Jandarmeria Română, târâtă în dispute politice, se apără: „NU AVEM PERSOANE CU PROBLEME PSIHICE. Există proceduri de identificare și rezolvare a problemelor psihologice generate de situații de suprasolicitare”

La începutul acestei luni, relatam că, în Parlamentul României, se dezbat mai multe proiecte legislative, printre care și cel referitor la modificarea şi completarea Legii nr.550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Inițiatorul proiectului, senatorul social-democrat Viorel Sălan, căruia i s-au alăturat încă 122 de deputați și senatori, consideră că:

„În momentul de față în Jandarmeria Română există persoane cu probleme psihice, psihologice, care refuză asistența psihologică, pe motiv că nu sunt obligați să participe, deoarece nu există vreun act normativ de rang înalt (lege) care să stipuleze acest aspect”.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

La solicitarea TOMIS NEWS, Jandarmeria Română nu poate comenta „afirmația politică a domnului senator Viorel Sălan, instituția noastră fiind eminamente apolitică”. Întrebați dacă există persoane „cu probleme psihice”, reprezentanții Jandarmeriei ne-au precizat următoarele:

„Sintagma „probleme psihice” necesită diferențierea față de sintagma „probleme psihologice”. Prima (probleme psihice) are ca echivalent existența unui diagnostic psihiatric definitiv care circumscrie o deficiență cronică și ireversibilă a capacităților cognitive, emoționale, motivaționale, voliționale, generând deficiențe marcante ale comportamentului social și profesional. Stabilirea și soluționarea unor astfel de cazuri disfuncționale intră sub incidența reglementărilor legale în vigoare referitoare la aspectele privind sănătatea și supravegherea sănătății lucrătorilor. Prin acestea, se asigură soluționarea oportună a cazurilor disfuncționale de natură „probleme psihice”. Sintagma „probleme psihologice” semnifică apariția unor dificultăți de natură emoțională și motivațională, de intensitate non-maladaptivă, temporară și tranzitorie, care nu generează modificări comportamentale profesionale marcante și nu intră sub incidența diagnosticului psihiatric. Identificarea și gestionarea unor astfel de stări este realizată prin activitățile de asistență psihologică asigurate de către psihologii încadrați în instituție. În Jandarmeria Română nu există „persoane cu probleme psihice”. Solicitările intense și prelungite specifice domeniilor de activitate gestionate de instituție pot genera situații de suprasolicitare psiho-somatică, situații pentru care, la nivel instituțional, există reglementări legale și procedurale de identificare și rezolvare a potențialelor probleme psihologice generate de acestea”, se arată în răspunsul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă inițiată de senatorul Viorel Sălan trebuia să primească un punct de vedere de la Guvern până pe 21 iunie a.c., însă acesta nu a venit nici până astăzi. De asemenea, trebuie să primească raport (până pe 14 septembrie) și amendamente (până pe 6 septembrie) de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Inițiativa se află în dezbatere publică până pe 6 septembrie și doritorii își pot exprima opiniile AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *