Japonia, la prima implicare militară după al Doilea Război Mondial: Trimite echipamente în Ucraina

Un avion cargo al forţelor aeriene ale SUA a început miercuri să transfere în Ucraina căşti şi alte echipamente militare neletale donate de Japonia, informează Reuters, care notează că este prima dată când o aeronavă americană transportă echipamente ale forţelor nipone de autoapărare într-o altă ţară. Un avion C-17 decolat din SUA a aterizat la baza aeriană Yokota de lângă Tokyo pentru a prelua trei containere cu cutii ambalate în plastic. Guvernul nipon a refuzat să precizeze ce echipamente se aflau în cutii.

Am obţinut sprijinul armatei SUA pentru a-i utiliza avioanele, aşa că le trimitem cu aceste aeronave pentru ca echipamentele să poată ajunge cât mai curând posibil”, a declarat ministrul adjunct al apărării al Japoniei, Makoto Oniki.

Un C-17 poate transporta circa 77 de tone, menţionează Reuters. Japonia a urmat exemplul aliaţilor săi americani şi al altor ţări occidentale industrializate, impunând sancţiuni dure Rusiei pentru invazia din Ucraina, şi a exprimat temeri că acest atac pune în pericol normele internaţionale şi ar putea încuraja China la folosirea forţei sale armate în Asia de Est.

Vocea puternică a Japoniei a consolidat răspunsul global, pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu rămâne în Ucraina„, a subliniat la Yokota ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel.

Alături de Rahm Emanuel şi Makoto Oniki s-a aflat şi şeful adjunct al Ambasadei Ucrainei la Tokyo, Oleksandr Semeniuk, care a descris Rusia ca neonazistă, a mai consemnat Reuters. Japonia, care a renunţat la dreptul de a se angaja în războaie după înfrângerea sa în Al Doilea Război Mondial, a adoptat reglementări stricte care îi interzic să exporte arme în zone de conflict în lipsa unei rezoluţii a ONU.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.