Joe Biden a anunțat decretele pe care le va semna în prima zi de mandat

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că plănuiește semnarea mai multor decrete din prima zi în care își va prelua mandatul, 20 ianuarie. Printre acestea se numără revenirea în acordul climatic de la Paris și eliminarea interdicției de călătorie a cetățenilor din țări musulmane, emisă de predecesorul său în 2017. Informațiile vin dintr-un memorandum emis de viitorul său șef de cabinet, Ron Klain, conform CNN. Biden urmează, de asemenea, să emită decrete pentru oprirea evacuărilor din case a persoanelor care nu și-au putut plăti chiriile din cauza pandemiei și pentru suspendarea datoriilor la universități pentru perioada pandemiei de coronavirus, dar și pentru stabilirea obligativității purtării măștii în clădirile federale.

În timpul campaniei, președintele ales Biden s-a angajat să ia măsuri imediate pentru a rezolva aceste crize. Ca președinte își va ține toate aceste promisiuni și va semna decrete, memorandumuri prezidențiale și directive pentru a le putea respecta”, a scris Ron Klain.

Anterior, Biden anunțase un plan masiv de relansare economică post-Covid, în valoare de 1,9 trilioane de dolari care să ajute economia americană, afectată grav, să își revină.

Nu avem timp de pierdut. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum. Vedem o criză profundă a suferinței. Este în joc chiar sănătatea națiunii noastre. Vor fi poticniri pe parcurs, dar voi fi întotdeauna sincer atât în privința progreselor pe care le facem, cât și în privința eșecurilor cu care ne vom confrunta”, a spus Joe Biden.

Ajutoarele suplimentare de şomaj, din care trăiesc în continuare 18 milioane de americani, vor fi prelungite până la sfârşitul lui septembrie, precum şi posibilitatea unui concediu medical plătit în cazul contaminării cu COVID-19. Preşedintele ales speră, de asemenea, să majoreze salariul minim la 15 dolari pe oră, mai mult decât dublul celor 7,25 de dolari actuali: „Vrem să avansăm cât mai repede posibil”, a spus un înalt responsabil al echipei lui Joe Biden.

Primul contact între administrațiile Trump și Biden

Actualul vicepreşedinte al SUA, Mike Pence, a discutat cu vicepreşedintele-ales, Kamala Harris, pentru a-i oferi consultanţă înainte de învestitură, acesta fiind primul contact la nivel înalt între cele două administraţii după scrutinul din noiembrie, potrivit publicaţiei The Hill. Conversaţia între Mike Pence şi Kamala Harris a avut loc joi, a declarat un oficial de la Washington, potrivit publicaţiei The Hill. Este prima dată când cei doi lideri au discutat, după scrutinul prezidenţial din noiembrie. Mike Pence şi Kamala Harris vorbiseră ultima dată la dezbaterea electorală din noiembrie. Acesta este contactul la nivelul cel mai înalt între Administraţia Donald Trump şi noua echipă prezidenţială. Preşedintele în funcţie, Donald Trump, nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden şi nu l-a sunat pe viitorul preşedinte al SUA.

Donald Trump a anunţat săptămâna trecută, pe fondul polemicilor apărute după violenţele produse la Capitoliu, că, deşi este „în dezacord total cu rezultatul scrutinului prezidenţial, va exista o tranziţie ordonată a puterii pe 20 ianuarie”. Mike Pence a anunţat că va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui Joseph Biden şi a vicepreşedintelui Kamala Harris. Potrivit unor surse, Donald Trump intenţionează să părăsească Washingtonul în dimineaţa zilei de 20 ianuarie, înainte de începerea ceremoniei de învestitură.

Washingtonul adoptă restricţii, iar Delta Air Lines interzice pasagerilor care merg în Capitală să aibă arme, înainte de inaugurarea preşedintelui ales Biden, în timp ce democraţii avertizează că pot avea loc violenţe de natură politică şi după evenimentul de pe 20 ianuarie, transmite Reuters. Delta nu va permite călătorilor care zboară către aeroporturile din zona Washington să aducă la bord arme de foc, înainte de inaugurare, a declarat joi directorul general al companiei, Ed Bastian. Măsura a fost adoptată în urma asaltului asupra Capitoliului SUA  de săptămâna trecută al susţinătorilor preşedintelui Donald Trump şi a tulburărilor care au avut loc în timpul zborurilor şi pe aeroporturi.

Oficiali americani au avertizat în privinţa planurilor de proteste armate în Washington şi în toate cele 50 de state. Hotelurile, companiile aeriene şi alte companii au sporit securitatea, în timp ce autorităţile au planificat să desfăşoare cel puţin 20.000 de membri ai Gărzii Naţionale în oraş.

Suntem cu toţii în alertă maximă din cauza evenimentelor din ultimele două săptămâni de la Washington„, a declarat Bastian pentru CNBC. El a spus Reuters că linia aeriană a plasat unii pasageri pe o listă de persoane neacceptate la bord, din cauza implicării lor în incidente perturbatoare care, de exemplu, l-au vizat pe senatorul republican american Mitt Romney.

În Washington, perimetrul unui gard înalt care înconjura Capitolul a fost extins pentru a cuprinde Curtea Supremă a SUA şi Biblioteca Congresului. Drumurile din apropiere au fost închise, iar unele companii au spus că îşi vor opri activităţile. National Park Service a anunţat că încă nu a fost luată o decizie cu privire la închiderea National Mall, care se întinde de la Capitoliu la Memorialul Lincoln. National Park Service  a închis Monumentul Washington pentru vizite şi primarul Muriel Bowser a cerut vizitatorilor să stea departe de oraş.

Camera Reprezentanţilor SUA a votat, marţi, pentru punerea sub acuzare a lui Trump pentru incitare la violenţe, după ce susţinătorii săi au intrat cu forţa în Capitoliu, în urma unui discurs al preşedintelui republican, care şi-a reiterat afirmaţiile false că Joe Biden, un democrat, l-a învins în alegeri prin fraude pe scară largă. Evenimentele de la Capitoliu, în timpul cărora cinci persoane au mutrit şi mai multe au fost rănite, sunt investigate de autorităţile federale, care au arestat zeci de oameni.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *