Kosovo va depune cerere oficială de aderare la UE: „Europa este destinul nostru”

Premierul kosovar Albin Kurti a anunţat vineri că Priștina va cere statutul de candidată la Uniunea Europeană până la finalul anului, relatează AFP. Kurti a făcut declarația în timpul unei conferințe de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.

Europa este destinul nostru, Europa este viitorul nostru”, a declarat prim-ministrul kosovar, în cadrul primei vizite a lui Scholz în Balcanii de Vest. „Aspirăm mereu la statutul de ţară candidată la UE şi vom înainta cererea până la sfârşitul anului”, a spus şeful guvernului din această fostă provincie sârbă a cărei independenţă, declarată în 2008, nu a fost încă recunoscută de Belgrad.

Normalizarea relaţiilor rămâne principalul obstacol în calea europeană atât a Priștinei, cât şi a Belgradului, în ciuda mai multor ani de dialog sub egida UE. Marea majoritatea a ţărilor din UE recunosc independenţa Kosovo, însă nu şi Serbia şi nici aliaţi ai săi precum Rusia şi China, care blochează aderarea Priștinei la ONU. Scholz a făcut apel la reconcilierea dintre cei doi inamici, la peste două decenii de la războiul dintre aceştia, care a făcut circa 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi.

Pentru Kosovo este important ca dialogul dintre Kosovo şi Serbia, dirijat de UE, să avanseze”, a spus cancelarul german. Cele două părţi trebuie „să găsească o soluţie politică, printr-un acord global şi durabil care să contribuie de asemenea la stabilitatea regională”, a afirmat el.

Scholz a subliniat necesitatea de a lupta împotriva influenţei Moscovei în Balcani, salutând alinierea Kosovo la sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina.

Prin sprijinul său faţă de toate măsurile şi sancţiunile”, Kosovo a arătat „că este un partener fiabil care se ţine aproape de noi şi de comunitatea europeană şi internaţională”, a spus el.

De la izbucnirea războiului din Ucraina la sfârşitul lunii februarie, autorităţile kosovare insistă asupra necesităţii apropierii de Occident şi cer de asemenea aderarea la NATO. În ceea ce o priveşte, Serbia a condamnat războiul la ONU, dar refuză să se alinieze la sancţiunile occidentale. Olaf Scholz a început vineri un turneu de două zile în Balcanii de Vest.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *