Spread the love

Am fost acolo. Așadar, nu scriu din ceea ce bănuiesc sau mi-a povestit altcineva. După ce mi-am luat vreo șase jeturi de gaze, din care două de la mai puțin de zece metri distanță, apoi abia am scăpat dintr-o cafteală din care nu a scăpat un cameraman austriac (ulterior am văzut că toți jurnaliștii austrieci au primit bastoane într-o veselie), sunt în situația în care îmi doresc să aflu cine a fost legal și cine nu. Prin urmare, compar ceea ce am trăit, văzut, cu ceea ce au transmis reprezentanții Jandarmeriei.

În primul rând, nu am înțeles de ce la ora 16:00 au fost trase primele gaze, deși în Piața Victoriei nu erau mai mult de 3.000 de oameni, nicidecum violenți, încă nu veniseră huliganii despre care vom vorbi. Pot să speculez faptul că inutilitatea folosirii gazelor, deși era tunul cu apă la îndemână – nefolosit o lungă perioadă de timp, a dat apă la moară presei care a reflectat suficient ca să irite bucureșteanul care se pregătea să iasă de la muncă. Pe scurt, cu cât Jandarmeria folosea gazele mai mult, cu atât numărul protestatarilor creștea!

Huliganii, țapii ispășitori pentru propaganda de tip african

Nucleul huliganilor s-a format spre seară. Se vedea din avion, din perspectiva Jandarmeriei nu s-a văzut… Diferența dintre protestatarul de orice vârstă și huliganul care și-a dat tricoul de pe el și l-a folosit pe post de cagulă era stridentă. Aflați în dreapta grupului de protestatari, acești huligani și-au făcut de cap mai multe ore, jandarmii reacționând haotic, nefăcând nici o diferență între acest grup și zecile de mii de protestatari, număr care creștea constant. Nu trebuia să fii un geniu al strategiei ca să realizezi că un cerc făcut pe un perimetru de 100 m ar fi rezolvat problema violenței de dincolo de garduri. Jandarmeria nu a făcut nimic în acest sens, a considerat că orice om aflat dincolo de gard este violent, huligan și trebuia pocnit ca atare.

Nu cred în povestea galeriilor de fotbal din următoarele considerente practice: nu mă pronunț asupra fanilor FCSB, dar galeria lui Dinamo nu avea ce să caute acolo, din motive de echipa Miliției. De asemenea, nici galeria Rapidului nu avea cum să fie prezentă, întrucât echipa înviată a vișiniilor  este susținută financiar de primarul Sectorului 1, PSD-istul Daniel Tudorache. Practic, prezența rapidiștilor acolo ar fi însemnat oprirea robinetului cu bani. Așadar, între cei 40-50 de huligani care aruncau cu sticle goale de apă plată (inițial, apoi cu pietre) și ceilalți 100.000 de participanți, Jandarmeria nu a făcut nici o diferență și nu a tratat discriminatoriu: gaze pentru toată lumea!

Centenarul Marii Uniri, serbat prin războiul româno-român, pus în practică de țestoasa etalon: „Nasture”

La violență se răspunde cu violență, consideră tastatorii de telefoane că jandarmii au acționat corect. Nimic despre rugămințile bătrânilor și femeilor care cereau jandarmilor să înceteze aberația inutilă cu gaze. Unii jandarmi plângeau din cauza situației, alții ziceau că așa e ordinul.

Da, plângeau, pentru că unii dintre jandarmi înțelegeau gravitatea situației. Practic, atât majoritatea protestatarilor, cât și jandarmii, erau în aceeași situație. Eu nu am auzit ca cineva să protesteze pentru că duce o viață bună, așa cum nu cred că există jandarm care să îmi spună că are un serviciu de invidiat și o salarizare excepțională!

Cu siguranță jandarmii au văzut oameni cu copii în brațe, pe care o anumită propagandă o infierează. Se pune întrebarea: „Ce căuta cu copilul acolo?” Păi, poate nu avea cu cine să îl lase acasă! Apoi, este exprimarea non-verbală clară că părintele respectiv nu este violent, doar un idiot ar susține că un părinte ar ține copilul în mâna stângă și ar arunca cu pietre cu dreapta! Iar, aceștia erau mult mai mulți decât #rezist, USR, PNL, huligani etc.

Nu mi-au scăpat reacțiile social-democraților, care au apreciat intervenția Jandarmeriei, pentru că a salvat țara și, s-a mers mai departe, ajungând la idioții vestiți ai partidului, care au propus venirea a un milion de oameni ca să vă călcăm în picioare. Probabil, PSD așa vede aniversarea Centenarului Marii Uniri, prin măcelărirea celor care nu gândesc la fel ca ei. Este stupefiant pentru că eu, de exemplu, nefiind membru sau fan #rezist sau USR sau PNL, nu aș fi de acord ca PSD-iștii să fie caftiți gratuit și inutil, așa cum a fost vineri seară.

În fine, o altă neregulă a fost prezența țestoaselor, un fel de capete seci ale forțelor de ordine, care parcă abia așteptau să lovească tot ce prind în cale. Când am ajuns pe o stradă lăturalnică, măturată de respectivii și abia am scăpat de acolo, înainte să reușesc să mă fac nevăzut am auzit discuțiile dintre țestoasele care ocupaseră intersecția. „Nasture, ești bine mă? Mai duci?” Apoi, un anume Gutuie: „Ai văzut bă ce-am bubuit-o pe-aia?” Râsete, apoi loviri în scuturi și răgete ca în filmul 300…

În următoarea seară, țestoasele negre nu au mai semnat prezența, au apărut cei în tricouri albastre și care, dacă le dădeai casca jos, erau ca de plajă… După ce au împărțit trandafiri albi, au început să pună poze cu copiii pe care i-au gazat și fugărit în urmă cu doar 48 de ore. Este abordarea prin care Jandarmeria caută iertarea pentru mizeria făcută. Apropo de mizerii, am lăcrimat în hohote la sceneta telenovelistă din spital, unde tanti jandarmerița murea în următoarele cinci minute, dar nu avea nici pe dracu` și abia așteaptă să meargă la muncă, conform spuselor unei blonde analfabete. Astfel, din păcate pentru Jandarmerie, colega lor nu a murit și nu a avut martirul pe care și-l doreau niște bolnavi cu funcții din sistem și din politică.

Ascultăm Jandarmeria, atunci lege să fie!

Constatăm cu tristețe că și Jandarmeria se alătură corului instituțiilor statului care atunci când comit câte o grozăvie caută în disperare niște articole de lege care să îi scape. Nimeni, niciodată, nu se apleacă asupra problemelor remarcate ca să fie remediate! Așadar, înțelegem de la Jandarmerie că s-a acționat corect, impecabil, la litera legii. Mbuuun… să vedem legea:

Art. 33 – Folosirea mijloacelor se face în mod gradual și nu trebuie să depășească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea acțiunilor ilegale și va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat.

Art. 36 – Se interzice folosirea mijloacelor împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate și împotriva copiilor, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane 

Art. 37 – În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul din Jandarmeria Română are obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului și să acorde primul ajutor medical persoanelor care au nevoie de acesta ca urmare a intervenției în forță 

Sunt articolele din Legea nr. 550/2004, cunoscută ca Legea Jandarmeriei… sau a țării sau a cui vreți, aceste articole au fost încălcate punctual: mijloacele nu s-au folosit gradual, au început cu gazele încă de după-amiază și evacuarea a 110.000 de oameni dintr-o piață nu este tocmai o treabă de câteva minute; persoanele cu semne vădite de invaliditate și copiii au fost agresați, atât prin bastoane, cât și prin gaze și… cartușe trase la întâmplare; iar cu primul ajutor medical suntem lămuriți: au dat cu gaze în Ambulanță! Nu mai vorbim de jurnaliștii care prezentau inutil legitimațiile de serviciu, nu aveau nici o treabă nici cu guvernul, nici cu protestatarii, nici cu jandarmii, ci se aflau în libera exercitare a atribuțiilor de… încasat bastoane și gaze.

Nu vreau să fiu cârcotaș, dar oarecum era de așteptat așa ceva, fiind prezent la mitingul PSD, ascultam sec lătrăturile președintelui Liviu Dragnea, care nu ezita să își asmute zecile de mii de susținători cu ideea potrivit căreia jurnaliștii sunt oamenii statului paralel. Ca jurnalist, nu știai cum să te ascunzi la evenimentul din democrația lui Dragnea.

Revenind și respectând la sânge litera legii invocată de Jandarmerie, înseamnă că toți jandarmii prezenți vineri seară în Piața Victoriei trebuie arestați preventiv, acum!

În fine, având în vedere violențele de la fiecare eveniment din ultimii ani, fie că vorbim de mitinguri sau de evenimente sportive sau de la orice manifestare publică, consider că s-ar impune o propunere de bun simț. De asemenea, întrucât Jandarmeria insistă pe ideea că așa e ordinul și, prin urmare, ei muncește nu gândește, să le facem pe plac atât lor, cât și ordinii publice. Astfel, cred că ar fi o idee bună ca fiecare jandarm să fie transformat în cifre. Să nu mai fie Popescu Andrei, ci 14.863, de exemplu, scris pe uniformă atât pe față, cât și pe spate. De ce? De-aia:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *