Judecătorul lui Trump s-a simțit BRUSC rău: S-a internat în spital, iar procesul a fost AMÂNAT

Senatorul democrat Patrick Leahy, care va fi însărcinat să prezideze procesul de destituire a lui Donald Trump în Camera superioară a Congresului american, a fost plasat marţi sub observaţie la spital „ca măsură de precauţie” după ce afirmat că nu se simte bine, a făcut cunoscut purtătorul său de cuvânt. Senatorul în vârstă de 80 de ani terminase de prezidat la Washington, cu o voce obosită, depunerea jurământului de către senatori, care vor servi ca juraţi în cursul procesului, prevăzut să înceapă la 9 februarie, al fostului preşedinte acuzat de „incitare la violenţă” în asaltul asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie. Marţi seară, „senatorul Leahy se afla în biroul său la Capitoliu şi nu se simţea bine“, a anunţat purtătorul său de cuvânt, David Carle:

A fost examinat de medicul Capitoliului. Ca măsură de precauţie, medicul a recomandat să-l transportăm la un spital local, unde se află în prezent şi este supus investigaţiilor“.

Democraţii dispun de la 20 ianuarie de o infimă majoritate în Senat, cu 50 de senatori, printre care Patrick Leahy, contra 50 de mandate ale republicanilor. În cazul egalităţii cu prilejul unui vot, vicepreşedinta Kamala Harris poate vota şi departaja votul. Patrick Leahy a fost numit săptămâna trecută preşedinte „pro tempore” al Senatului, port care tradiţional revine celui mai vechi membru al majorităţii. În această calitate, el trebuie să prezideze procesul lui Donald Trump, primul preşedinte din istoria Statelor Unite judecat după plecarea de la Casa Albă. Pentru condamnarea lui, democraţii vor avea nevoie de 17 voturi. Un număr care pare dificil, dacă nu imposibil, de atins.

Chiar dacă violenţele de la 6 ianuarie au provocat o mare nelinişte, inclusiv în rândul republicanilor, puţini sunt cei care sprijină public procesul. Marţi, 45 din cei 50 de senatori republicani au susţinut o inţiativă pentru a încerca să blocheze procedura, motivând că se încalcă Constituţia dacă Senatul judecă în fost preşedinte.

Senatul american a respins, marți, o inițiativă pentru declararea neconstituționalității procesului de impeachment împotriva fostului președinte Donald Trump, însă un număr semnificativ de republicani s-au alăturat inițiativei, fapt ce indică șansele reduse pentru condamnarea ulterioară a lui Trump, conform CNN. Votul asupra constituționalității judecării unui președinte care nu mai este în funcție a fost inițiat de senatorul republican Rand Paul. Dintre cei 50 de senatori republicani doar 5 s-au alăturat democraților pentru a vota împotriva inițiativei – Mitt Romney, Ben Sasse, Susan Collins, Lisa Murkowski și Pat Toomey. Deși inițiativa eșuat iar procesul împotriva lui Donald Trump va merge înainte, numărul mic de republicani care au votat împotriva lui Trump la acest „test” inițial arată că șansele pentru condamnarea fostului președinte rămân foarte reduse. Un alt indicator important este faptul că liderul republicanilor, Mitch McConnell a votat și el pentru susținerea neconstituționalității procesului.

Cine mai poate crede că senatorii care au admis neconstituționalitatea procedurii vor vota pentru condamnare? 45 dintre noi, aproape întreg grupul, 95% din grup am votat pentru a declara procesul neconstituțional. E o victorie mare pentru noi. Democrații pot să continue cu acest efort partizan zadarnic cât vor mai dori, însă acest vot ne-a arătat că s-a terminat, procesul s-a terminat”, a spus Paul.

Chiar și senatorii republicani care s-au alăturat democraților sunt aproape convinși de faptul că Trump va fi achitat – „Aritmetica e clară. Este extrem de improbabil ca președintele să fie condamnat”, a declarat senatoarea republicană Susan Collins. Unii senatori republicani au sugerat, însă, că votul lor asupra constituționalității nu îl absolvă pe Trump de faptele sale și că ar putea să voteze pentru condamnare la finalul procesului – „Acest a fost un vot pe problema constituționalității procedurii. Nu mi se pare că forțează pe cineva să voteze în vreun anumit fel în cadrul procesului efectiv”, a declarat John Thune, unul dintre organizatorii parlamentari republicani din Senat.

Donald Trump este primul președinte american pus sub acuzare de două ori și va fi primul oficial judecat după plecarea din funcție. După evenimentele violente din 6 ianuarie, el a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților pentru incitare la insurecție. După desfășurarea procesului din Senat, senatorii vor vota pentru condamnarea sau achitarea fostului președinte. O majoritate de două treimi (67 de voturi) este necesară pentru a îl condamna pe Donald Trump, însă condamnarea în sine nu are efecte juridice în contextul în care acesta nu mai este în funcție. În cazul în care va fi condamnat, însă, Senatul poate trece apoi la susținerea unei moțiuni care să îi interzică lui Trump dreptul de a mai candida la alegeri în viitor. Pentru acest vot nu este nevoie decât de o majoritate simplă a senatorilor (51 de voturi).

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *