La liberali se lasă cu sânge pe pereți. Chițac: „La Constanța, PNL a făcut tot timpul „tovangă” cu PSD! Alegerile sunt gestionate fraudulos, ilegal!”

S-au „încălzit” până s-au decis să intre în ring. Numai că nu va fi ringul alegerilor statutare, ci al acțiunilor în instanțele de judecată. Liberalii constănțeni au ajuns la concluzia că nu e bine să fie bine, ci e bine să fie rău și, de mai mult timp, acționează în consecință. Joi, disensiunile dintre organizația județeană și cea municipală au dus la explozie. Județul nu vrea să renunțe nici în ruptul capului la organizarea alegerilor pentru organizația municipală vineri, 31 martie, iar municipiul nu acceptă sub nici o formă aceste alegeri „organizate fără să ne consulte”.

S-a vorbit de chitanțe scrise la două mâini, chiar și „noaptea, ca hoții”, „săracul” statut a fost interpretat din toate încheieturile, fiecare tabără după cum a considerat că o avantajează și, într-un final, se ajunge la o concluzie: organizația județeană va organiza vineri alegerile pentru organizația municipală, care… nu va fi prezentă!

Joi, organizația județeană s-a pronunțat încă o dată, prin intermediul unuia din multele comunicate de presă emise pe parcursul zilei:

„Biroul Politic Județean al Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, în baza autorității conferite de Statut, a aprobat cu majoritate de voturi calendarul desfășurării alegerilor interne în cadrul filialei, respectând totodată hotărârile și recomandările Biroului Politic Național al PNL. La momentul elaborării propunerii calendarului de alegeri interne de către Comisia de Organizare și Desfășurare a Alegerilor (CODA), președintele interimar al organizației municipale PNL Constanța, senatorul Vergil Chițac, deși a avut nenumărate ocazii, nu a comunicat nici CODA, nici BPJ, faptul că va reprezenta România, pe 31 martie, la lucrările Adunării Parlamentare NATO de la Berlin. (…) Nu înțelegem decizia de a contesta și în instanță hotărârea BPJ al PNL Constanța, fără a aștepta emiterea unei hotărâri de către Comisia de Arbitraj referitoare la contestația depusă”

„În CODA sunt oameni fără garanție morală, gestionează fraudulos alegerile”

În replică, președintele organizației municipale, senatorul Vergil Chițac, a precizat în cadrul unei conferințe de presă, organizată joi, că „se știa de două săptămâni faptul că voi pleca la Berlin și nu s-a luat în calcul!”

Vergil Chițac și echipa sa nu vor fi prezenți la alegerile de mâine, pentru că „nu vrem să le girăm”. Alături de Chițac s-au poziționat, joi, fostul consilier municipal, Sorina Tușa, care asigură frontul juridic al războiului „anti județ”; actualii consilieri municipali, Victor Constantin și Romeo Rezeanu și Stere Hira.

„Cireașa de pe tort am primit-o ieri, printr-un fax. Participarea domnului doctor Rezeanu la alegeri, șeful echipei de consilieri locali, a fost respinsă pretextându-se că nu și-a plătit cotizația, de 6 lei, că trebuia cu cinci zile înaintea alegerilor, considerând că acestea sunt în 31 martie. Noi contestăm data de 31 martie, nu vom fi prezenți acolo, că nu vrem să girăm aceste alegeri și extind contestarea alegerilor și la nivelul CODA care gestionează fraudulos acest proces, dovedesc o imixtiune inadmisibilă în procesul de alegeri și o uzurpare de calități, de funcții! Acolo sunt oameni fără garanție morală, iar membrii PNL, onești, nu pot avea încredere în ei! O chestiune de filosofie politică: alegerile o dată la patru ani, în care… există un ritual… unul din punctele obligatorii este prezentarea raportului de activitate al președintelui de organizație, care trebuie dezbătut. Președintele prezintă analize, realizări, nerealizări, riscuri și membrii de partid își exprimă opiniile. La capătul acestor dezbateri președintele partidului și BPL își depun mandatul! Noul președinte este ales, semnează procesul verbal și din acest punct de vedere consider alegerile ca fiind ilegale, pentru că eu nefiind prezent și nici colegii mei nu ne vom putea depune mandatul! Orice mandat preluat este, din punctul nostru de vedere, ilegal!”, a spus Vergil Chițac.

„Ei sunt într-o „tovangă” din toate punctele de vedere”

Puștimea care bătea maidanele Constanței în anii 1980-1990 știe ce înseamnă termenul pe care senatorul l-a folosit când a descris activitatea partidului din ultimii… mulți ani: „o tovangă” – alianță, tovărășie a unor membri dintr-o echipă cu echipa adversă, trădare – în sensul politic. Chițac nu a ezitat să vorbească despre această „tovangă” și a plusat, susținând că „PNL este asistatul social al PSD”.

„Se lansează la Casa de Cultură campania electorală coordonată de secretarul general al partidului și președintele filialei, care, în loc să respecte momentul, să prezinte viitorul candidat la Primăria Municipiului Constanța, îi dă sceptrul puterii celui care a fost șeful de campanie la alegerile generale cu rezultate dezastruoase, eu așa am perceput: este o presiune! În opinia mea, de ani de zile, PNL la Constanța este asistatul social al PSD! Ei sunt în „tovangă” din toate punctele de vedere! (…) Luni, cel mai probabil, vom avea o acțiune în instanță prin care cerem anularea alegerilor din 31 martie și vom cere anularea alegerilor la județ”, a mai spus Chițac.

CITEȘTE ȘI:

Se apropie Marea Ciocnire în PNL: Alegerile la municipiu „bătute în cuie” pentru 31 martie, când Chițac e la Adunarea Parlamentară NATO. Senatorul CONTESTĂ ALEGERILE în INSTANȚĂ!

Întrebat despre cum va reacționa când, cel mai probabil, George Muhscină va fi de mâine președinte al organizației municipale și va dori să intre în sediul formațiunii, Chițac a precizat că se va „autosuspenda”, pentru a da curs pronunțării Justiției.

„Eu voi avea o acțiune în justiție și am o acțiune în forurile de conducere ale partidului. Vom aduce acolo toate argumentele pe care le considerăm, se va judeca, se va da o decizie! Orice om care este membru al PNL filiala Constanța poate să… (…) Își asumă niște responsabilități! Fiind o acțiune în curs de derulare, nici eu, începând de mâine, nu voi mai semna nimic!”, a mai spus Vergil Chițac.

pnl 2

Tușa s-a reactivat în războiul care îi aduce aminte de PDL

Fostul consilier local municipal, avocatul Sorina Tușa, „creierul juridic” al operațiunii Chițac vs. Dragomir, a precizat în cadrul conferinței de joi că are un sentiment de deja-vu, amintindu-și astfel de luptele crâncene (oricum mult prea departe față de circoteca actuală a PNL – n.r.) din sânul fostului PDL. Și-a exprimat mâhnirea pentru „linșarea” foștilor PDL-iști ca urmare a unei fuziuni deficitare și refuză să admită validitatea alegerilor de vineri

„S-a formulat o acțiune săptămâna aceasta pentru suspendarea procedurii electorale de mâine. Vom demara ulterior o cerere de chemare în judecată în care vom cere anularea rezultatului votului. Evident, vom cere suspendarea alegerilor din 27 aprilie, având sens această cerere pentru că numai Biroul Politic Local poate desemna delegații care vor participa la conferința județeană! (…) Cu ocazia alegerilor locale în 2016, PDL avea circa 200 de aleși locali! Acum, după alegerile din 2016, membrii din fostul PDL sunt vreo 40! Toată această construcție, în opinia mea, a fost demarată cu mult timp în urmă! Mi-am depus candidatura la municipiu în speranța că de data aceasta alegerile se vor derula într-un mod statutar! Nu pot considera statutare alegerile de mâine! Eu însămi am formulat amendament în acea ședință de BPJ, prin care am solicitat data alegerile la municipiu”, a spus Sorina Tușa.

Victor Constantin ridică la fileu: „Lista trebuie comunicată cu patru zile înainte de alegeri. Delegații de mâine nu știu pe cine votează”

În tăcerea sa, consilierul local Victor Constantin a răbdat, a așteptat și… a lovit! Pentru că în orice circ politic se apelează la statut, Victor Constantin a precizat că lista completă a candidaților pentru organizația municipală trebuie înaintată birourilor locale cu patru zile înainte de alegeri. Acesta susține că organizația pe care o reprezintă nu a primit o astfel de listă și, evident, delegații de vineri vor afla abia la fața locului pe cine vor vota.

„Lista candidaților completă trebuie comunicată birourilor locale cu patru zile înaintea alegerilor. Nici delegații de mâine nu știu… vor afla pe loc cum și cu cine votează!”, a spus Victor Constantin.

„Exclusul zilei”, Romeo Rezeanu: „Boroianu mi-a spus că pierdem voturile investitorilor. Sunt presiuni din partea colegilor, care au interese imobiliare”

6 lei. Atât a „costat” expedierea consilierului Romeo Rezeanu de pe lista de candidaturi la organizația municipală. Invocându-se că nu și-a plătit cotizația la timp și în spiritul aplicării corectitudinii la modul extrem (după ce l-au trecut pe Klaus Iohannis prin toate „gradele” de partid în proba de derogare-viteză ca să-l pună candidat la președinție – n.r.), liberalii l-au „ras” pe Rezeanu de pe liste. Neplata celor 6 lei se pare că a fost, în opinia lui Rezeanu, o revanșă pentru o problemă mai veche: activitatea sa din comisia de urbanism a Consiliului Local Constanța. Rezeanu consideră că prin activitatea pe care o depune aduce atingere „intereselor imobiliare”, unele dintre ele venind tocmai din PNL, de aici și dorința de „mătrășire” a acestuia.

„Alegerile din 31 au loc în afara organizației municipale! Discutăm de alegerile din organizația municipală, pe care nu le-a organizat… organizația municipală! Cine sunt persoanele care le organizează, dacă noi suntem în afara lor? (…) Nu vor participa la alegerile de pe 31! Adevărata țintă pentru toată această manipulare este controlul asupra consilierilor locali! Noi suntem zece consilieri de la PNL și, cred eu, facem o altfel de opoziție la administrația locală. Ei, bine, noi am deranjat se pare unele interese ale unor colegi de partid și intenția lor este să aibă controlul asupra consilierilor și a comisiilor, pentru că le-au fost deranjat interesele lor imobiliare! Am fost acuzat în campania electorală că oamenii din Tomis Plus nu o să mă mai voteze datorită activității mele în comisia de urbanism! (…) Se pare că, spre surprinderea mea, am fost acuzat că în loc să țin parte investitorilor, am ținut partea cetățenilor! Domnul Robert Boroianu m-a acuzat că din cauza mea nu o să ne mai voteze investitorii! Demersurile mele se pare că au deranjat colegi ai noștri. În spate la tevatura asta eu cred că există această intenție de a avea controlul în comisii asupra consilierilor locali!”, a spus Romeo Rezeanu.

În ciuda unei informări, lansată înainte de conferința convocată de Vergil Chițac, organizația județeană a PNL a revenit chiar în timpul acestei conferințe cu un reminder, într-un interval de doar o oră, trădând astfel intenția clară de lovire a demersurilor senatorului:

„Filiala Constanța a Partidului Național Liberal reamintește tuturor membrilor activi că ședința ordinară a Comitetului de Coordonare Local al Organizației Municipale PNL Constanța va avea loc vineri, 31 martie a.c., începând cu ora 15.00, la Casa de Cultură Constanța”, semnează președintele CODA, Adrian Manole.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *