Kelemen Hunor a vorbit de PLAFONAREA PREȚURILOR la gaze și energiei, la Congresul PNL: „Aștept REFACEREA coaliției. Avem efecte GRAVE economice, demografice”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, participă sâmbătă la Congresul PNL. Acesta și-a exprimat recunoștința pentru colaborarea cu PNL și a pledat pentru refacerea coaliției de guvernare. Kelemen Hunor a oferit și o serie de cifre – în special demografice, care au arătat dezastrul natalității din România – și s-a arătat un susținător al ideii de plafonare a prețurilor la gaze și energie:

„Este un lucru firesc să ne vedem la congresele noastre, PNL și UDMR fac parte din aceeași familie politică, suntem membri ai PPE, suntem în aceeași coaliție. Putem să avem și avem dispute, dar pe parcursul anilor am învățat că într-o coaliție e nevoie de răbdare și compromisuri. Este un prim argument și în toamna congreselor, în condițiil sociale dificile, să nu renunțăm la parteneriat, să trecem peste orgoliile noastre. Politica e despre cetățeni, nu despre noi, politicienii. Un al doilea argument este strâns legat de promisiunile noastre și de programul de guvernare. Așteptarea cetățenilor este uriașă. Oamenii caută siguranță, stabilitate, predictibilitate. Anul trecut am spus că dacă va exista posibilitatea unei coaliții de centru-dreapta, trebuie să lucrăm împreună. Veți alege președintele PNL, cu toată emoția și tot zgomotul, ziua se va termina repede. Problemele însă vor continua. Nu s-a încheiat pandemia, prețurile vor exploda. M-am uitat pe câteva cifre și sunt alarmante: în acest moment sunt 4,5 milioane consumatori care plătesc 50 lei pentru energia electrică consumată, adică un bec și un frigider. Pe evoluția prețurilor și o prognoză pe perioada următoare: mai mult de o treime din gospodării vor plăti pentru gaze și curent electric jumătate din venituri! Este dimensiunea reală, adevărata problemă care mă așteaptă. Cunosc teoria că nu e bine să intervii pe piața energiei. Dar, la furnizori poți, trebuie să ne mișcăm repede pentru persoane fizice și firme, să nu ne trezim cu o inflație și mai mare. A doua problemă: valul patru, sistemul sanitar, vom avea nevoie de mai mulți bani și deschid un subiect sensibil – accelerarea vaccinării. Toată lumea vorbește de economie sustenabilă, energie regenerabilă, Green Deal. Avem răspuns când vorbim de investiții și dezvoltare. Pentru cine facem aceste lucruri? În 1967, s-au născut în România 528.000 de copii. În 1990, s-au născut 314.746 de copii. În 2020, 178.609 și, în același an, au fost înregistrate aproape 300.000 de decese. Acest lucru înseamnă că noi, în fiecare an, am pierdut un oraș de câte 116.000 de locuitori, în ultimii 30 de ani. Trendul demografic este catastrofal. Efectele sociale și economice vor apărea în următorul deceniu. Trebuie să schimbăm toată politica legată de familiile tinere și sistemul de sprijinire a copiilor. (…) Va trebui să reface coaliția de săptămâna viitoare. Nu trebuie să pierdem săptămâni, ani, să lăsăm impresia că ne certăm între noi. Suntem în cursă contra-cronometru cu timpul, nu unii cu alții. Aștept refacerea coaliției”, a spus Kelemen Hunor.

congres pnl1

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Kelemen Hunor a vorbit de PLAFONAREA PREȚURILOR la gaze și energiei, la Congresul PNL: „Aștept REFACEREA coaliției. Avem efecte GRAVE economice, demografice”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *