Klaus Iohannis: „Legea nu se discută. Cine nu înțelege, va fi AMENDAT!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri o declarație de la presă, la ora 14.00, la Palatul Cotroceni, după ce a avut o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor de siguranţă şi ordine publică în contextul epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestorul şef de poliţie Bogdan Despescu.

Șeful statului a arătat faptul că majoritatea românilor au înțeles situația prin care trece țara, însă există și multe persoane care nu conștientizează actualul context. Pentru acestea, Iohannis a punctat faptul că ordonanțele militare vor fi aplicate cu fermitate și se vor da amenzi.

„Majoritatea românilor au înțeles că legile se respectă și această situație de stare de urgență este una foarte serioasă, trebuie cu toții să respectăm legislația, Ordonanțele și ordinele în vigoare. Un aspect foarte special îl reprezintă siguranța și ordinea publică. Asta a fost tema discuției pe care tocmai am încheiat-o. Am discutat ce s-a făcut bun până acum, cum s-a făcut și am pus un accent clar și ferm pe impunerea legii. (…) Ce se întâmplă cu cei care nu au înțeles sau nu vor să înțeleagă. Vor fi amendați. Legea nu se discută. Cine nu se conformează, va fi amendat. S-au făcut de la începutul acestei situații speciale peste 870.000 de acțiuni de control, s-a controlat felul în care oamenii respectă izolarea, carantina, firmele respectă normele de vânzare ș.a.m.d. Autoritățile au lucrat foarte serios și în acest domeniu. S-au acordat peste 78.000 de amenzi. În acest sens, legea este clară, este pentru protecția oamenilor, pentru protecția medicilor. Cine nu o respectă, va fi amendat”, a spus Klaus Iohannis.

Marți, 31 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.

Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând de mâine, 2 aprilie 2020.

În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activității; desființarea unor lucrări; refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

CITEȘTE ȘI:

BILANȚ CORONAVIRUS: 2.460 de pacienți infectați, la nivel național. Constanța: 12 persoane, VINDECATE

Iohannis, mesaj pentru cadrele medicale: „Știm că vă este greu. Sunteți LINIA DE APĂRARE a populației! Autoritățile și politicienii își fac treaba, echipamentele sunt pe drum”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *