Județul Constanța, mai bogat cu 17 ambulanțe: 13 pentru SAJ și 4 pentru SMURD! Președintele CJC, Horia Țuțuianu: „Din discuțiile pe care le-am avut vor urma și în 2019 alte ambulanțe“

De acum încolo, timpii de răspuns în cazul unor accidente sau solicitări la 112 din partea unor persoane bolnave se îmbunătățesc! Asta deoarece, de vineri, 21 decembrie, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța are cu 13 mașini mai mult, iar Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) beneficiază de patru ambulanțe noi. Prezentarea noilor mașini de ambulanță ce intrat în dotarea flotei județene a fost făcută în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, a prefectului Dumitru Jeacă, inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al Județului Constanța, col. Daniel-Gheorghe Popa, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, Laurențiu Bădescu, și managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa.

Laurențiu Bădescu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță, a declarat că noile ambulanțe vor fi operaționale la începutul anului viitor.

„Înseamnă o gură de oxigen pentru că, din 2007 – 2008, avem celelalte ambulanțe înmatriculate, care au 800.000 – 900.000 de kilometri, chiar un milion de kilometri. Înseamnă de trei ori norma de casare, înseamnă un efort deosebit pentru a le repara, atât ele, cât și aparatura de pe ambulanță fiind învechită“, a spus Bădescu.

Acesta a punctat că, din păcate, Serviciul de Ambulanță Județean este tot cu un deficit de o treime din personal.

„Adică, lucrăm cu 150 de oameni mai puțin față de normativul de bază. Noi am schimbat ambulanțele, dar personalul rămâne tot la două treimi“, a mai spus Laurențiu Bădescu.

ambulante cjc 3

Managerul SAJ a mai afirmat că Serviciul pe care îl conduce are 51 de ambulanțe, plus 13 care au venit acum, toate fiind funcționale. La rândul său, Marius-Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, a afirmat că județul avea nevoie de aceste ambulanțe.

„Prezența celor 17 ambulanțe noi în Constanța reprezintă o mare reușită pentru județ. Consider că extinderea flotei era vitală pentru toți locuitorii județului nostru. Astfel, cu ajutorul acestor noi dotări, intervențiile se vor derula cu mai multă operativitate, iar timpul de reacție se va diminua. Consider că dotările sunt esențiale atunci când viața unui om depinde de o intervenție medicală de urgență, iar aceste ambulanțe vor avea o contribuție majoră. În plus, prin faptul că am beneficiat de acest program național, se demonstrează că județul nostru este privit cu seriozitate de către autoritățile centrale și că am reușit să captăm atenția asupra noastră. Suntem o zonă importantă, o regiune cu un număr mare de locuitori și implicit și o nevoie stringentă de intervenții medicale. În plus, în timpul sezonului estival, necesarul din punct de vedere sanitar se triplează. Din discuțiile pe care le-am avut la ministerul de Interne și la Ministerul Sănătății vor urma și în 2019 alte ambulanțe, care vor veni în Constanța. Eu am cerut ca tot parcul să se schimbe întrucât aceste ambulanțe existente sunt vechi și foarte vechi. Se vede că Guvernul își face treaba, Executivul a început să investească în sănătatea locuitorilor țării și acum eu mă refer la județul Constanța. Drumurile noastre la București și solicitările se pare că au ajuns unde trebuie, au început să se rezolve probleme“, a spus Țuțuianu.

Cele 17 ambulanțe au fost achiziționate prin Programul POR 2014 – 2020 – „Îmbunătăţirea capacității de intervenţie la urgențele medicale”. Achiziția acestora s-a făcut de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de autoritate contractantă atât pentru Ministerul Afacerilor Interne, cât și pentru Ministerul Sănătății. Atât ambulanțele care vor intra în dotarea ISU „Dobrogea”, cât și cele care vor completa flota SAJ Constanța sunt dotate cu echipamente specifice celor de tip B2. (Echipament pentru manevrarea, imobilizarea și transportul pacientului, Aparatură/ echipamente pentru resuscitare – respirație, Aparatură monitorizare-defibrilare-evaluare–administrare medicamente/ soluții, Materiale sanitare). Dotarea cu ambulanțe noi va crește capacitatea de reacție și răspuns în situații de urgență și face parte din programul derulat la nivel național de Guvernul României prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în vederea îmbunătățirii serviciilor acordate prin sistemul integrat de urgență.

ambulante cjc 1
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *