Joe Biden este convins că Donald Trump va SCĂPA: „NU va fi găsit vinovat în cadrul procedurii de impeachment”

Preşedintele american, Joe Biden, s-a declarat sceptic că vor exista suficiente voturi pentru a-l găsi vinovat de incitare la insurecţie pe predecesorul său, Donald Trump, în cadrul procedurii de punere sub acuzare, relatează canalul de televiziune CNN, citat de Reuters. Biden a spus că nu crede că 17 senatori republicani vor vota pentru condamnarea lui Trump, numărul de voturi necesar dacă toţi cei 50 de democraţi vor vota pentru impeachment, conform CNN, care a precizat că i-a luat un scurt interviu luni lui Biden.

Camera Reprezentanţilor a transmis oficial luni Senatului actul de acuzare împotriva fostului preşedinte american pentru „incitare la insurecţie” în cadrul unui discurs susţinut în faţa simpatizanţilor săi la 6 ianuarie, înainte de asaltul asupra Capitoliului, deschizând astfel calea pentru cel de-al doilea proces de impeachment împotriva lui Trump, conform agenţiilor de presă internaţionale.

O majoritate de două treimi este necesară pentru ca procedura de impeachment să fie adoptată de Senat. În raportul de forţe actual, este necesar ca cel puţin 17 senatori republicani să se alăture democraţilor pentru ca Donald Trump să fie condamnat, potrivit Reuters. Zece aleşi republicani din Camera Reprezentanţilor au votat la 13 ianuarie în favoarea punerii sub acuzare a lui Donald Trump. Niciodată până acum un preşedinte american nu s-a confruntat cu două proceduri de impeachment. O serie de parlamentari republicani şi-au exprimat opoziţia faţă de această procedură, argumentând în special că organizarea unui proces acum ar fi contrară Constituţiei SUA, din moment ce Donald Trump nu mai este în funcţie.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a respins luni respectiva teză, afirmând că a împiedica Senatul să judece foşti reprezentanţi ai puterii (executive) ar fi echivalent cu a le acorda privilegii acestora din urmă. Mitch McConnell, fostul lider al republicanilor în Senat, precum şi alţi aleşi republicani au condamnat violenţele comise la Capitoliu de susţinători ai lui Donald Trump, iar unii l-au acuzat pe fostul preşedinte că a incitat la răzmeriţă.

Parlamentarii democraţi desemnaţi „procurori” în procedura de destituire a lui Donald Trump au transmis formal luni seară Senatului american actul său de acuzare, marcând deschiderea oficială a procesului istoric al fostului preşedinte pentru „incitare la insurecţie“, notează AFP. Într-o tăcere solemnă, cei nouă „procurori” desemnaţi de preşedintele democrate al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au traversat, până la Senat, aceleaşi lungi coridoare decorate cu statui şi tablouri luate cu asalt de manifestanţi pro-Trump în cursul atacului asupra Capitoliului american, pe 6 ianuarie. Donald Trump a devenit luna aceasta primul preşedinte american supus de două ori procedurii de impeachment, după ce Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, cu sprijinul a 10 republicani, a votat pentru punerea lui sub acuzare pentru incitare la insurecţie.

Procesul în Senat va începe pe 9 februarie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *