prezenți la Constanța. „Un itinerariu care arată paradoxurile suferinței: în închisoare, au găsit libertatea absolută!”

„Este o introducere în ceea ce a însemnat această monumentală personalitate, care este cunoscută în special ca fondatorul, catalizatorul Rugului Aprins. Cititorul are posibilitatea de a-și găsi răspunsuri la cine a fost studentul Sandu Tudor, cum s-a comportat în special între 1924-1928, în calitate de membru al grupării, asociației studențești creștine din România. Este o posibilitate de a demonstra pe baza acelor 81 de documente din cuprinsul acestei cărți că avem de a face cu un om care a dat pe deplin măsura profunzimii gândirii ortodoxe și, în acea perioadă, în care România Mare traversa crizele modernității, a știut să găsească răspunsurile la întrebările fundamentale, existențiale, pe fundalul tradiției”, a spus lect. univ. dr. Carmen Ciornea, în cadrul evenimentului de vineri.

La lansarea de carte au mai participat scriitorul Alexandru Mihalcea, fost deținut politic, Pr. drd. Ionuț Aștefănoae, cercetător acreditat C.N.S.A.S., și Pr. dr. Eugen Tănăsescu, Directorul Media al Arhiepiscopiei Tomisului.

Despre carte, prof. dr. Nicușor Nacu, Universitatea din Lausanne, scrie în prefață: „Măsura profunzimii gândirii ortodoxe a lui Sandu Tudor poate fi recuperată dacă facem o lectură a analizei și a documentelor oferite de actualul volum în cheie teologică. Autoarea confirmă astfel că viitorul fondator al Rugului Aprins nu rămâne antrenat în sterilitatea polemicilor fără conținut, ci se implică existențial în problematici care contează, făcând-o în maniera căutătorului de adevăr. Preocupările sale legate de problema monahismului românesc, refuzul de a recepta istoria ca o simplă curgere lipsită de semnificație spirituală, raportul fecund dintre etnic și universal, sunt teme care-i împlinesc profilul de om și creștin”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*