La Constanța se fac bani și din… bolnavii de CANCER! Ministerul Sănătății îndeamnă pacienții să apeleze la sistemul public (care nu există) și cel privat, de la Cumpăna!

Săptămâna trecută, deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu, era informat de Ministerul Sănătății, cu privire la închiderea centrului de îngrijiri paliative Casa Soarelui Constanța, că că imobilul se află în patrimoniul Direcției Județene de Sănătate Publică și, ca urmare a expirării parteneriatului dintre cele două entități, s-au demarat procedurile de intabulare a patrimoniului.

Totodată, se menționează faptul că este în curs de autorizare un centru privat de îngrijiri paliative, care urmează să fie deschis la Cumpăna!

„Până la obținerea tuturor documentelor necesare demarării unei licitații, conducerea DSPJ Constanța ne comunică faptul că este în curs de autorizare un centru de îngrijiri paliative în localitatea Cumpăna, care va avea 49 de paturi”, se arată, printre altele, în răspunsul Ministerului Sănătății, adresat deputatului Turcescu.

„Ce e interesant însă în răspunsul lor e confirmarea faptului că prin închiderea Casei Soarelui se face loc pe „piață” unui centru similar, dar PRIVAT, care se află ‘în curs de autorizare’ în comuna Cumpăna din Constanța! Adică exact ceea ce intuiam și spuneam de la tribuna Parlamentului acum câteva săptămâni într-o declarație politică. Rușinoase vremuri trăim dacă și pe spatele bolnavilor aflați în fază terminală se fac bani și afaceri…”, preciza parlamentarul.

Între timp, trăim cu impresia că se caută soluţii pentru bolnavii aflaţi în fază terminală, suferinzi de diferite boli, nu doar de cancer, şi care nu au acum nici o perspectivă. Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Cătălin Grasa, anunța recent că se doreşte ca partea de îngrijire paliativă să fie asigurată într-unul din corpurile de clădire de la Eforie Sud (unde funcţiona Spitalul de Oase). Ideea este susţinută şi de conducerea CJC, managerul Spitalului Judeţean precizând că astfel de servicii sunt decontate de la Casa de Asigurări.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ şi-a închis porţile luna trecută, urmând ca bolnavii în stare terminală de acolo să fie trataţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU). Din 2007, când a fost înfiinţat, peste 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer au primit îngrijire şi tratament, însă contractul de închiriere pe care îl avea centrul cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) s-a încheiat în urmă cu aproximativ un an. Iniţial, cei de la centru au crezut că îl vor putea reînnoi pentru încă cinci ani, dar li s-a transmis de la DSPJ că după ce îşi vor rezolva problemele legate de intabulare şi cadastru, vor recurge la o licitaţie pentru închirierea acestui spaţiu. Astfel, la 1 septembrie 2017, a avut loc concedierea colectivă a personalului de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“, iar pacienții au fost redați familiilor.

CITEȘTE ȘI:

Turcescu, interpelare la ministrul Sănătății: „Vă rog să faceți toate demersurile necesare pentru ca bolnavii de cancer să aibă un centru gratuit în județul Constanța”

Politicienii locali, între timp, s-au înscris și ei în cursa de găsire a soluțiilor și, deși vorbesc aceeași limbă, nu ezită să se și „împungă”. Prima inițiativă a aparținut lui Robert Turcescu.

CITEȘTE ȘI:

Muhscină, PNL: „Situația în care se află astăzi bolnavii de cancer în Constanța descrie perfect disprețul autorităților față de cetățeni”

Apoi au reacționat liberalii, prin președintele organizației municipale, George Muhscină și președintele organizației județene, Bogdan Huțucă, prilej numai bun ca președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, să îl acuze pe ultimul de „copy+paste”, considerând că PNL Constanța, în lipsă de idei politice, „copiază” inițiativele PMP. Huțucă a replicat că sistemul de sănătate nu este „un monopol” al unui partid și că toți parlamentarii care reprezintă Constanța trebuie să lucreze împreună în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

O nouă rundă de „cafteală” între Palaz și Huțucă. „Ai avut fonduri pe mână toată viața! Ai stat ca struțul! Te avertizez că problema exista de pe vremea când erai mare șef la Finanțe, am dovezi!”

Vineri, Ministerul Sănătății a răspuns unei solicitări a TOMIS NEWS, refuzând să precizeze ce entitate a inițiat înființarea centrului de îngrijiri paliative de la Cumpăna, deși am solicitat expres acest lucru și recomandă pacienților să aleagă între sistemul public (care nu există, după cum vedem) și cel privat!

„Ministerul Sănătății eliberează avizul pentru înființarea unităților sanitare private cu paturi și avizează structura, la finalizarea acestora. Ulterior obținerii avizului pentru structura unității sanitare, direcția de sănătate publică pe teritoriul căreia s-a înființat unitatea, eliberează Autorizația Sanitară de Funcționare. Prima solicitare pentru înființarea unei unități sanitare private pentru îngrijiri paliative, în comuna Cumpăna, a fost depusă la MS în luna februarie 2017 pentru un număr de 15 paturi. În luna august 2017 s-a revenit cu solicitarea pentru înființarea acestei unități sanitare în comuna Cumpăna dar cu un număr mai mare de paturi, respectiv 49 pentru îngrijiri paliative. Conducerea MS a aprobat înființarea acestei unități sanitare private pentru îngrijiri paliative cu un număr de 49 de paturi. Menționăm că, pentru acest tip de asistență medicală (îngrijiri paliative) pacienții au dreptul să aleagă între sistemul public și sistemul privat”, au precizat, printre altele, reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru TOMIS NEWS.

Din perspectiva Consiliului Județean Constanța, aflăm că se dorește o inițiativă minune de la Guvern, care să emită o Hotărâre pentru preluarea imobilului Casa Soarelui, eventual și a bunurilor, pentru a fi dat, ulterior, în folosință Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.

„Am avut discuții cu Ministerul Sănătății, o să mai am încă o rundă de întâlniri și săptămâna viitoare, la fel și cu DSP Constanța, ca să găsim o variantă legală, printr-o Hotărâre de Guvern, să ni se cedeze acest spațiu și, eventual, bunurile de acolo, ca să le dăm ulterior Spitalului Județean pentru a organiza un centru de îngrijiri paliative. Nu avem baza legală acum, dacă am fi avut legea parteneriatului public-privat ar fi fost o variantă, dar nu este. Noi nu putem închiria de la DSP… Cu toții ne dorim să rezolvăm, dar ne trebuie și partea legală pentru acest lucru”, a precizat președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Centrul de Radioterapie disponibil în Constanța (probabil) în 2018! Bolnavii de cancer se tratează la București

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *