La 125 de ani de la primul sediu, BNR a redeschis sucursala de la Constanța! Lecții de istorie de la guvernatorul Isărescu. Făgădău: „Constanța este un centru socio-economic important pentru România. Problemele se rezolvă cu trudă!”

La 125 de ani de activitate a băncii centrale în Constanța, Banca Națională a României a redeschis, luni, Sucursala Regională a instituției. Actualul sediu al Sucursalei Regionale BNR Constanța, fostul Hotel Mercur, a intrat în proprietatea BNR cu mai bine de 85 de ani în urmă, clădirea fiind inclusă de Ministerul Culturii și Cultelor pe lista monumentelor istorice.

Reinaugurarea clădirii constituie rezultatul finalizării lucrărilor de amenajare care au avut loc între anii 2014 și 2018. Reabilitarea sediului BNR din Constanța se înscrie în eforturile Băncii Naționale a României de a-și conserva patrimoniul imobiliar, ca parte semnificativă a patrimoniului național, iar redeschiderea de luni s-a petrecut într-un cadru festiv, la care au participat personalitățile Constanței, precum primarul Decebal Făgădău, directorul general al CCINA Constanța, Ion Dănuț Jugănaru sau prefectul județului Constanța, Dumitru Dan Jeacă și, evident, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu ș.a., pe fondul muzicii fanfarei Forțelor Navale.

După evenimentul din Piața Ovidiu, au avut loc discursurile la sediul Universității Maritime Constanța, unde rectorul instituției, prof. univ. dr. Cornel Panait a amintit de buna colaborare dintre UMC și BNR.

„Mă gândeam dacă să vă felicit pentru că ați inaugurat această clădire sau pentru că ați avut tenacitate, cred că mai degrabă vă felicit pentru tenacitate. Nimic nu e ușor, iar reconstrucția acestui sediu a durat un interval mare de timp, plasarea lui în zona istorică a Constanței este un eveniment deosebit de important, pentru că marea majoritate a celor care vizitează Constanța vizitează de fapt această zonă istorică, unde BNR a făcut posibil ca nivelul de reprezentativitate să fie ridicat foarte sus și doresc să vă urez să aveți foarte, foarte mult succes! Noi, UMC, suntem unul dintre beneficiarii atitudinii de cooperare și sprijin pe care BNR l-a avut și îl are, prin programul Academica, noi, UMC, suntem parteneri și am deschis (în 2014 – n.r.) cea mai importantă sesiune științifică pentru toate universitățile de marină din lume și deschiderea acestei adunări generale s-a făcut la BNR, în București”, a spus rectorul UMC, Cornel Panait.

CITEȘTE ȘI:

Isărescu: „Nu întâmplător am redeschis acum sucursala”

Ca de obicei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ținut o lungă lecție de istorie, arătând că nu întâmplător sucursala instituției a fost redeschisă acum la Constanța.

„Unirea Dobrogei cu România în 1878 și înființarea BNR în 1880 au fost două consecințe ale obținerii independenței naționale a tânărului stat român. (…) La vremea anului 1880, trebuie să recunoaștem că erau divergențe, cum este și astăzi. Au fost mulți care au considerat că Unirea Dobrogei cu România și pierderea celor două județe din sudul Basarabiei nu era o binefacere pentru statul român, dar au fost mult mai mulți care au fost adepții Unirii. (…) Acum, când și BNR marchează 125 de ani de la deschiderea porților celei dintâi agenții a BNR în Dobrogea, în luna mai 1894, deci nu întâmplător am redeschis acum sucursala, putem spune că și aceia de atunci au crezut în viitorul României. La vremea aceea, Constanța număra 10.374 de locuitori, un oraș în plină expansiune, cu condițiile propice comerțului”, a spus Mugur Isărescu.

isarescu bnr
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

CITEȘTE ȘI:

Jeacă: „Se întărește valoarea județului în plan economic”

Vizibil impresionat de prestația guvernatorului BNR, prefectul Jeacă a arătat că privește cu mândrie la redeschiderea sucursalei regionale Constanța ca pe un simbol de noi atribute în ecosistemul socio-economic zonal.

„Cel mai important organism financiar al României are acum o sucursală regională la Constanța. Acest fapt vine să întărească valoarea județului în plan economic, a mediului financiar bancar și de afaceri din regiunea de sud-est și să confere un plus de operativitate consilierii și operațiunii financiare. De-a lungul istoriei, BNR a ocupat un loc de cinste în momentele cheie pentru națiunea română. (…) Mărturisesc că privesc cu mândrie la redeschiderea sucursalei regionale Constanța ca pe un simbol de noi atribute în ecosistemul socio-economic zonal. (…) Deschiderea sucursalei regionale are loc într-un context important, când România exercită președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene”, a spus prefectul Jeacă.

jeaca
Prefectul județului Constanța, Dumitru Dan Jeacă

Făgădău: „Asistăm la un moment de suflet într-o zonă locuită de oameni mai fără acte, mai fără dragoste!”

Poate cel mai important aspect punctat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, este faptul că, în opinia sa, peninsula Constanței a mai evoluat un pic, întrucât zona a fost locuită de oameni mai fără acte, mai fără dragoste față de locul acela și, astfel, prin redeschiderea sucursalei BNR, inima orașului trăiește un moment de redevenire.

„Astăzi, asistăm la un moment de suflet și, dacă vreți, o bucățică mare a sufletului orașului nostru astăzi parcă ne dă speranța că putem să ne „lipim” la loc! După ce orașul nostru, un orășel de 10.000 de locuitori, a găzduit Banca Națională, a început să crească și a crescut exponențial, lucrul acesta vine și cu bune și cu rele! Cu bune, evident, astăzi Constanța este un centru socio-economic important pentru România, pentru Uniunea Europeană. Cu rele, îți cam pierzi identitatea și trebuie să recunoaștem că înainte de 1989 parcă o poftă nesăbuită de a distruge puțin identitatea asta burgheză a adus în locul numelor pe care le-a rostit Excelența sa, domnul guvernator, alți locuitori în zona peninsulei, mai fără acte, mai fără școală, mai fără dragoste față de locul acela! Am avut prima întâlnire cu BNR cred că în 2009 sau 2010, atunci când plănuiam un proces de redevenire a peninsulei, pentru că, între timp, această inimă a orașului suferise destul de mult și am încercat să o aducem în rândul orașelor cu demnitate, care își respectă trecutul. E frumos la Constanța, zi de zi marea îți arată o perspectivă fără margini, dar problemele se rezolvă cu muncă, cu trudă!”, a spus primarul Făgădău.

fagadau 1
Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *