Klaus Iohannis, către prefecți: „Să nu deveniți surse de știri panicarde!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut astăzi discuții cu prefecții de județe privind gestionarea pandemiei de coronavirus. Iohannis i-a convocat pe reprezentanții guvernului în teritoriu prin videoconferință, de la ora 13:00. Alături de șeful statului au mai participat Prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

„Este o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări, însă până acum noi am făcut față acestor provocări și cu dvs., toți din județe, intenționez să facem față și în continuare acestor provocări. (…) E nevoie de măsuri care vin din două zone: prima, zona de protecție și vorbim aici de măsuri luate din fericire de guvernul Orban – portul măștii, distanțare, igienă. De cealaltă parte, al doilea pachet se referă la mobilitate: trebuie să luăm măsurile adecvate care se impun la momentul respectiv, pentru a reduce mobilitatea populației. Deja putem să observăm că măsurile luate acum câteva săptămâni – la momentul respectiv au dus la dezbateri de tot felul – deja dau primele rezultate. Ați observat că acum 3-4 săptămâni numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână foarte mult, iar acum numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 și multe zile sub 10.000. Nu putem să spunem că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile au dat rezultate. Din păcate, aceste rezultate nu au fost suficiente, fiindcă vedem la ATI numărul de persoane crește, este marea tragedie, în fiecare zi avem un număr important de decese, mult prea mulți români de această boală. (…) Aștept de la dvs., din prefecturi, Poliție, Jandarmerie, să fiți foarte fermi, aici nu e vorba de măsuri politice, e vorba de măsuri necesare de sănătate publică și în joc e viața multor români. (…) Să nu deveniți surse de știri panicarde. Suntem foarte îngrijorați, dar trebuie să fim fermi, cu mintea limpede, să avem în vedere obiectivul principal: sănătatea oamenilor. (…) Există și un licăr de speranță, în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi acestea vor fi disponibile, însă este foarte probabil ca ele să fie la dispoziția noastră în primul trimestru al 2021, în tranșe”, a spus Klaus Iohannis.

În aceeași ședință, premierul Ludovic Orban a subliniat că primarii trebuie implicați mai mult în lupta cu pandemia, iar prefecții… nu au voie să fie obosiți.

„Avem un nou set de măsuri naționale, care se referă la desfășurarea cursurilor online, la suspendarea în perioadă de timp a activității în piețele închise, restricții de circulație pe perioada nopții și legate de folosirea sistemului de telemuncă și decalarea programului de începere și finalizare a activității la serviciu, în public și privat. Aceste lucruri trebuie comunicate, explicate și să ne asigurăm că cei care nu le respectă vor fi determinați să le respecte. Aș pune un accent pe o solicitare către prefecți să responsabilizeze suplimentar primarii sunt proaspăt aleși și trebuie implicați în acest efort de a opri pandemia. Sunt oameni trebuie să comunice public măsurile și să dispună măsuri când nu sunt respectate regulile. Primarul este singurul care poate să suspende o autorizație de funcționare atunci când nu sunt respectate regulile de protecție sanitară. Primarul, chiar dacă temporar poliția locală este în coordonarea IPJ-urilor, el trebuie să fie alături și să susțină implicarea poliției locale, nu așa cum au făcut până acum unii primari, unii să dea ordine diferite față de cele primite de la IPJ-uri. (…) Le cer prefecților să discute cu angajatorii – privați și publici, ca să reducem aglomerația de pe mijloacele de transport, acolo unde este posibil. Cred că trebuie implementate toate restricțiile de circulație pe timpul nopții. Mulți purtători ai virusului aveau petreceri nocturne, unde nu purtau mască și distribuiau virusul în familii. Trebuie o prezență semnificativă din partea Poliției, pe stradă, patrulare, filtre, lumea să știe că suntem determinați. Cer DSP-urilor să-și crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, viteza de emitere a deciziilor pentru persoanele diagnosticate sau persoanele de contact care trebuie să intre în izolare”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *