Lansare de carte dedicată celor 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Colesniuc, MINAC: „Noi, dobrogenii, ținem la ziua noastră. Am remarcat că nu prea se vorbește în țară despre asta”

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a organizat, luni, ultimul mare eveniment din acest an dedicat Centenarului Marii Uniri și celor 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Practic, un parteneriat constănțeano-tulcean, volumul științific „140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România” este realizat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea; președintele Asociației Culturale „Doruțelul” Tulcea, Ștefan Coman și dr. Dan Arhire.

dobrogea 140 de ani e1545062243802

„Lansăm o carte – 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România – unul dintre cele mai importante evenimente pentru dobrogeni. Am remarcat și eu și colegii că în țară nu prea se vorbește de Unirea Dobrogei cu România, se vorbește de Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918; de Unirea Bucovinei cu România, 28 noiembrie și, bineînțeles, de Unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu România, 1 Decembrie. Noi, dobrogenii, ținem la ziua noastră, care a devenit sărbătoare oficială în 2015 și colegii noștri de la Tulcea au făcut ceva mai mult decât noi: au scos acest volum, au organizat și un concurs, au dat și premii substanțiale pentru câștigători și lucrările care au fost premiate le veți citi în volumul prezentat”, a spus directorul general al MINAC, Sorin Marcel Colesniuc.

colesniuc minac

CITEȘTE ȘI:

La evenimentul de luni au participat zeci de constănțeni, dar și diverse personalități, precum primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea. De asemenea, Sorin Colesniuc a înmânat cu acest prilej o serie de plachete prin care se marchează Centenarul României Mari și cei 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Aceste plachete au fost înmânate atât autorilor volumului lansat luni, cât și primarului Hogea.

„De multe ori, se pomenește cu mult mai multă enfază de unirea celorlalte provincii românești și Dobrogea, zic eu nemeritat, nu poate fi de fiecare dată un subiect de discuție sau nu este extrem de cunoscut. În opinia mea, 14 noiembrie nu este cu nimic mai prejos față de 1 Decembrie sau 24 Ianuarie, pentru că Unirea Dobrogei cu Patria Mamă, practic, a fost pasul spre reîntregirea ogorului Patriei. Este o dată la fel de importantă pentru ceea ce înseamnă națiunea română și îmi asum și nuanța de patriotism local din acest punct de vedere. Pentru că discutăm de Dobrogea, una dintre cele mai frumoase provincii românești, această Dobroge – la nord străjuită de Dunăre, acest Iordan al Europei și, la sud, de cărările Sf. Apostol Andrei. Este un ținut binecuvântat, iar noi trebuie să fim extrem de mândri, suntem dobrogeni și, în decursul timpului, am dat națiunii române foarte multe valori. (…) Merită aprecierea și felicitările noastre și, evident, toți cei care și-au adus aportul prin lucrările științifice expuse aici, pe un subiect care începe să devină din ce în ce mai interesant. Evident că această lucrare nu poate exhaustivă, pentru că e posibil ca izvoarele istorice să mai releve anumite chestiuni care nu au fost cuprinse aici, dar este clar că valoarea este extraordinară și chiar m-aș bucura ca toți cei care vor avea privilegiul să aibă această carte să o citească, pentru că volumul de informații, datele cuprinse, faptele istorice sunt extraordinare și semnatarii acestei lucrări merită toată aprecierea”, a spus primarul Constantin Hogea.

hogea colesniuc

Volumul „140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România” este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și Primăria Tulcea.

„Sintetizând parcursul celor 140 de ani, balanța evoluției regiunii este indubitabil pozitivă. Dobrogea a cunoscut mai multe etape de dezvoltare, circumscrise celor ale României. Dintr-o provincie nedezvoltată, cu o populație mică, Dobrogea a devenit o regiune de o valoare economică, socială, militară și geopolitică esențială politicii românești la Marea Neagră, cu rol deschizător și astăzi străjer la frontiera răsăriteană a Europei. Indubitabil, unirea Dobrogei cu România se așază între principalele momente istorice care au marcat evoluția ascendentă a statului și societății românești”, arată, în volum, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

ciorbea colesniuc

Evenimentul de luni s-a încheiat, evident, cu un moment artistic.

concert minac

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *