Japonia vrea să construiască sateliţi „ecologici” din lemn

Cercetătorii universităţii din Kyoto şi-au propus să construiască până în 2023 primul satelit din lume construit din lemn. Satelitul urmează a fi realizat împreună cu o companie japoneză cu o tradiţie de 400 de ani în construcţia de case şi obiecte din lemn, informează BBC. Produsul ar deveni astfel primul satelit „ecologic” din lume, deoarece, fiind din lemn, ar arde complet la reintrarea în atmosferă.

Ne îngrijorează mult faptul că, în cazul sateliţilor obişnuiţi care ard la reintrarea în atmosferă, sunt eliberate particule minuscule de aluminiu care rămân apoi în straturile superioare ale atmosferei timp de mai mulţi ani. Acest lucru afectează mediul înconjurător”, a declarat Takao Doi, astronaut şi profesor la universitatea din Kyoto. 

Compania Sumitomo Forestry, care colaborează cu universitatea Kyoto în cadrul acestui proiect, a demarat un studiu referitor la folosirea materialelor de lemn în spaţiu. Compania a fost fondată în urmă cu 400 de ani.

În cadrul acestui parteneriat se va studia felul în care diferite tipuri de lemn se comportă în condiţii climatice extreme.

Lemnul pe care îl vom folosi este un secret industrial”, a declarat, pentru BBC, un purtător de cuvânt al companiei.

Numărul tot mai mare de sateliți și cantitatea de „gunoi spațial” de pe orbitele joase terestre încep să creeze tot mai multe probleme zborurilor spațiale. Practic, spaţiul din jurul Pământului a devenit cea mai mare groapă de gunoi a omenirii: pe orbita joasă a Pământului, spaţiul din jurul planetei noastre care se întinde până la altitudinea de 2.000 de kilometri, se află în prezent peste 3.000 de sateliţi inoperabili şi zeci de milioane de bucăţi din alte echipamente spaţiale lansate de-a lungul timpului. Fiecare astfel de fragment orbitează planeta cu viteze de ordinul zecilor de mii de kilometri pe oră. Orice impact cu un astfel de obiect, oricât de mic, este potenţial distrugător pentru noii sateliţi lansaţi pe orbită.

Conform World Economic Forum, există 6.000 de sateliţi care orbitează, în prezent, Pământul. 60% dintre aceştia sunt dezafectaţi şi catalogaţi drept gunoi spaţial. În următorii zece ani, se vor lansa anual 990 de noi sateliţi, ceea ce înseamnă că pe orbita terestră se vor afla în anul 2028 circa 15.000 de sateliţi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.