Kelemen Hunor (UDMR): „Poziția lui Viktor Orban este corectă. Ce face Rusia în Ucraina e CRIMĂ!”

Agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei este un act criminal și inacceptabil, declară vicepremierul Kelemen Hunor, lider UDMR. El spune, despre repoziționarea premierului Ungariei, că poziția lui Viktor Orban este corectă. „Ceea ce face Federația Rusă este criminal, este inacceptabil! Orice agresiune împotriva unui stat suveran trebuie respinsă, trebuie condamnată ferm și categoric. În al doilea rând, în acest moment, sunt extrem de multe victime civile, sunt lovite și construcțiile civile și orașele, spitale, școli, ceea ce arată natura și direcția în care vrea să meargă Federația Rusă cu acest atac, distrugerea Ucrainei”, declară la RFI Kelemen Hunor.

El a fost întrebat cum își explică repoziționarea premierului Ungariei, Viktor Orban, împotriva Rusiei, în condițiile în care liderul de la Budapesta este un apropiat al lui Vladimir Putin:

Este o poziție corectă și este o atitudine corectă din partea tuturor liderilor europeni și era de așteptat că se va întâmpla acest lucru. În momentul în care ești într-o situație în care ne aflăm cu toții, Ucraina este atacată, orice analiză duce spre concluzia că dacă Rusia nu este oprită, va merge mai departe, toate declarațiile lui Vladimir Putin din 2007, de la Conferința de Securitate de la Munchen și până când au intrat militarii ruși în Ucraina au arătat că dorința de a restabili zona de influență depășește mult granițele Ucrainei. De aceea, toate aceste poziții erau așteptate. Solidaritatea UE este o solidaritate ce nu am mai văzut de ceva vreme, plus NATO a fost revitalizată”.

Reporter: Dar să nu uităm că înainte să înceapă războiul din Ucraina, Viktor Orban și Vladimir Putin erau de-a dreptul camarazi, exista o apropiere evidentă între cei doi lideri politici. De altfel și miniștrii de Externe rus și ungar se tutuiau, iar retorica lor era la nivelul ”dragă Serghei”. Ca să nu mai spunem că înainte să înceapă invazia rusă, Budapesta a refuzat să-și exprime în mod ferm susținerea față de Ucraina, invocând mai degrabă problemele minorității maghiare de acolo. A fost o greșeală apropierea dintre Budapesta și Moscova?

Kelemen Hunor: Ați amestecat multe lucruri. În primul rând, relațiile economice, relațiile diplomatice, până când a izbucnit războiul, au fost gândite în sensul funcțional, nu numai între Rusia și Ungaria, dar și între Rusia și Germania, între Rusia și Austria și așa mai departe. Ați văzut că înainte de război, foarte mulți lideri, trei-patru, au fost la Moscova, au stat la aceeași masă lungă de 60 de metri, trebuia să te uiți cu binoclul la interlocutorul tău, deci din acest punct de vedere, toată lumea, în limitele și cu mijloacele proprii, a încercat să evite războiul. Nu s-a reușit.

Reporter: Dar retorica era diferită. Chiar dacă Germania avea anumite interese economice, totuși exista un discurs ferm împotriva Rusiei. La Budapesta nu s-a întâmplat asta.

Kelemen Hunor: În ceea ce privește minoritățile etnice, ceea ce era o greșeală din partea statului ucrainean în perioade de pace trebuie pus în paranteză, nu se discută când este război și acest lucru a înțeles toată lumea și așa funcționează lumea. Deci nu poți să spui că nu s-a greșit, s-a greșit față de minoritățile etnice, dar când este război, atunci nu vii cu acest argument și nu a venit nimeni, de când a început acest război, aceste lucruri trebuie discutate când este pace.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *