Spread the love

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, într-o declarație de presă, că a decretat stare de urgență în România. Printre măsurile adoptate în timpul stării de urgență se numără suspendarea cursurilor în școli și sistem universitar și preuniversitar sau faptul că pot fi plafonate prețurile la servicii, combustibil și medicamente.

Șeful statului a spus că măsurile excepționale s-au dovedit a fi eficiente în țările afectate de coronavirus.

„Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă vom lua măsuri severe. Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. (…) Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor. Pe perioade  stării de urgență, dacă va fi nevoie se pot plafona preuțrile la alimente, materiale sanitare sau la elemente de utilitate publică precum energie electrică, carburanți sau altele, în limita prețului mediu. Serviciile medicale se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul CNAS. Pentru persoanele izolate la domiciliu se vor stabili măsuri de sprijin financiar. Angajatorii afectați de coronavirus vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare. Angajații a căror activitate e stopată de criză vor benefia de protecție legală. Nu se aplică prevederea privind zilele libere acordare părinților odată cu închiderea școlilor  angajaților ANP, ai Armatei,  însă aceștia pot beneficia de creșteri salariale. (…) Un capitol important e despre măsurile în domeniul sanitar. Am dispus ca în structurile MAI, sanitare, asistență socială, să se poată angaja fără concurs personalul necesar. Am dispus asigurarea sumelor necesare la Ministerul Sănătății pentru achizionarea directă a materialelor și medicamentelor necesare. Am simplificat procedurile de decontare a banilor în sistemul sanitar”, a spus Iohannis.

Parlamentul trebuie să încuviinţeze instituirea stării de urgenţă, în cel mult 5 zile.

La nivelul județului Constanța, luni după-amiază situația se prezintă astfel:

  • 43 carantinați,
  • 871 în autoizolare,
  • 10 cazuri confirmate.

Potrivit decretului prezidențial, pot fi restrânse următoarele drepturi și libertăți:

a) libera circulație;

b) dreptul la viață intimă, familială și privată;

c) inviolabilitatea domiciliului;

d) dreptul la învățătură;

e) libertatea întrunirilor;

f) dreptul de proprietate privată;

g) dreptul la grevă

Pe același subiect:

Ludovic Orban: „Va trebui să ne manifestăm prietenia DE LA DISTANȚĂ. Pregătim măsuri pentru susținerea companiilor și angajaților”

STAREA DE URGENȚĂ Ministrul Vela (MAI): „Este spre binele nostru, al tuturor! Am luat măsuri din timp. Suntem o națiune puternică, să demonstrăm asta!”

Klaus Iohannis: „Voi decreta STAREA DE URGENȚĂ!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *