Kiev cere Moscovei să se RETRAGĂ de pe teritoriul său. Rusia spune că aderarea Ucrainei la NATO ar fi „o linie roșie”

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat joi că salută mesajul ferm al preşedintelui american, Joe Biden, la summitul de miercuri cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi, prin urmare, consideră că a sosit momentul ca Rusia să se retragă din Ucraina, relatează agenţia Reuters. În prima declaraţie a unui oficial ucrainean de rang înalt după summitul Biden-Putin desfăşurat la Geneva, Kuleba a susţinut într-un interviu acordat acestei agenţii de presă că discuţiile dintre preşedinţii rus şi american nu au provocat guvernului ucrainean niciun sentiment de îngrijorare.

Acest summit a demonstrat că America s-a întors, iar acum este momentul să facem Rusia să se retragă din Ucraina”, consideră şeful diplomaţiei ucrainene, menţionând pe de altă parte că Moscova nu are niciun drept de veto asupra unei aderări a Ucrainei la NATO, cerută insistent de preşedintele Volodimir Zelenski. Acesta din urmă a spus într-un interviu recent că doreşte un răspuns clar, „da” sau „nu”, din partea preşedintelui Biden pe acest subiect, despre care Moscova a atenţionat apoi că pentru ea reprezintă o „linie roşie”.

Summitul Biden-Putin a provocat la Kiev temeri cu privire la posibilitatea ca liderii rus şi american să facă o înţelegere cu privire la viitorul Ucrainei fără prezenţa acesteia la masa tratativelor. Preşedintele Zelenski a declarat săptămâna aceasta că a primit asigurări din partea lui Biden că Ucraina nu va fi folosită ca monedă de schimb pentru altceva. Totuşi, preşedintele ucrainean s-a arătat sceptic că Ucraina ar putea obţine un beneficiu în urma acestui summit.

Preşedintele Putin nu a văzut din partea SUA nicio invitaţie la tocmeală asupra Ucrainei”, mai spune ministrul Kuleba. „Şi aceasta este o chestiune de principiu, întrucât am convenit cu SUA că nicio înţelegere privind Ucraina nu va fi făcută în lipsa Ucrainei, iar America şi-a respectat promisiunea”, a concluzionat el.

La conferința de presă, Biden a spus că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO, dar anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, precum şi rolul Moscovei în partea de est a ţării nu înseamnă că nu va fi acceptată niciodată în Alianţă.

Kremlinul a declarat joi că aderarea Ucrainei la NATO va fi o „linie roșie” pentru Moscova și că Rusia este îngrijorată că Kievului i se va putea acorda într-o bună zi statutul de membru al Alianței, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste declarații la o zi după ce președintele SUA Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au purtat discuții la Geneva. Peskov a declarat că summitul a fost pozitiv în general. Peskov a spus că Moscova urmărește îndeaproape situația. „Este un lucru pe care îl urmărim foarte atent și este într-adevăr o linie roșie pentru noi – în ceea ce privește perspectiva aderării Ucrainei la NATO”, a declarat Peskov.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.