Jurnaliștii străini participă la alegerile din 26 mai doar la… PROPUNEREA MAE! Politicienii constănțeni suspectează un BLOCAJ MEDIA al Guvernului pentru străinătate

Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care veghează la procedura de participare pentru reprezentanții ONG-urilor, observatorilor sau presei la procesele electorale. Pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, AEP a introdus o procedură interesantă pentru jurnaliștii și observatorii străini. Fără nici o acoperire legală, AEP arată că aceștia pot participa doar grație dispoziției Ministerului Afacerilor Externe!

MAE și jurnaliștii străini

Potrivit AEP, sunt acreditați reprezentanții externi doar la propunerea MAE!„Autoritatea Electorală Permanentă acreditează, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanţii externi ai mass-mediei şi observatorii externi pe lângă toate birourile electorale constituite pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European. Modelul acreditării eliberate reprezentanţilor externi ai mass-mediei şi observatorilor externi la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European este prevăzut în anexa nr. 5”, precizează AEP. Toată documentația este disponibilă AICI!

Aruncăm o privire pe toate anexele și, în special, pe anexa 5. Dacă în toate anexele la fiecare frază există o acoperire legală în notele de subsol, în privința „la propunerea MAE” nu există o motivare legală.

acreditare aep

Se pun întrebările firești: Care este baza legală prin care MAE propune jurnaliști și observatori străini? Care este legătura dintre MAE și jurnaliștii străini, dacă are capacitatea și atribuțiile să propună? Dacă ești jurnalist sau observator străin și nu ești propus de MAE nu ai voie să îți faci meseria? Este această practică o măsură a Guvernului de a bloca relatările incomode din ziua alegerilor? Ultima întrebare este mai mult decât firească, întrucât actualul ministru al MAE, Teodor Meleșcanu, are o experiență nefastă în acest sens, fiind principalul responsabil pentru numărul restrâns de secții de votare în diaspora la alegerile din 2014, când și atunci ocupa aceeași funcție.

Până au de gând MAE și AEP să răspundă oficial la aceste întrebări pe care TOMIS NEWS le-a adresat pe cale oficială, am discutat cu mai mulți politicieni despre această situație.

Huțucă (PNL): „MAE nu are nici o capacitate să selecteze jurnaliștii în absolut nici un fel

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, ne-a precizat că situația este cel puțin ciudată, întrucât aceste alegeri trebuie să se desfășoare sub semnul maximei transparențe.

„Dacă este o chestiune de reciprocitate între state nu am nimic de comentat, dar dacă este un exces de zel al Guvernului mi se pare total gratuit, pentru că toată lumea va fi cu ochii pe aceste alegeri, ONG-urile, partidele și nu fac altceva decât să crească gradul de neîncredere al populației și al formațiunilor politice aflate împotriva Guvernului. (…) MAE nu are nici o capacitate să selecteze jurnaliștii în absolut nici un fel, decât în situația în care are niște acorduri de reciprocitate (în privința agențiilor de presă de stat – n.r.) cu niște state în astfel de situații, ceea ce eu nu am mai auzit până în prezent! (…) Bănuiesc că oricine poate participa, de ce unul din România poate și unul din Franța nu poate? Suntem în UE, despre ce vorbim? Este un exercițiu democratic care cred că în materie de transparență trebuie să aibă nivel maxim! Absolut! În condițiile acestea, cu atât mai mult cu cât jurnaliștii sunt din UE, de ce nu? Și nu numai din UE, poate să vină de oriunde… Este libertatea oricui să se informeze! Este un exercițiu democratic, care beneficiază de maxim de transparență de care ne putem închipui, cu excepția datelor personale. Nu știu pe ce temei legal s-au bazat cei de la AEP, e prima oară când aud…”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Stelian Ion (USR): „Tot ce vine din occident este diabolizat de PSD! Mesajul nostru va ajunge la ambasade, vom contesta blocarea accesului jurnaliștilor străini!

Ca întotdeauna, cei de la USR sunt cei mai iritați de năstrușniciile guvernamentale și deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, se arată stupefiat de procedurile AEP, pe care le compară cu cele din Turcia.

„Pare din avion, o mizerie! Se blochează acreditarea jurnaliștilor străini, ca în Turcia, să bage mizeria sub preș și tot ce au de gând să facă! Vestea proastă pentru ei este că avem delegați în 99,99% din secțiile de votare din țară, în Constanța acoperim tot! Dacă și-au propus să facă vreo mizerie, vreo tentativă de furt la vot, suntem acolo! (…)  După ce am văzut ce au făcut la Topoloveni, când au săltat zece protestatari care nu reprezentau nici un pericol pentru Liviu Dragnea, e clar că s-a instaurat un tip de dictatură în România, am mai trăit momentele acestea. Aveam 12 ani când s-a schimbat regimul, dar îmi amintesc foarte clar cum erau terorizați românii și cum erau obligați să îl aplaude pe cel mai iubit fiu al poporului! Tot ce vine din străinătate este respins, diabolizat, greșit, nu există nici o transparență, occidentul nu este binevenit din partea PSD în România. Oamenii aceia nu trebuie să știe ce se întâmplă la noi și se trag numai perdele, astfel încât să se fure mai mult, inclusiv votul românilor! (…) Noi nu o să-i lăsăm să fure, dar să se mobilizeze și românii, să iasă masiv la vot! Mesajul nostru va ajunge prin ambasade acolo unde trebuie să ajungă, dar important este să folosim toate pârghiile care ne sunt la dispoziție, iar jurnaliștii români trebuie să fie prezenți în secțiile de vot, delegații să fie prezenți și jurnaliștii care se lovesc de acest impediment neașteptat să reacționeze acum, nu mâine, nu poimâine, cât e timp să se repare ceva! Au fost în toți anii prezenți și a fost o garanție că lucrurile se desfășoară cum trebuie. PSD e disperat și ar recurge la fraude majore dacă ar fi lăsați! Vedem dacă există și căi legale de contestare a deciziei de blocare a accesului jurnaliștilor străini în secțiile de vot, vom face lucrul acesta, evident!”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Dobre (PRO România): „E posibil să fi greșit limba română…

Dincolo de acoperiri legale sau nu, deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, ne-a vorbit și despre o posibilitate mai… jenanto-hazlie: autorii procedurilor de acreditare să nu stăpânească… limba română!

„Pe parte de legalitate nu pot să mă pronunț, dar nu ar fi o premieră în care autoritățile statului român sunt folosite în interesul unui singur om. Liviu Dragnea este al treilea om în stat, dar autoritățile lucrează în interesul lui! Dacă nu este o acoperire legală, de ce pentru jurnaliștii români trebuie acreditare și pentru ceilalți altfel? Apoi, e posibil să fi greșit limba română, cum se mai întâmplă. Vedem și agentul român trimis la CEDO, care îi ia apărarea lui Liviu Dragnea!”, a spus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

VA URMA!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.