Justiția rusă l-a DISTRUS pe Navalnîi, după ce oamenii lui au anunțat că au găsit yachtul de 700 milioane de dolari al lui Putin. Încă 9 ANI pentru „FRAUDĂ pe scară largă” (UPDATE)

UPDATE

Alexei Navalnîi a fost condamnat la 9 ani de închisoare în regim strict și o amendă de 1,2 milioane de ruble. Această decizie a fost luată de Tribunalul Lefortovo din Moscova, potrivit Euronews. Opozantul lui Putin, inclus anterior în registrul teroriştilor şi extremiştilor, a fost găsit vinovat într-un nou dosar de înşelăciune şi insultă la adresa unui judecător.

Procuratura a cerut 13 ani de închisoare pentru Navalnîi și o amendă de 1,2 milioane de ruble. El este acuzat că a deturnat aproximativ 2,7 milioane de ruble donate Fondului Anticorupție, recunoscut în Rusia ca agent străin și organizație extremistă. De asemenea, el este acuzat că a insultat un judecător în timpul unui proces pentru calomnie împotriva veteranului Ignat Artemenko.

În cadrul dezbaterilor din instanță, politicianul de opoziție și-a declarat nevinovăția și netemeinicia pedepsei solicitate de parchet. Navalnîi, eliberat de două ori în probațiune, a fost dat în urmărire pentru încălcări repetate ale condițiilor de executare a pedepsei în dosarul Yves Rocher. El a fost reținut pe 17 ianuarie 2021 pe aeroportul Sheremetyevo după ce s-a întors din Germania, unde urma un tratament, după ce a fost otrăvit. Pe 2 februarie a aceluiași an, instanța i-a înlocuit pedeapsa cu suspendare cu una cu executare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Echipa lui Alexei Navalinîi a găsit un iaht imens numit „Scheherazade”, care i-ar aparține președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Echipajul iahtului este format din angajați ai Serviciului Federal de Securitate Rus. Anunțul a fost făcut de echipa liderului opoziției ruse Alexei Navalinîi. Oamenii lui Navalinîi observă că iahtul de 140 de metri în valoare de 700 de milioane de dolari a fost lansat în 2020 pe un șantier naval din Germania. Acesta este unul dintre cele mai mari iahturi din lume din clasa sa. Oficialii americani o leagă de Putin.

yacht seherezada

Anchetatorii au făcut cunoștință cu lista membrilor echipajului iahtului. Potrivit acestora, primul ofițer, comandantul, ofițerul, câțiva paznici și alți câțiva membri ai echipajului sunt cetățeni ai Federației Ruse și fac parte din angajații serviciilor secrete.

Navalnîi a fost declarat „vinovat” de către justiția rusă, după ce procurorii au cerut o condamnare de până la 13 ani

Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost declarat marți „vinovat” de fraudă pe scară largă de către un tribunal rus. Opozantul rus a fost judecat în timp ce era deja încarcerat pentru alte condamnări, pe care el le respinge și care sunt considerate de lumea occidentală drept acțiuni politice ce au în spate influența Kremlinului. Decizia vine după ce procuratura din Rusia a cerut săptămâna trecută ca opozantul rus Alexei Navalnîi să fie condamnat la încă 13 ani de închisoare, sub acuzația de fraudă și ultraj la adresa instanței.

Conform Reuters, procurorii ruși încearcă acum să-l mute pe Navalnîi într-o închisoare de maximă securitate pentru a ispăși cei 13 ani, sub acuzația de fraudă și sfidarea instanței. Navalnîi execută deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un lagăr penitenciar de la est de Moscova, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse.

Kremlinul a susținut că nu a văzut nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice rol al Rusiei în otrăvirea opozantului actualului regim de la Moscova. Cel mai cunoscut disident din Rusia consideră că acuzaţiile pentru care fusese condamnat iniţial au fost înscenate pentru a-i bloca ascensiunea politică. După ultima audiere în instanță în cazul său, la 15 martie, Navalnîi și-a menținut atitudinea sfidătoare. „Dacă pedeapsa cu închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse… atunci pot cere 113 ani. Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele“,  a fost mesajul scris de echipa care îi gestionează contul de Instagram al lui Navalnîi. 

Într-o perioadă în care regimul Putin elimină orice formă de opoziție, mulți dintre aliații opozantului rus au fugit din Rusia mai degrabă decât să se confrunte cu restricții sau cu închisoarea în țara lor. Autoritățile ruse i-au catalogat pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept  „hotărâți să destabilizeze Rusia cu sprijinul Occidentului”.  De altfel, mișcarea de opoziție a lui Navalnîi a fost etichetată drept „extremistă” și desființată, deși susținătorii săi continuă să își exprime opiniile politice, inclusiv opoziția față de intervenția militară a Moscovei în Ucraina, pe rețelele sociale. În plus, Navalnîi  a fost inclus pe lista „teroriştilor şi extremiştilor” realizată de serviciul rus de informaţii financiare. Aflat în închisoare, Alexei Navalnîi a făcut numeroase apeluri în ultimele săptămâni pentru organizarea de proteste în toată Rusia împotriva războiului început de Vladimir Putin în Ucraina.

„Trebuie să mergeți la mitinguri anti-război în fiecare weekend, chiar dacă vi se pare că unii au abandonat ori s-au speriat… Sunteți coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”, a fost unul dintre mesaejele transmite de Navalnîi în speranța de a trezi conștiința populară rusă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *