Kazahstan: 164 de morţi şi peste 5.000 de persoane arestate! SUA vor răspunsuri privind intervenția militară a Rusiei

Cel mai mare val de proteste din Kazahstan a fost declanşat de furia populaţiei faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la combustibil. Peste 5.000 de persoane au fost arestate în întregul Kazahstan în timpul protestelor violente care au avut loc în ultimele zile în această ţară din Asia centrală, a anunţat duminică dimineaţa Ministerul de Interne de la Nur-Sultan, transmite dpa. De asemenea, un total de 164 de oameni au murit şi peste 2.200 de persoane au fost rănite în timpul protestelor violente din ultima săptămână din Kazahstan, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii kazah, citate de presa de stat, transmite duminică dpa. Preşedintele a decretat doliu naţional.

Autorităţile judiciare au început anchete pentru diverse delicte, a menţionat sursa citată. În comentarii făcute la postul local Khabar24, ministrul de interne Erlan Turgumbaev a declarat că peste 100 de centre comerciale, clădiri de bănci şi circa 400 de vehicule – în principal maşini de poliţie – au fost distruse. În paralel cu răspunsul dur la adresa protestatarilor, autorităţile încearcă să reimpună o oarecare normalitate, notează dpa.

Ministerul Comerţului a anunţat că a fost asigurată aprovizionarea cu alimentele de bază în regiunile izolate, iar Ministerul Energiei a transmis că gazul lichefiat şi combustibilul încep să fie furnizate.

Cel mai mare val de proteste din Kazahstan a fost declanşat de furia populaţiei faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la combustibil, dar s-a transformat într-o revoltă mai amplă împotriva guvernului autoritar, aminteşte dpa. Kazahstan, fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia şi China, este o ţară bogată în ţiţei şi gaze naturale cu o populaţie de peste 18 milioane de locuitori.

Fostul şef al securităţii naţionale din Kazahstan a fost reţinut sub suspiciunea de trădare

Autorităţile din Kazakhstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă Comitetul de Securitate, scrie Reuters. Massimov, care a fost concediat săptămâna aceasta în contextul protestelor din ţară, a fost reţinut împreună cu mai mulţi oficiali, a spus Comitetul Naţional de Securitate. Nu a oferit numele lor şi nici alte detalii.

Zeci de oameni au murit, iar clădirile publice din Kazahstan au fost jefuite şi incendiate în cele mai grave violenţe experimentate de fosta republică sovietică în 30 de ani de independenţă. După mai multe zile de violenţe, forţele de securitate par să fi restabilit vineri ordinea pe străzile din principalul oraş din Kazahstan. Kassym-Jomart Tokayev, preşedintele Kazahstanului, a spus că a ordonat trupelor sale să tragă pentru a înăbuşi revolta la nivel naţional. La invitaţia lui Tokayev, o alianţă militară condusă de Rusia a fost desfăşurată într-un moment de mare tensiune în relaţiile Est-Vest.

Massimov este văzut ca un apropiat al fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev. A fost de două ori prim-ministru şi şef al administraţiei prezidenţiale sub Nazarbayev. Nazarbaev, 81 de ani, a fost cel mai longeviv preşedinte al fostului stat sovietic până când a predat preşedinţia în 2019 lui Tokayev. Se crede că familia sa şi-a păstrat influenţa în Nur-Sultan, capitala special construită care îi poartă numele.

Protestele din Kazahstan au izbucnit duminică pe fondul scumpirii combustibililor, iar ţara se află acum în cea mai mare criză din ultimele decenii. A fost decretată stare de urgenţă pe întreg teritoriul, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar. Oficialii au spus că 748 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi şi 18 ucişi, între care doi au fost decapitaţi.

Presa locală a scris joi seară că forţele de securitate au dispersat protestatarii din principalele oraşe, după sosirea primelor trupe ale CSTO. Aceasta este prima acţiune majoră a alianţei de la înfiinţarea ei, în 1999.

Kazahstan este a noua cea mai întinsă ţară din lume, bogată în petrol şi a atras investiţii străine şi a păstrat o economie puternică de când a obţinut independenţa, însă metoda de guvernare, autocraţie, a stârnit uneori îngrijorări la nivel internaţional şi a făcut ca autorităţile să înăbuşe violent proteste.

SUA cer răspunsuri de la Kazahstan cu privire la intervenţia militarilor conduși de Rusia

Washingtonul doreşte răspunsuri din partea oficialilor din Kazahstan cu privire la motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forţe de securitate conduse de Rusia pentru a rezolva tulburări interne şi a condamnat ordinul autorităţilor de a „trage pentru a ucide”, a spus duminică secretarul de stat american, Antony Blinken.

Avem întrebări cu privire la motivul pentru care s-au simţit obligaţi să apeleze la această organizaţie pe care Rusia o domină”, a spus Blinken într-un interviu în cadrul emisiunii „State of the Union” de la CNN, adăugând că Kazahstanul ar trebui să fie capabil să gestioneze protestele în mod paşnic. „Cerem clarificări în această privinţă”, a spus el potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Duminică, autorităţile din Kazahstan au declarat că au stabilizat situaţia în întreaga ţară după cea mai sângeroasă izbucnire de violenţe în cei 30 de ani de independenţă, iar trupe ale alianţei militare conduse de Rusia păzesc „facilităţi strategice”. Rusia a trimis trupe săptămâna trecută, iar autorităţile kazahe au autorizat folosirea forţei letale pentru a reprima tulburările.

Ordinul de a trage pentru a ucide, în măsura în care există, este greşit şi ar trebui să fie anulat”, a spus Blinken duminică, în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC.

Kazahstanului i-ar putea fi greu să scape de trupele ruseşti, a declarat Blinken vineri, ceea ce a provocat un răspuns furios din partea Rusiei.

O lecţie din istoria recentă este că, odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece”, avertiza el într-o conferinţă de presă la Washington.

Rusia a răspuns sâmbătă cu furie, spunând că Statele Unite ar trebui să analizeze propriile lor intervenţii în ţări precum Vietnam şi Irak.

Dacă Antony Blinken iubeşte atât de mult lecţiile de istorie, atunci ar trebui să ţină cont de următoarele: când americanii sunt în casa ta, este greu să rămâi în viaţă şi să nu fii jefuit sau violat. Am învăţat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toţi cei 300 de ani de statalitate americană”, a postat MAE rus pe canalul său de social media de pe Telegram.

Ministerul rus a precizat că desfăşurarea în Kazahstan a fost un răspuns legitim la cererea acestei ţări de sprijin din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, o alianţă de state ex-sovietice care include Rusia.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *