Joe Biden este noul președinte al SUA: „Este ziua Americii, este ziua democrației!”

Donald Trump a părăsit Casa Albă, cu câteva ore înaintea ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Trump a plecat la bordul elicopterului prezidențial, Marine One, în jurul orei 8:20, ora Washingtonului (15:20, ora României), însoțit de soția sa, Melania. Noul președinte, Joe Biden, se pregătește să depună jurământul.

Președintele SUA, Joe Biden, a scris primul mesaj pe contul de Twitter @POTUS, care i-a fost transferat după ce a depus jurământul. Joe Biden a depus jurământul ca al 46-lea președinte al SUA:

Este ziua Americii, este ziua democrației, o zi a speranței. Azi sărbătorim nu triumful unui candidat, ci triumful unei cauze, cea a democrației. Suntem o națiune măreață, suntem oameni buni. Am ajuns atât de departe, mai avem mult de mers. Avem multe de făcut, multe de reparat, multe de vindecat. (…) Am aflat din nou că democrația este prețioasă. Democrația este fragilă și în acest moment, prieteni, democrația a învins. Acum, pe acest teren sfințit, unde în urmă cu doar câteva zile violența a încercat să zdruncine chiar fundația Capitoliului, ne reunim ca o singură națiune, indivizibilă, pentru a efectua transferul pașnic, al puterii așa cum am făcut timp de mai mult de două secole. Aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată. Niciodată! Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii. (…) Sunt vremuri care ne pun la încercare. Am avut de-a face cu un atac la democrații, un virus, creșterea inegalității, rasism sisemic, dar le facem față tuturor. Ne vom ridica la înălțimea provocărilor”, a spus Biden în primul său discurs ca președinte. El a amintit că în America au murit mai mulți oameni de COVID decât în cel de-al doilea război mondial și că milioane de locuri de muncă au fost pierdute din cauza pandemiei.

Vicepreședintele ales Kamala Harris a fost escortată la ceremonia de învestire de un ofițer al poliției din Capitol, Eugene Goodman, considerat un erou după ce a fost văzut îndepărtându-i pe insurgenții violenți de camera Senatului, în timpul violențelor de la din Capitoliu. Harris a depus jurământul în fața judecătoarei de la Curtea Supremă, Sonia Sotomayor, prima femeie de origine hispanică în această funcție.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, şi viitoarea vicepreşedinte Kamala Harris au ajuns miercuri la Capitoliu pentru a depune jurământul, în prezenţa foştilor preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton, dar în absenţa lui Donald Trump. Numeroase vedete din industria de divertisment au participat miercuri dimineaţă la Washington pentru a participa la evenimentele organizate cu ocazia ceremoniei de învestitură a viitorului preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden.

Evenimentul a fost găzduit de actorul, regizorul şi producătorul Tony Goldwyn, cunoscut din serialul „Scandal” şi din filmul „Nixon”, şi a inclus şi o apariţie publică a celebrului jurnalist de televiziune Jon Stewart. Ceremonia de învestitură a preşedintelui Joe Biden s-a încheiat cu o emisiune TV specială, intitulată „Celebrating America” şi găzduită de actorul Tom Hanks, considerată de Comitetul de Învestitură o veritabilă „cheie de boltă” a evenimentelor de miercuri şi care „va evidenţia rezistenţa, eroismul şi angajamentul ferm al poporului american de a se uni„.

Scrisoarea lui Trump pentru Biden

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a aterizat miercuri la Palm Beach (în sud-estul statului Florida), cu puţin timp înainte ca preşedintele ales Joe Biden să depună jurământul, transmite EFE. Trump a sosit la bordul Air Force One, venind de la baza aeriană Andrews, din Maryland. De-a lungul şoselei care duce de la West Pam Beach, unde se află aeroportul, şi până la Mar-a-Lago, reşedinţa familiei Trump, sute de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat pentru a-i ura bun venit, cu steaguri, pancarde, tricouri şi şepci în culorile drapelului american.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a postat miercuri pe Twitter că este „o nouă zi” pentru America, cu puţin înainte de învestitura sa în funcţie, relatează AFP. După ce a asistat la o slujbă în catedrala St Matthew din Washington alături de liderii republicani şi democraţi din Congres, el s-a îndreptat spre Capitoliu pentru a depune jurământul. Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a asistat miercuri dimineaţă la o slujbă la catedrala St Matthew din Washington, însoţit de liderii democraţi şi republicani din Congres, un gest simbol al reconcilierii cu trei ore înainte de începerea mandatului său, relatează AFP. Al 46-lea preşedinte al SUA a fost însoţit de soţia sa Jill Biden, democraţii Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, liderul minorităţii din Senat, precum şi de liderii republicani din camera superioară, Mitch McConnell, şi cea inferioară Kevin McCarthy.

Deşi nu a participat la ceremonia de învestitură, fapt fără precedent în ultimii 150 de ani, Trump a respectat măcar o tradiţie, aceea de a-i lăsa o scrisoare lui Joe Biden și despre care nu se știe unde se află, notează AFP. Preşedintele american, Donald Trump, i-a lăsat o scrisoare succesorului său, Joe Biden, miercuri, înainte de a pleca de la Casa Albă, a declarat, pentru France Presse, Judd Deere, purtător de cuvânt al executivului, cu câteva minute înainte de plecarea sa, relatează AFP. Donald Trump, care a refuzat să-şi accepte înfrângerea timp de peste două luni, nu l-a felicitat niciodată pe Joe Biden pentru victorie. Scrisoarea lăsată în Biroul oval pentru succesorul său de către preşedintele la final de mandat este o tradiţie americană. Dintre toate aceste scrisori lăsate de la un preşedinte la altul, cea lăsată pe 20 ianuarie 1993, de republicanul George H.W. Bush succesorului său democrat Bill Clinton, a impresionat cel mai mult prin demnitatea şi clasa sa, notează AFP.

La rândul său, vicepreşedintele republican american Mike Pence, care a luat parte la ceremonia de învestire, i-a lăsat miercuri un mesaj scris viitorului vicepreşedinte, democrata Kamala Harris, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *