Joe Biden, ales oficial de Colegiul Electorilor al 46-lea preşedinte al Statelor Unite. Primele felicitări, de la… Putin

Joe Biden a declarat luni seară, după ce Colegiul Electorilor SUA l-a confirmat în funcţia de preşedinte ale Statelor Unite, că „statul de drept, Constituţia noastră şi voinţa poporului au triumfat” şi că „este timpul să întoarcem pagina”. În discursul susţinut din Delaware după anunţ, el a spus că democraţia SUA a fost „forţată, testată şi ameninţată” şi că „s-a dovedit a fi rezistentă, adevărată şi puternică”. El a condamnat încercările preşedintelui Donald Trump de a contesta rezultatele alegerilor şi a subliniat că „voinţa poporului a triumfat”.

Confirmarea lui de către Colegiul Electorilor este unul dintre paşii necesari pentru ca Biden să preia funcţia.

Flacăra democraţiei a fost aprinsă în această naţiune în urmă cu mult timp. Şi acum ştim că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu o poate stinge”, a afirmat Biden.

Preşedintele ales a adăugat: „Este timpul să întoarcem pagina, aşa cum am făcut de-a lungul istoriei, pentru a ne uni, a ne vindeca”.

Democratul a câştigat alegerile din luna noiembrie cu 306 voturi ale electorilor, iar republicanul Donald Trump a avut 232. Preşedintele în exerciţiu nu a comentat. La scurt timp după votul Colegiului Electoral, el a anunţat pe Twitter plecarea din funcţie a procurorului general, William Barr, care a declarat că nu există dovadă de fraudă în alegerile prezidenţiale, în ciuda acuzaţiilor făcute de Trump.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat marţi pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi s-a declarat „pregătit pentru o colaborare cu acesta”, a informat Kremlinul într-un comunicat, după votul prin care Colegiul Electoral american l-a confirmat pe Biden ca viitor preşedinte, transmit AFP şi Reuters. Kremlinul afirmase că va aştepta rezultatele oficiale ale alegerilor înainte de a comenta pe marginea acestora, chiar dacă alte state l-au felicitat pe Biden pentru victorie în zilele care au urmat scrutinului de la 3 noiembrie.

V. Putin i-a urat preşedintelui-ales succes şi şi-a exprimat încrederea că Rusia şi Statele Unite, care au o responsabilitate specială pentru securitatea şi stabilitatea globale, ar putea, în pofida diferenţelor lor, ajută cu adevărat la rezolvarea multor probleme şi provocări cu care se confruntă lumea”, afirmă Kremlinul în comunicatul publicat marţi.

În ce mă priveşte, sunt pregătit pentru o colaborare şi contacte cu dumneavoastră”, a scris Putin în telegrama de felicitare.

Joe Biden a promis că se va arăta ferm faţă de Rusia, acuzată în special de ingerinţă în sistemul electoral american pentru a favoriza în 2016 alegerea lui Donald Trump, aminteşte AFP.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *