JUSTIȚIE Sfaturile lui Orban pentru Stelian Ion: „Nu vreau să facem legi peste noapte, ca PSD”

Conducerile USR şi PLUS au validat, marţi seara, lista membrilor formaţiunilor care vor ocupa funcţii de miniştri în viitorul guvern, condus de Florin Cîţu. În urma votului Comitetului Politic USR şi al Consiliului Naţional PLUS, printre miniștrii propuși se regăsește deputatul constănțean Stelian Ion.

După ce PNL a decis cine sunt miniștrii pe care îi susține pentru portofoliile negociate, lista Guvernului Florin Cîțu este completă, astfel că miercuri au loc audierile în comisii, pentru ca seara să aibă loc votul de învestitură în Plenul Parlamentului. Coaliția de guvernare a ajuns miercuri dimineață la Parlament și s-a stabilit ca miniștrii să fie audiați între 11:00 și 14:00, adică în doar trei ore.

Între timp, programul de guvernare al PNL – USR-PLUS – UDMR a fost finalizat și făcut public, iar în privința Justiției sunt prevăzute o serie de priorități printre care se numără revizuirea Constituției, în sensul implementării inițiativei „Fără penali în funcții publice” și a referendumului din 2019; anularea modificărilor nocive aduse de PSD, ALDE și UDMR legilor justiției în perioada Dragnea; desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și înființarea unei structuri de parchet care să investigheze exclusiv infracțiunile contra mediului, precum tăierile ilegale de păduri.

În această privință, președintele PNL, Ludovic Orban, a precizat miercuri dimineață că nu își dorește ca noua coaliție de guvernare să modifice legi peste noapte, ca PSD.

Viitorul ministru al Justiției va trebui să evalueze aceste proiecte legislative sau să fie alt proiect legislativ. Avem ca obiectiv să reparăm aceste legi ale Justiției. Nu vrem să le facem peste noapte, ca PSD. Și Comisia de la Veneția cere ca legile să fie dezbătute. Nu vă pot spune când desființăm SIIJ”, a spus Ludovic Orban.

Eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților este una dintre măsurile care ar trebui adoptate în cursul anului viitor. Fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, a modificat legile justiției coborând vârsta de pensionare de la 25 la 20 de ani, însă aplicarea măsurii s-a amânat succesiv, urmând să se aplice abia din 2022. Magistrații au atras atenția că prin coborârea vârstei de pensionare, sistemul de justiție s-ar putea confrunta cu un val de pensionări , cu riscul blocării activității instanțelor.

Potrivit coaliției, renunțarea la creșterea numărului de judecători din completurile de apel și contestație este o urgență majoră, având în vedere pericolul real de blocaje în instanțe care ar putea fi generat dacă modificarea numărului de judecători din aceste completuri ar intra în vigoare la 01.01.2021.

O altă urgență este aceea a eliminării schemei de pensionare anticipată a magistraților. Totodată, se are în vedere fie înființarea unei structuri specializate în cadrul Parchetului General care să investigheze acest tip de infracțiuni, fie crearea unor structuri specializate în cadrul parchetelor. De asemenea, se mai dorește promovarea celei mai potrivite soluții legislative pentru trecerea poliției judiciare în subordinea parchetelor, inclusiv din punct de vedere administrativ, astfel încât această măsură să sprijine activitatea de cercetare penală a parchetelor, fără a afecta celelalte categorii de activități desfășurate de polițiști.

Nu în ultimul rând, coaliția de guverne își dorește simplificarea achitării taxelor judiciare de timbru. În acest sens, se propune înființarea de puncte de plată la sediile tuturor instanțelor judecătorești, precum și lansarea unei platforme online și a unei aplicații pentru telefoanele mobile, care să elimine inclusiv necesitatea depunerii la dosar a chitanței doveditoare.

PNL, USR PLUS şi UDMR îşi asumă în Programul de guvernare 2020 – 2024 întărirea rolului Justiţiei de putere independentă în stat, prin eliminarea mijloacelor de presiune dinspre politic şi prin asigurarea resurselor necesare, angajându-se, totodată, să iniţieze şi să insiste asupra dezbaterii privind revizuirea Constituţiei. Coaliţia guvernamentală îşi asumă la Capitolul Justiţie drept principală misiune „întărirea rolului Justiţiei de putere independentă în stat, prin reglarea mecanismului de echilibru între puteri, prin eliminarea mijloacelor de presiune asupra Justiţiei dinspre politic şi prin asigurarea resurselor necesare„. De asemenea, cele trei formaţiuni politice îşi propun armonizarea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Justiţiei cu principiile din instrumentele internaţionale ratificate de România, precum şi cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO şi Comisia de la Veneţia.

Conform Programului de guvernare, modificările privind legislaţia penală vor avea ca obiectiv asigurarea siguranţei cetăţeanului şi combaterea eficientă a infracţionalităţii, inclusiv prin mijloace de prevenţie.

Justiţia ocupă un loc central în programul de guvernare, deoarece stagnarea şi regresele ultimilor ani reclamă o reformă profundă, care să răspundă atât necesităţii de optimizare a activităţii tuturor entităţilor implicate, ce nu mai poate fi amânată, cât şi urgenţei de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de relansare a luptei anticorupţie, până în punctul în care alinierea la standardele europene va deveni ireversibilă”, subliniază PNL, USR PLUS şi UDMR.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *