Spread the love

KazMunayGas International, prin compania Midia Marine Terminal (MMT), anunță că a atins în mai 2016 un nivel de 25,5 milioane tone de ţiţei descărcate prin terminalul petrolier din largul Mării Negre, de la punerea acestuia în funcţiune, în 2009.
Terminalul maritim poate asigura circa 40% din ţiţeiul rafinat în România, fiind conectat direct la parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia”, a declarat Ioan Taus, directorul general al Midia Marine Terminal.

Investiţiile KMG International pentru punerea în funcţiune a terminalului maritim se ridică la peste 100 de milioane USD, iar anul trecut sistemul de echipamente necesare pentru transferul ţiţeiului prin terminalul petrolier a fost înlocuit, fiind astfel îndeplinite lucrările de mentenanţă capitale obligatorii. Acestea au presupus investiţii de 3,5 milioane USD.

Nivelul de 25 de milioane tone de ţiţei a fost înregistrat prin descărcarea a 300 de nave petroliere la terminalul maritim petrolier, în perioada februarie 2009 – mai 2016. Terminalul este situat la 8,6 kilometri în largul Mării Negre şi are o capacitate maximă de transfer (încărcare, descărcare) de 24 milioane tone pe an.

Pentru creşterea tranzitului produselor realizate de rafinăria Petromidia, Midia Marine Terminal a modernizat şi extins în 2008 capacitatea danei 9 (terminalele 9A, 9B şi 9C), iar în 2011 dragarea celor 7 dane ale Grupului din portul Midia. Lucrările au permis triplarea capacităţii de transfer a produselor finite la peste 350.000 tone/lună, dar şi acostarea navelor maritime cu o capacitate mai mare de 10.000 tdw* şi a barjelor de 2.000 tdw.
Aproape 3.200 de nave au tranzitat danele operate de MMT în portul Midia (Danele 1 – 4 pentru ţiţei şi 9 – 9A, 9B şi 9C pentru produse petroliere), în perioada februarie 2009 – mai 2016.

La nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi. De asemenea, Grupul deţine rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti (cea mai longevivă rafinărie din România – 1905), precum şi divizia de petrochimie, prin care Rompetrol Rafinare este şi este unicul producător intern de polimeri.

În luna mai, reprezentanții companiei KazMunayGas International NV s-au prezentat la sediul DIICOT, ei fiind citați pentru a li se aduce la cunoștință faptul că societatea a fost introdusă ca parte responsabilă civilmente în dosarul Rompetrol.

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu.

Sechestrul asigurător a fost instituit asupra bunurilor mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 de euro.

Potrivit DIICOT, 14 suspecți au fost puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *