Klaus Iohannis: „Măsurile de restricție sunt INEVITABILE”

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Cotroceni, după ce în România au început să fie reintroduse restricții în mai multe orașe ale țării și numărul de noi cazuri de coronavirus a ajuns la aproape 3.000 pe zi, că sunt „inevitabile” noile restricții.

România a cunoscut cea mai mare creștere a numărului de cazuri de coronavirus de la debutul epidemiei. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și în privința numărului de decese precum și a numărului de pacienți din ATI. Trei indicatori care corelați trag un puternic semnal de alarmă de care avem cu toții responsabilitatea să ținem cont. Tendința este de creștere a ratei infectărilor, de aglomerare a spitalelor, a creșterii numărului deceselor. În acest context măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse și respectate, cu atât mai rapid își vor produce efectele și vor putea fi ridicate din nou. Situația e complicată nu doar în România, ci și în restul statelor europene. (…) Avem încredere în medicii noștri. Lunile care vor urma nu vor fi ușoare, dar sunt convins că vor acționa cu același devotament. Vreau să-i asigur pe toți că sunt alături de ei și că vom face față. Este o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate. Cu cât crește numărul de bolnavi și de decese, cu atâta ne îndepărtăm de acest moment mult așteptat. Avem fiecare dintre noi de făcut o alegere fiundamentală. Este un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință, dacă nu respectăm măsurile. Să dăm dovadă de responsabilitate și să respectăm regulile. Sunt lucruri care stau în puterea noastră. Haideți să dăm dovadă de responsabilitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a fost întrebat, la Palatul Cotroceni, despre numărul aproape constant de teste prelucrate, în ultimele luni, care nu reușește să treacă de 25.000 pe zi decât sporadic. Președintele a precizat că numărul de teste crește continuu, de la o zi la alta, lucru infirmat chiar de Grupul de Comunicare Strategică.

Iohannis a atras atenția că „nu trebuie să ne așteptăm”, dar că „lucrurile merg tot mai bine”.

Planul este de a crește numărul de testări. În realitate, dacă ne uităm pe numărul de testări, el crește de la o săptămână la alta. Am avut câteva mii, pe urmă 10.000, 15.000, 20 – 25.000. Azi am avut peste 27.000. E o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt, poate, încă, insuficiente, se rezolvă simplu, personalul calificat nu poate fi achiziționat sau  inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor de specialitate durează ani și ani. Avem persoane interesate să se specializeze, avem laboratoare care doresc să facă testări. Nu trebuie să ne așteptăm la minuni. Lucrurile merg tot mai bine. Dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă decât noi. De aceea, aveți grijă. Aveți grijă de voi și de cei dragi. Respectați măsurile!”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului susține că strategia pentru următoarele două săptămâni în privința combaterii Covid-19 este clară: se vor lua măsuri locale, acolo unde este cazul. El spune că nu este cazul ca toată țara să fie închisă, deoarece sunt zone în care nu există atât de multe cazuri.

Strategia e destul de clară și am prezentat-o. Vom reacționa local și regional. Nu este nevoie să închidem toată țara, dacă avem focare într-un județ, acolo se va acționa. A fost introdusă acea scală care ne spune dacă putem lua anumite măsuri. De fiecare dată aceste restricții se bazează pe datele specialiștilor. Așa se va continua. Avem situații diferite în localități diferite. Sunt localități unde numărul de bolnavi e mare, dar sunt și comune și localități unde nu avem multe cazuri”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit despre impunerea obligativității purtării măștii de protecție pe tot cuprinsul țării, inclusiv în aer liber. Președintele a precizat că dacă experții vor recomanda, el este de acord cu instituirea obligativității ei și în aer liber.

„Avem localități unde purtarea măștii în aer liber este obligatorie. Dacă e recomandată de experți, va fi impusă. În principiu, dacă experții ar recomanda așa ceva, eu sunt de acord. Dacă Comitetul Național, cu experții din Comitetul Național, vor recomanda această măsură generalizată, atunci politicienii vor dispune această măsură. Acum nu există această recomandare. (…) Pe măsură ce rata infectării va crește, e destul de probabil să apară noi și noi restricții, pentru că sănătatea e pe primul loc şi trebuie să luăm măsurile propuse de experţi pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor, răspândirea necontrolată a bolii. Personal, cred că măsurile trebuie să fie proporţionale cu incidenţa bolii. Nu-mi doresc să ajungem la situaţia în care nu mai e permisă deplasarea între localităţi”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a fost întrebat, la Palatul Cotroceni, miercuri seara, dacă este de părere că autoritățile și-au făcut bine datoria, în condițiile în care România a ajuns la un record de infectări și decese într-o singură zi. Președintele a fost întrebat și dacă se impune reintroduce starea de urgență, ținând cont că la ridicarea ei, la mijlocul lui mai, numărul de infectări era de sub 200 de cazuri pe zi.

„Cred că s-au luat deciziile bune. O pandemie nu e o alegere politică, nu e un ghinion, ci o catastrofă, o catastrofă care a venit peste noi și cu care trebuie să trăim până când găsim soluțiile pentru a avea un vaccin au un tratament. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui. Ea a venit fără să țină cont cine este la guvernare și ce părere avem noi toți despre pandemie. Încet, încet, am învățat câte ceva despre acest virus, cum se poate răspândi, cum poate fi îngrădită răspândirea. Putem să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate, să avem o economie cât de cât funcțională și avem și multe persoane bolnave și, foarte regretabil, mulți au murit de această boală. Autoritățile au partea lor de rezolvat, noi avem răspunderea noastră, să respectăm restricțiile. Dacă le respectăm, boala nu va dispărea, ci se va răspândi mult mai încet, sistemul de sănătate publică va face față, când vom găsi un vaccin, să dea Domnul să fie mai curând, vom scăpa de acest virus. Până atunci, trebuie să fim mai responsabili. Va mai dura. Nu este iminentă finalizarea pandemiei. Fac apel la toți românii: doar împreună putem să îngrădim răspândirea acestei boli, dacă respectăm restricțiile. Dacă nu le respectăm numărul de bolnavi va crește mult, sistemul nu va face față, vom avea spitale ultra-pline”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului susține că strategia pentru următoarele două săptămâni în privința combaterii Covid-19 este clară: se vor lua măsuri locale, acolo unde este cazul. El spune că nu este cazul ca toată țara să fie închisă, deoarece sunt zone în care nu există atât de multe cazuri.

„Strategia e destul de clară și am prezentat-o. Vom reacționa local și regional. Nu este nevoie să închidem toată țara, dacă avem focare într-un județ, acolo se va acționa. A fost introdusă acea scală care ne spune dacă putem lua anumite măsuri. De fiecare dată aceste restricții se bazează pe datele specialiștilor. Așa se va continua. Avem situații diferite în localități diferite. Sunt localități unde numărul de bolnavi e mare, dar sunt și comune și localități unde nu avem multe cazuri”, a concluzionat Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.