Klaus Iohannis a emis DECRETUL pentru PRELUNGIREA STĂRII DE URGENȚĂ. „Stați ACASĂ pentru a nu ajunge pe un pat de spital!”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a emis decretul de prelungire a stării de urgență pe teritoriul României cu încă 30 de zile. Potrivit șefului statului, măsura a fost necesară întrucât pericolul nu a trecut, iar relaxarea restricțiilor – cerută de politicieni inconștienți – ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare și o presiune uriașă pe sistemul nostru medical.

„Am emis astăzi decretul de prelungire a stării de urgență cu 30 de zile, pentru a fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului. În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluției pandemiei la nivel global. Dimpotrivă, numărul persoanelor infectate cu coronavirus, cât și numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert. Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgență. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. Este tocmai scenariul negru pe care, împreună cu guvernul Orban și specialiștii din domeniul medical, ne-am propus încă de la primele semne ale epidemiei să îl evităm. Acțiunea fermă și timpurie salvează vieți. Pericolul nu a trecut, iar o relaxare o restricțiilor în perioada următoare cum cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital, stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare! Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, decretul stabilește și o serie de măsuri distincte pentru diferite domenii de activitate, în cazul unora dintre ele fiind incluse adevărate interdiciții, în special în zona medicală și de ordine publică și siguranță națională:

„Școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică. Se organizează în măsura posibilităților activități didactice online. Am hotărât prin decretul pe care l-am emis că Guvernul va lua toate măsurile pentru asigurarea siguranța alimentare a cetățenilor prin asigurarea aprovizionării, producției, procesării, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate. e durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică. Am adăugat în decret o mențiune specială pentru când se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale pe piețele regionale. În acest caz, guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în prețul emis către consumator. De asemenea, am inclus în decret, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, să se poată lua măsuri de urgență, până la demitere împotriva celor care ocupă funcții de conducere în unități medicale, DSP-uri, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanță, dar și autorități și instituții publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor”. (…) În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, medico-socială și în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, se suspendă pe întreaga perioadă a stării de urgență! (…) Este interzisă încetarea activității centrelor de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice sau copiilor cu și fără dizabilități, publice și private!”, a mai spus Klaus Iohannis.

Administrația Prezidențială s-a mișcat rapid. Decretul privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României a fost publicat tot marţi, în Monitorul Oficial, la doar două ore după anunțul președintelui.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *