Kuzmin (Ambasada Rusiei) acuză România că permite DISCRIMINAREA cetățenilor ruși

Ambasada Rusiei în România primește sesizări cu privire la încălcarea drepturilor cetățenilor ruși în această țară, a anunţat miercuri, 8 iunie, în timpul unei conferințe de presă online, șeful misiunii diplomatice Valeri Kuzmin, informează RADOR.

Da, au existat astfel de apeluri către ambasadă, sau mai bine zis către departamentul consular și din păcate, probabil că vor mai exista” – a spus diplomatul.

Acesta a precizat că în majoritatea cazurilor, cetățenii ruși din România se confruntă cu o problemă în domeniul serviciilor bancare. În special, vorbim despre blocarea conturilor sau refuzul emiterii de carduri bancare, precum și finanțarea afacerilor. Deocamdată, acest lucru nu a afectat afacerile cu petrol și gaze sau domeniul culturii, ca în unele țări occidentale, unde clasicii ruși sunt interziși. Nu au existat semnale de alarmă nici de la studenți. Totuşi, subliniază ambasada Rusiei, autoritățile române și chiar Ministerul de Externe al României nu manifestă nici o dorință de eliminare a faptelor de discriminare din sectorul bancar, invocând faptul că aceasta „nu este de competența lor”.

Ambasadorul rus a adăugat că recent a fost sesizat cu privire la o nouă procedură de acreditare a angajaților misiunilor ruse în străinătate, care, în opinia sa, „nu va conduce la condiții mai favorabile pentru activitatea unei misiuni diplomatice, așa cum prevede Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Totodată, Kuzmin a dat o evaluare pozitivă a modului în care organele de drept române desfășoară activităţi pentru a asigura protecția Ambasadei Rusiei, care le deosebește favorabil de o serie de alte capitale europene. Amintim că nu demult, ambasadorul Rusiei la București a fost chemat la sediul Ministerului de Externe al României, unde i s-a transmis protestul în legătură cu articolul publicat cu titlul „Despre lătratul NATO la granițele Rusiei și sursa principala de dezinformare în lume”. Acesta se referea la „un flux de minciuni, falsificare, provocări înscenate de fabrica fake-urilor și dezinformare creată și finanțată de Occidentul colectiv”. Înainte de asta, a existat un incident pe care Ministerul de Externe al Rusiei l-a numit „un adevărat act terorist”. Pe 6 aprilie, o mașină s-a izbit de porțile misiunii diplomatice ruse la București și a luat foc, șoferul acesteia, potrivit afirmaţiilor lui Kuzmin, comiţând atacul „sub influența unei explozii de isterie antirusă în legătură cu o provocare regizată la Bucea”.

EADaily a anunţat şi despre discriminarea rușilor și în Republica Moldova vecină, care este complet orientată spre București. Ambasada Rusiei la Chișinău a creat chiar și o adresă specială la care cetățenii ruși care locuiesc în Republica Moldova pot trimite plângeri cu privire la diferite cazuri şi forme de încălcare a intereselor și drepturilor lor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *