La Aeromania 2018, cel mai spectaculos show aviatic de pe litoral, s-a dus dorul piloților militari

Cea de-a 12-a ediție a Aeromania (13-25 iulie), show aviatic organizat anual la aeroportul internațional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla, s-a încheiat duminică. Ca în fiecare ediție, cei prezenți au avut privirile țintite pe cer pentru a urmări prestațiile Jurgis Kairys, Aeroclubul României, flota organizatorului Regional Air Services şi Iacării Acrobaţi, s-au bucurat de concerte live, expoziții de mașini de epocă ș.a.m.d.

Evident, Mihai Mărgineanu a convins încă o dată că „Aviația dă senzația”. De altfel, Mărgineanu, coordonatorul momentelor artistice din fiecare ediție a Aeromania, este fost elev al Şcolii de pilotaj de la Tuzla.

La Aeromania 2018 a participat și prima femeie pilot profesionist de acrobaţie din Turcia, Semin Öztürk. Născută în 1991, Semin a experimentat primul său zbor de acrobaţie la vârsta de 12 ani, împreună cu tatăl ei, Ali Öztürk, prezent în trecut pe lista piloţilor participanţi la Aeromania. După mai multe prezențe la showuri de acrobație, pentru Semin Öztürk prezența la Tuzla a însemnat și prima sa participare într-un mitig aerian în Europa.

Marii absenți ai ediției din acest an au fost piloții militari. Forțele Aeriene Române sunt într-o perioadă de restricție pentru misiuni mai altfel, acrobațiile fiind oprite după ce un avion militar MiG-21 LanceR s-a prăbuşit sâmbătă, 7 iulie, în timpul unui zbor demonstrativ organizat în cadrul unui miting aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea, sub privirile îngrozite a aproximativ 4.000 de spectatori. Pilotul Florin Rotaru (36 de ani) nu a reuşit să se catapulteze, el fiind găsit decedat în scaunul avionului care a explodat la impactul violent cu solul.

„Organizarea este dificilă în fiecare an, avem o listă imensă de chestiuni de care trebuie să avem grijă și tot timpul intervine ceva care schimbă programul. Oricât ne străduim, apar chestiuni care ne surprind, dar una peste alta iese minunat. Una peste alta, marele semn de întrebare a fost anul acesta vremea. În prima zi a plouat, dar am avut noroc pentru că atunci am avut doar o conferință în hangar și nu era nimic planificat de zbor. Chiar și așa, ne-a încurcat un pic. Statistic, nu ne-a încurcat în nici un an vremea și ne dorim tot timpul să fie (ploaie – n.r.) la anul! (…) Îmi pare foarte rău că nu mai avem partea de zbor militar, care era destul de consistentă în program, câte 4-5 sloturi de evoluții cu avioane militare. Ar fi fost extrem de spectaculos, dar suntem alături de colegii noștri de la Armată, am participat și noi la Borcea. Din păcate și pe bună dreptate, până se va lămuri ce s-a întâmplat și ce concluzii se trag ei nu vor mai participa la evenimente. Chiar îmi pare rău, este o pierdere pentru noi, chiar ne bazam pe colegii de la Armată. Abia acum o săptămână s-a întâmplat accidentul și acum ei sunt într-o perioadă de restricție, firească de altfel”, a spus directorul general al Regional Air Services, Adrian Vasilache, pentru TOMIS NEWS.

După acrobațiile aeriene de sâmbătă, ziua de duminică a însemnat „chic picnic” pe aeroport, prilej cu care participanții, piloții și organizatorii și-au întins pături pe iarbă. De asemenea, s-au mai pus la dispoziție tot felul de atracții, precum atelierul de pictură pe ceramică, spații de joacă gonflabile, oferta Pilotshop ș.a.m.d.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO 50 de ani de la primul zbor de pe aeroportul Tuzla. Vasilache, RAS: „De astăzi se va numi aeroportul Alexandru Podgoreanu!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *