Jandarmeria se mobilizează și anunță că va da AMENZI: Încă o zi de PROTESTE

Mii de persoane s-au strâns noaptea trecută în mai multe orașe ale țării pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor centrale de a interzice circulaţia după ora 20,00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, săptămâna trecută, că în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 trece de 4 la mia de locuitori circulaţia în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică va fi permisă până la ora 20,00 iar activitatea operatorilor economici se va desfăşura până la ora 18,00. El a adăugat că, în cazul în care se va depăşi incidenţa de 7,5 la mia de locuitori, măsurile vor fi valabile şi în timpul săptămânii.

În Bucureşti, în Piaţa Universităţii, sute de oameni s-au adunat să protesteze faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Participanţii la protestul spontan nu au purtat măşti şi au scandat lozinci anti-guvernamentale şi împotriva restricţiilor iar protestul s-a terminat abia în jurul orei 4.00. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că au fost date peste 30 amenzi. Duminică a fost prima zi cu noi restricții în Capitală, într-o nouă încercare de limitare a răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19. La ora 18 a intrat în vigoare măsura conform căreia magazinele, mall-urile și terasele își încheie programul. Iar Bucureștiul este doar la un pas de măsuri și mai severe dacă rata va depăși 7,5 la mia de locuitori.

În Sibiu, peste 300 de oameni, majoritatea tineri, s-au adunat în Piața Mare duminică, imediat după ora 20.00, când au intrat în vigoare noile restricții. Au scandat, au intonat imnul „Deșteaptă-te române”, apoi au plecat în marș pe marile bulevarde ale Sibiului. Ei au spus că își doresc înapoi libertatea, pentru că de un an de zile simt că nu mai sunt liberi, și reinstaurarea legii în țară. Protestul de la Sibiu a fost pașnic și s-a încheiat mult după miezul nopții, în jurul orei 3, fără incidente. Foarte mulți jandarmi și polițiști i-au însoțit pe tot traseul pe protestatari, fără să existe o intervenție în forță. Protestatarii au scandat „Jos masca”, „Ieșiți din casă e și țara voastră”, „Jos restricția”, „Ne-ați umilit” sau „Jos Arafat”.

Protestul a început aproape de miezul nopţii la Arad, când prin oraş au ieşit câţiva tineri cu maşinile şi au claxonat insistent pe străzi. Ulterior, acestora li s-au alăturat numeroşi alţi arădeni, iar cu toţii s-au adunat în Piaţa Revoluţiei, unde au scandat „Libertate”, „Fără mască” sau „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”. S-a scandat împotriva măsurilor decise recent de autorităţi privind limitarea răspândirii virusului -CoV-2 şi împotriva lui Raed Arafat. În jurul orei 1,00, prin centrul Aradului mărşăluiau peste 400 de persoane, care au făcut opriri în faţa unor instituţii, inclusiv în faţa Spitalului Judeţean, scandând. Pe tot traseul, ei au fost însoţiţi de maşini care claxonau. Protestul spontan a durat până în jurul orei 2,30 dimineaţa şi a fost supravegheat de forţe de ordine. Municipiul Arad şi mai multe comune din judeţ aplică restricţiile de circulaţie după ora 20,00, conform noilor măsuri pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 prevăzute în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit ultimei raportări a Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Arad, municipiul are o incidenţă de 5,15 la mie a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 la 14 zile.

În Timişoara, oraşul cu cea mai mare incidenţă a numărului de cazuri de COVID-19, sute de oameni au ieşit în stradă fără să poarte mască şi au scandat „Arafat, nu uita, Timişoara nu-i a ta”. Liderii protestului le-au transmis participanţilor că amenzile pe care le vor primi nu sunt legale. Protestatarii au mers și acasă la primarul Dominic Fritz și au scandat „Demisia”. Primarul nu a avut nicio reacție.

Proteste asemenătoare au avut loc și în Brăila, unde peste o sută de persoane au ieşit să protesteze și au scandat „Libertate”, „Demisia” sau „Brăila, trezeşte-te”. Și la Galați au fost proteste faţă de noile restricţii de circulaţie impuse de Guvern începând din weekend. Oamenii au strigat „Libertate”, „Ieşiţi în stradă” şi au blocat circulaţia pe strada Brăilei.

În Constanţa, sute de persoane au participat la un protest spontan. Ei au scandat mesaje împotriva guvernului şi a restricţiilor impuse. Protestatarii au strigat . „Libertate”, „Hoţii” sau „Masca jos”, „Deschideţi HoReCa”, „Jos Chiţac (Vergil Chițac – primarul orașului)” şi „Jos Guvernul”. Conform Instituţiei Prefectului, incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 înregistrată duminică, pe baza situaţiei din ultimele 14 zile, este în judeţul Constanţa de 4,14 la mia de locuitori, iar în municipiul Constanţa, de 6,29 la mie.

Jandarmeria se mobilizează pentru o nouă zi de proteste. Peste 100 de amenzi, la Constanța

Jandarmeria Română a anunţat, luni, că în 24 de localităţi au avut loc proteste, iar în şapte dintre acestea s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, adică 100 de persoane. Până în prezent, s-au dat 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 99.000 de lei, organizatorilor manifestărilor şi participanţilor, dar imaginile surprinse vor fi analizate pentru a fi identificate şi sancţionate toate persoanele care au încălcat legea. În Capitală s-au dat 29 de amenzi, majoritatea pentru părăsirea locuinţei în intervalele orare în care deplasarea a fost restrânsă pe timpul stării de alertă. Jandarmeria Română arată, într-un comunicat de presă transmis luni, că a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă a participanţilor la protestele ce au avut loc, duminică, în 24 de localităţi, echipele de dialog ale Jandarmeriei informându-i pe participanţi despre prevederile legale în vigoare, precum şi consecinţele legale ale nerespectării acestora.

La nici o manifestaţie nu au fost înregistrate incidente de natură să tulbure ordinea publică. În legătură cu manifestația publică de protest ce a avut loc ieri, 29 martie a.c.,  în municipiul Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa face următoarele precizări:

Au fost aplicate 102 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 49500 de lei atât organizatorului, cât și unora dintre participanți. Organizatorul activităților a fost sancționat contravențional pentru că nu a declarat adunarea publică şi nu a luat măsurile necesare astfel încât adunarea publică să se desfăşoare conform prevederilor legale impuse de actualul context epidemiologic,  iar participanții pentru că au participat la o adunare publică cu nerespectarea condiţiilor şi măsurilor preventive impuse pe timpul stării de alertă şi nu au respectat măsurile individuale de protecție sanitară conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi H.G. nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. În continuare, se fac verificări pentru identificarea și a altor persoane care au încălcat normele legale în vigoare, în vederea luării măsurilor ce se impun.

La Constanța, o altă acțiune de protest este planificată astăzi, de la ora 17:00, la Instituția Prefectului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Jandarmeria se mobilizează și anunță că va da AMENZI: Încă o zi de PROTESTE

  • luni, 29 martie 2021 la 09:54
    Permalink

    Jandarmeria sa se gandeasca inainte a da amenzi ca este platita si din banii alora care protesteaza. Deasemenea sa se mai ganddasca ca ceea ce fac este un ABUZ cu privire la libertatile cetateanului. Parerea mea este ca ei realizeaca ca sunt platiti acum sa pazeasca politicienii de populatie si sa tina minte ca si ei fac parte din populatie. Vor curge plangerile penale impotriva lor indiferent de solutia data de procurori. Sa nu uite jandarmii ca sunt niste bieti amarati care in timpul liber fac lucrari de constructii si mai sunt si mecanici deci oameni simpli si normali(si nu am vreo pb cu asta). PASTRATI VA DEMNITATEA JANDARMILOR! Purtatul mastii in exterior precum si libera circulatie sunt obligatii impuse fara baza legala!!! Consultati va juristii

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *