Județele României ies inegal din pandemie: Unele au câștigat, altele au pierdut – PIB-ul Constanței s-a PRĂBUȘIT cu 7%!

Economic vorbind, pandemia a afectat inegal județele țării. Contracția națională a Produsului Intern Brut a fost anul trecut de 4,4%. A fost media națională pentru că pe județe diferențele sunt majore. De exemplu, PIB-ul județului Buzău a fost aproape neatins de criză – scăderea a fost minoră de -0,2%, spre deosebire de învecinata Brăilă cu o contracție de peste 7,5%. De asemenea, Clujul a scăzut cu doar 1,1%, în vreme ce județe comparabile, cum sunt Timișul sau Constanța au coborât cu 5,6%, respectiv 7%.

Cele mai mari scăderi le-au înregistrat Argeș (-9,3%), Dâmbovița, Satu Mare și Teleorman, cu câte 8%. Profesorul Mircea Coșea a explicat la Digi24 de unde provin aceste diferențe mari de evoluție. El a spus că aceste diferențe existau de la un județ la altul, dar acum au fost forțate de pandemie.

Pandemia a atacat în funcție de structura fiecărui județ în parte și în funcție de modul în care autoritățile au acționat. Pandemia doar a scos în evidență această dezvoltare inegală care ne va aduce la incapacitatea de a ieși din această situație de dezechilibru„, a spus el.

Coșea a subliniat că nu există o viziune unitară de abordare a problemelor de la un județ la altul și că este necesar ca la nivel local să se ia decizii serioase. La nivel central central, PNRR poate aduce această șansă de egalizare a ritmului de dezvoltare, a spus el.

Altfel, vom avea probleme și cu migrarea forței de muncă, și cu diferențe mari între puterea de cumpărare dintr-o zonă față de alta, și cu inegalitățile sociale, șa cum diferența de resurse a făcut diferența în timpul școlii online. Ieșim cu o țară inegal dezvoltată, cu o populație care a suferit inegal. Toate județele au potențial de dezvoltare, dificultatea constă în faptul că nu există o viziune în legătură cu dezvoltarea, s-a lucrat pompieristic de la o perioadă la alta„, a spus el.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.