Spread the love

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni în cadrul unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni, faptul că România se confruntă cu o situaţie de o gravitate fără precedent, măsurile se iau gradual, urmând să fie adoptate şi alte decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri şi pentru oprirea răspândirii virusului, chiar dacă acesta vor presupune şi restrângerea unor drepturi. Totodată, șeful statului a precizat că nu este momentul să se caute vinovaţi pentru deciziile din trecut.

„Gravitatea situației cu care ne confruntăm este fără precedent și tocmai de aceea trebuie să ne unim forțele pentru a izbândi împreună în această luptă de durată și de uzură. (…) Împreună cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii evaluăm permanent evoluția răspândirii infecției. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate. Ca om care iubește democrația, orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhnește profund. (…) Ne confruntăm cu o situație fără precedent, în care viața fiecărui cetățean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înțeleagă că nu ne vom opri și vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului. În egală măsură, însă, vom continua să-i ajutăm pe toți cei afectați de această criză. Măsurilor sociale și economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele și mai multor categorii de întreprinzători și oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăți. Nu este nici un secret pentru nimeni care era starea economiei românești înainte de izbucnirea acestei epidemii. România nu este acolo unde ne dorim cu toții să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic, dar acum nu este nici pe departe momentul de a învinovăți sau a căuta țapi ispășitori pentru șirul lung de decizii greșite din trecut. Vă asigur însă de un singur lucru: tot ce avem la dispoziție, toate instrumentele fiscale și economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obține de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților care trec în aceste zile prin momente dramatice. Astăzi avem avantajul apartenenței la marea familie europeană și lucrând împreună cu partenerii noștri sunt încrezător că vom trece mai ușor peste șocul social și economic provocat de această criză”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai punctat faptul că nu este momentul răfuielilor politice, întrucât „urmează săptămâni critice” pentru autorități, sistemul medical și cetățeni și că românii trebuie să se protejeze și pe ei și pe cei apropiați prin evitarea pe cât posibil a ieșirii din case.

„Nu este momentul răfuielilor politice! A încerca să câștigi capital politic în aceste clipe denotă un cinism înfiorător și o lipsă de responsabilitate de neimaginat. (…) Urmează săptămâni critice care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului dar și rezistența noastră morală. Acum e momentul să fim puternici și solidari. Depinde de noi, de modul în care înțelegem să respectam pe ceilalți să depășim cu bine această criză. În aceste zile și lunile care urmează, solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi. Adevărata forță a unei națiuni este capacitatea de a avea grijă unii de alții, de a nu abandona pe nimeni. Stând acasă îi ajutăm pe medici să acorde asistență celor care au reală nevoie de îngrijire. (…) Dragi pensionari, nu vă expuneți inutil unui risc uriaș, evitați să ieșiți din casă. Este singura cale să vă protejați pe voi și pe cei din jurul dumneavoastră”, a mai spus Iohannis.

Pe același subiect:

ORDIN: Se SUSPENDĂ internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente medicale care NU reprezintă urgență

Al CINCILEA DECES al unei persoane infectate cu noul coronavirus

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat „Ghidul pentru Cumpărături”

CORONAVIRUS: 143 de cazuri noi în România. Bilanț total: 576 de persoane infectate

Intră în vigoare măsurile dispuse în Ordonanța Militară. Ce este INTERZIS pentru cetățeni și care sunt RECOMANDĂRILE autorităților

Măsuri și mai DURE: Se ÎNCHID mall-urile! Vela (MAI): „Recomandăm EVITAREA formării grupurilor mai mari de 3 persoane!”

Klaus Iohannis cere românilor din diaspora să NU vină acasă de sărbătorile de Paște: „Ne sunt dragi, dar de aceste sărbători nu se poate”

Orban a suplimentat bugetele Ministerului Sănătății și al Afacerilor Interne. Măsuri pentru angajatori și angajați: „Garantăm CREDITE pentru IMM-uri și asigurăm șomajul tehnic”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *