La cererea papei Francisc, Parlamentul italian a BLOCAT legea asupra homofobiei. „Propaganda gay în școli” încalcă Concordatul

Senatul italian a blocat miercuri un proiect de lege controversat împotriva homofobiei, faţă de care partidele de dreapta şi Vaticanul s-au opus cu înverşunare, relatează France Presse. Legea Zan, după numele deputatului Alessandro Zan de la Partidul Democrat (PD, centru-stânga), viza pedepsirea actelor de discriminare şi incitare la violenţă împotriva persoanelor gay, lesbiene, transsexuale şi handicapate. Însă, în cadrul unui vot secret convocat de partidele de extremă dreapta Liga şi Fratelli d’Italia (FDI), camera superioară a împiedicat cu 154 de voturi împotrivă şi 131 pentru adoptarea ei finală de către Parlament, după ce Camera Deputaţilor o adoptase în noiembrie anul trecut. Acest proiect de lege, într-o nouă versiune, nu va putea fi prezentat Senatului timp de şase luni, conform regulilor parlamentare italiene.

Blocarea acestui proiect este „o pagină neagră pentru democraţie şi drepturi. Senatul a decis să stea departe de exigenţele reale” ale ţării, a reacţionat Zan. Criticii legii estimează că ea riscă să pună în pericol libertatea de exprimare şi deschide calea pentru propaganda gay în şcoli – argumente respinse de Zan.

În iunie, Vaticanul a făcut un pas fără precedent depunând o plângere diplomatică oficială împotriva legii, spunând că aceasta constituie o încălcare a Concordatului, tratatul bilateral dintre Italia şi Sfântul Scaun. Papa Francisc era deosebit de îngrijorat de faptul că, în conformitate cu legea asupra homofobiei, catolicii riscau să fie urmăriţi penal pentru că şi-au exprimat opiniile în favoarea structurilor familiale heterosexuale tradiţionale.

Ca răspuns, şeful guvernului italian, Mario Draghi, a declarat că Parlamentul este „liber” să legifereze în această problemă, deoarece Italia „este un stat laic, nu un stat confesional“.

În Italia, o ţară tradiţional catolică ce găzduieşte Vaticanul pe teritoriul său, legislaţia privind problemele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) este deosebit de sensibilă. Cu toate acestea, conform unui sondaj Demos & Pi realizat în iulie, legea Zan se bucura de sprijin popular, cu 62% dintre italieni în favoarea ei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *