Johnson, despre Acordul post-Brexit: „Bun pentru domeniul digital, insuficient pentru serviciile financiare”. Pescarii britanici, revoltați!

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a recunoscut, în cadrul unui interviu acordat publicației Sunday Telegraph, că Acordul post-Brexit este insuficient în ceea ce privește serviciile financiare. Întrebat în timpul interviului despre domeniul serviciilor financiare, Boris Johnson a răspuns: „Poate că Acordul nu merge atât de departe precum aș vrea”.

Cu toate acestea, premierul britanic susține că Acordul cu Uniunea Europeană este „bun pentru domeniul digital” deoarece există prevederi clare pentru fluxurile de date și ambele părți se angajează să susțină standarde ridicate de protecție a datelor.

Acordul ne oferă baza pentru o nouă prietenie și un nou parteneriat care ar trebui să atragă oamenii care iubesc Europa și vor să aibă o relație bună cu ea, care vor să se simtă apropiați de ea. Dar trebuie să fie ceva salutat de cei care văd avantajele independenței economice și politice”, a declarat Boris Johnson.

Cred că țara a ajuns într-o poziție nouă, mai stabilă. Este o relație bună, o relație mai sănătoasă. Putem avea comerț liber cu UE fără a fi atrași în orbita europeană în materie de reglementare și legislație”, argumentează premierul britanic.

Potrivit unei analize a agenției Bloomberg, Acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu le oferă multă claritate companiilor financiare britanice. Nu există nicio decizie asupra echivalenţei, care ar permite firmelor britanice din districtul financiar al Londrei (City of London) să ofere servicii financiare pe piaţa UE. Acordul conferă doar prevederi-standard asupra serviciilor financiare, fără garanţii privind accesul pe piaţa comunitară.

Marea Britanie și UE urmează să negocieze despre avansarea deciziilor privind echivalenţa în domeniul financiar. În ceea ce privește cooperarea în domeniul reglementării, Londra şi Bruxellesul speră să ajungă până în martie la un acord privind monitorizarea activităţilor financiare.

Totodată, pescarii britanici consideră că premierul Boris Johnson a abandonat stocurile de peşte în favoarea Uniunii Europene, în condiţiile în care acordul comercial pentru Brexit conferă vaselor de pescuit din UE un acces semnificativ la apele britanice bogate în peşte, transmite Reuters.

Unii politicieni britanici au spus chiar că acordul convenit cu UE este echivalent cu o trădare. Marea Britanie va ieşi din politica comună în domeniul pescuitului (PCP) la data de 31 decembrie, însă acordul comercial convenit în ajunul Crăciunului prevede că actualele norme vor rămâne, în mare parte, în vigoare pe durata unei perioade de tranziţie care se întinde pe cinci ani şi jumătate. După aceea, vor avea loc consultări anuale pentru a se stabili nivelul şi condiţiile pe baza cărora navele de pescuit din UE vor avea acces în apele britanice.

Federaţia naţională a organizaţiilor pescarilor britanici a declarat că industria pescuitului a fost sacrificată de premierul Boris Johnson. De exemplu, pescarii susţin că ponderea care va reveni Marii Britanii din stocurile de eglefin din Marea Celtică va creşte de la 10% până la 20%, lăsând restul de 80% în mâinile flotei de pescuit a UE pentru încă cinci ani.

La final, premierul a luat o decizie şi a cedat cu privire la pescuit, în ciuda retoricii şi asigurărilor. Desigur, va urma o mare campanie de relaţii publice pentru a descrie acordul ca o victorie răsunătoare, dar pentru industria pescuitului va fi considerat în mod inevitabil ca o înfrângere„, au precizat reprezentanţii federaţiei.

În replică, Guvernul britanic susţine că acordul reflectă noua poziţie a Marii Britanii de naţiune independentă şi permite o creştere semnificativă a cotei pentru pescarii britanici, echivalentă cu 25% din valoarea capturilor UE în apele britanice.

Aceasta valorează 146 milioane lire sterline pentru flota de pescuit a Marii Britanii pe o perioadă de cinci ani„, susţine Guvernul de la Londra.

Se pune punct dependenţei flotei britanice de mecanismul incorect prevăzut în politica comună în domeniul pescuitului şi majorează ponderea vaselor britanice în capturile totale realizate în apele britanice până la aproximativ două treimi„, a adăugat Guvernul britanic.

În 2019 pescuitul a fost responsabil pentru doar 0,03% din economia britanică, însă mulţi suporteri ai Brexitului văd în pescuit un simbol al suveranităţii redobândite pe care o aduce ieşirea din Uniunea Europeană. Prin adăugarea procesării peştelui, sectorul este responsabil pentru 0,1% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.