Joe Biden îl acuză în premieră pe Putin de GENOCID. Zelenski: „Un lider adevărat, cuvinte adevărate”

Președintele SUA a mers mai departe în retorica sa, sugerând pentru prima dată că acțiunile Rusiei sunt un „genocid”. Comentariul lui Joe Biden, în timpul unui discurs în Iowa despre combaterea inflației ridicate, a părut a fi improvizat.

Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ți umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război și comite un genocid la o jumătate de lume distanță”, a spus el.

Președintele american a refuzat anterior să folosească cuvântul „genocid” pentru a descrie acțiunile Rusiei. Întrebat săptămâna trecută dacă el crede că aparentul masacru al civililor din Bucha a fost un genocid, el a spus: „Nu, cred că este o crimă de război”. Biden l-a descris anterior pe Vladimir Putin al Rusiei ca fiind un „criminal de război”.

Casa Albă nu a răspuns imediat când a fost solicitată să comenteze ultima sa remarcă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit într-un tweet, preşedintelui american Joe Biden pentru că a folosit cuvântul „genocid” pentru a descrie invazia rusă în Ucraina.

A numi lucrurile pe nume este esenţial pentru a ţine piept răului. Suntem recunoscători pentru asistenţa americană oferită până acum şi avem nevoie urgentă de mai multe arme grele pentru a preveni alte atrocităţi ruseşti” a scris Zelenski, potrivit CNN.

Biden şi-a reiterat apoi declaraţia mai târziu, spunând reporterilor că „a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să elimine chiar şi ideea de a fi ucrainean”.

Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui genocid săptămâna trecută, după ce un număr semnificativ de cadavre de civili au fost descoperite la Bucea în urma retragerii trupelor ruseşti.

„Într-adevăr. Acesta este un genocid”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru emisiunea „Face the Nation” de la CBS News din 3 aprilie. Alţi lideri mondiali, cum ar fi Boris Johnson şi Andrzej Duda, au folosit, de asemenea, termenul „genocid” pentru a descrie acţiunile Rusiei în Ucraina.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.