Jumătate de Făgădău

Mă întreba cineva din țară, la un moment dat, cum mai merg treburile prin Constanța. Am avut nevoie de o scurtă pauză ca să răspund, reacția mea a fost cam așa: nu curg laptele și mierea, dar comparând cu întunecații 15 ani, parcă respirăm mai lejer.

La jumătate de mandat al lui Decebal Făgădău, putem să spunem că ne confruntăm cu o multitudine de promisiuni neonorate (nu ar fi politician Făgădău dacă nu ar fi așa, nu?), dar aerul parcă e mai respirabil. Nu mai avem discursuri cu procurori staliniști, șepci guevariste, gargară obosită, scenete lacrimogene pe la Henri Coandă și beciul domnesc, investițiile nu demarează pe bază de șpagă ș.a.

Cel puțin ca imagine total diferit față de Radu Mazăre, Decebal Făgădău este astăzi la un ceas de minibilanț. Jumătate de mandat. Ce avem până acum? Poate că o imagine suficient de clară a celui care a câștigat alegerile locale acum doi ani și din care reținem că marile promisiuni fie nu s-au onorat, fie au întârziat teribil de deranjant.

Imediat după victoria de la parlamentare, îmi aduc aminte că la o conferință de presă Făgădău a bătut cu pumnul în masă, mânat de entuziasmul de moment, susținând că, gata, contestațiile și paracontestațiile la Cazinou și parcul arheologic vor lua sfârșit, pentru că majoritatea social-democrată din Parlament va schimba legea! Era o situație oarecum normală și de așteptat. Numai că am rămas cu așteptarea. Probabil că, prin țară, patroni ai firmelor care contestă și paracontestă au carnet de PSD și legea nu s-a schimbat nici în ziua de azi și nici nu se va schimba. A fost prima dată când Făgădău s-a confruntat cu motivul pentru care milioane de români nu au la suflet PSD.

A doua oară s-a întâmplat zilele trecute. Un fapt mai puțin știut: Liviu Dragnea are o simpatie aparte pentru Decebal Făgădău, numai că și în acest caz brânza e pe bani. Mutarea onorabilo-tragică a lui Felix Stroe a trimis Constanța la marginea imperiului și, în ciuda simpatiilor, firul roșu Constanța – București s-a tăiat. Deși, țipă de doi ani, lui Făgădău nu îi va face Bucureștiul nici o amărâtă de Polivalentă, în schimb a fost nevoie de gălăgia lui Gheorghe Hagi să anunțe că s-a săturat de țara asta (până și el…) pentru ca Dragnea să activeze stadionul electoral de la Constanța. Bașca a trimis-o și pe tanti ministru al ceea ce nu avem, adică al Sporturilor, pe litoral, taman când Făgădău nu era acasă, fiind plecat la București.

Dincolo de partidul lui doi încarcă-trei descarcă, rolul lui Făgădău este de administrator. Constănțenii nu l-au ales pentru că e PSD-ist, ci pentru că, în general, venise pe fundamentul electoral al lui Mazăre, iar contracandidatul a avut numai de suferit tocmai din cauza comănescului din Port. După doi ani de Făgădău, putem să spunem că, în Constanța, au avut loc ceva mișcări. Portul a ieșit din amorțire și, în ciuda mafiei generalizate, au apărut proiectele, colaborările, parteneriatele, comunicările. Același Făgădău și-a luat universitățile în cârcă și le laudă pe la toate conferințele, iar în privința locurilor de muncă putem să spunem că în Constanța există, singura problemă este că sunt teribil de prost plătite, nivelul de trai fiind înfiorător de neconform cu statutul municipiului de litoral. Deci, pe jumătate. Tot pe jumătate a funcționat și viceprimărimea. Dacă Costin Răsăuțeanu a înțeles că e bine să tacă, condiția necesar-obligatorie ca să crească; Mitică Babu, la polul opus, a reușit să se certe cu toată lumea.

Un oarecare plus la Făgădău ar putea fi împământenirea Neversea (nume total neinspirat), despre care susține că nu este un Untold mai mic. În fine, nu sunt fanul acestui gen de manifestare, dar măcar am scăpat de parada kitsch-ului cu parașute la bară, conduse de papagalul caraghios cu pene.

Marele plus al lui Făgădău este Poliția Locală. Scoțându-l pe Tudorel Dogaru din demența infractorilor rutieriști ai lui Dancu de la IPJ Constanța, la Poliția Locală a avut loc marea transformare, bambilicii fostului regim și-au văzut de treabă și a fost adus un polițist pe bune. S-a dat milităria jos din pod și dacă ne gândim și la pachetul de legi din Parlament prin care atribuțiile Localelor vor fi sporite, la Constanța ordinea publică ar avea o mare șansă.

Făgădău își atribuie un minus la capitolul comunicare. Dacă colegul său de la CJC, Horia Țuțuianu, aduce la Constanța două napolitane și un biscuite poate doar CNN și Fox News lipsesc de la marele anunț. La polul opus, Făgădău trebuie tras de mânecă, de limbă, rugat cu frumosul și cu urâtul… Nici până astăzi nu a înțeles că nu este suficient să angajeze pe bandă jurnaliști, buni de altfel, pentru comunicarea Primăriei, pentru că constănțenii vor să știe care e treaba de la el, nu de la birouri. La fel de adevărat este și faptul că poate nici presa nu mai e ce a fost, dar este și va fi în continuare liantul dintre primar și cetățean. Să sperăm că nu va fi nevoie de încă doi ani ca să înțeleagă asta.

Peste acei doi ani vom avea încă o rundă de alegeri. Este oarecum de așteptat ca Făgădău să câștige încă un mandat și, din câte știu, este convins de același aspect. Dacă eu sunt convins că e vorba pleiada de contracandidați care se anulează reciproc, tocmai ca să îi faciliteze lui victoria, el este convins că va câștiga pentru că PSD conduce la Constanța, ceea ce este complet fals. Constănțenii nu sunt majoritar social-democrați, experiența tuturor alegerilor prezidențiale arătând pierderea en fanfare de către PSD pe litoral, iar ultimele locale s-au tranșat la nivel județean la doar 100 de voturi, acest câștig la mustață trebuind, în mod normal, să bage PSD-iștii în ședință și în sperieți, mai ales că tocmai el a recunoscut după alegeri: „Noi nu eram obișnuiți cu prezență mare la vot.”

Știu că Făgădău este fan Churchill și, cu acest prilej, îl sfătuiesc la acest ceas de minibilanț să NU respecte următoarea sintagmă: „A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat”. Pentru că are șansa să demonstreze mai mult și nu îl oprește nimeni.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.